bookblog.ro

---

Trei d-un fel: istorie, istorie și istorie literară

Scris de • 8 July 2014 • in categoria Recomandari

Mi se mai întâmplă să frunzăresc cărți în domeniul online și nu doar în librării, spicuind titluri din diverse newslettere menite să mă țină la curent cu ce se mai lansează peste hotare sau în țară, în timp ce lista mea cu cărți de citit crește într-o oră cât altele într-un an, iar cardul de credit nu știe prin ce colțisor al genții să se mai ascundă de frica încă unui abuz.

Așa am regi regine si cocotedat nas în monitor și degete în mouse peste cărțile celor de la Baroque Books care m-au făcut să zâmbesc ștregărește la descrierile lor comice, la umorul și ingeniozitatea autorilor care nu s-au luat prea în serios, deși tratează niște subiecte destul de scorțoase.

Prima pe lista de mărit ochii și înlocuit pupilele cu inimioare - pentru că asta e reacția pe care o am atunci când văd o carte la care știu că am să visez mult timp de acum încolo - îi aparține germanului Christoph Schulte-Richtering care se ambiționează să ne spună toată istoria lumii în 44 de capitole, potrivit de scurte cât să nu ne trimită în cinci minute la culcare de plictiseală, dar suficient de nonconformiste încât să nu tragem chiulul de la câteva pagini. „Regi, războaie și cocote” vine și cu o atenționare în descrierea facută pe site-ul de unde am cules-o: consumul de umor nu dăunează istoriei! Așa că spor la reținut date și nu uitați să mai faceți și câte o pauză... din râs.

istorie pentru cei care se tem de istorieȘi dacă am început cu istorie și cu un neamț, să continuăm în aceeași manieră cu Sebastian Schnoy pe care mai-mai că îmi vine să îl ciupesc de obraji ca o mătușă enervantă, dar încântată peste măsură de nepoțelul adorabil. Și până să nu îmi săriți în cap din cauza lăudăroșeniei gratuite aduse cărții „Istorie pentru cei care se tem de istorie” vă dau o mostră din cuprinsul cărții, pin de haz de necaz sau cum să faci dintr-un subiect plictisitor unul cel puțin digerabil, dacă nu chiar de devorat pe nerăsuflate:

În scenă intră grecii – şi preiau rolul principal • Apariţia italienilor: măreţul show • În premieră la Vatican: pornocraţia, sau domnia cocotelor • Singură-singurică pe lista de bestseller din 1455: Biblia • Stradivarius – calitate made in Italy • Un
taxi pentru baricade • Ideile nu pot fi împuşcate • Francezii la maxim: glamouroşi, furioşi, curioşi • Drept de vot de la 16 ani? Rege de la 16 ani! • De la sublim la ridicol • Moscova, adresă necunoscută • Guest star pe scena europeană: britanicii • Afurisitul secol XX • „Yes, we can!“ • Susţinerea natalităţii prin pene de curent • Statele Unite ale Europei.

Trebuie să recunosc că nimic nu mă unge pe suflet mai bine ca o doză bună de ironie!

lit kitȘi ca să încheiem lista în aceeași gamă, dar cu o oarecare variație v-o prezint pe Sandra Newman, doamna care ne trece prin Istoria literaturii de la Homer la Faulkner, dar într-un mod ireverențios pentru că un roman clasic, oricât de valoros, poate fi apreciat și fără să ne încruntăm și să ne activăm gena snobismului. Vă dau doar câteva exemple de titluri de capitole care m-au făcut cel puțin curioasă: William „Look At Me, I Get My Own Chapter” Shakespeare, France and England in the Seventeenth Century: The Shallows, Unwelcome Realism: The French and Russian Team Up to Depress Mankind. Apreciez efortul autoarei de a ne mai curma din vina faptului că multe dintre capodoperele literaturii le cunoaștem doar după copertă
sau după titlu și nimic mai mult. „Lit Kit” se vrea a fi o trusă de prim ajutor. Dacă reușește sau nu ce și-a propus rămâne de văzut sau mai degrabă rămâne să îmi spuneți voi dacă vă puneți pe citit!





Citeste cele 2 COMENTARII si spune-ti parerea!

  1. matei andrei spune:

    istoria este cea mai frumoasa poveste dupa cum spunea cineva … prima mentionata mi a starnit curiozitatea, poate reusesc sa fac rost de ea

    raspunde

  2. Calina Matei spune:

    Eu oscilez intre prima si a doua. Prima mi se pare a fi asa un fel de lectie de istorie pe repede-inainte in timp ce a doua promite o portie de ras generoasa :)

    raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro