bookblog.ro

---

Abaţia Infinită

Scris de • 15 August 2006 • in categoria SF/Fantasy

Autor: Dan Doboş
Rating:

Dan Dobos Abatia infinitaRomanul Abaţia Infinită a avut un drum foarte anevoios spre cititorii săi. Iar asta în condiţiile în care ne aflam în faţa unei prime trilogii SF româneşti care chiar a captivat imaginaţia şi a provocat nerăbdare. Dar într-un final, cartea a fost publicată, chiar dacă la o altă editură.

După ce am citit-o, pot spune că a meritat aşteptarea. Trilogia lui Dan Doboş se încheie frumos, asemenea unui cerc, atât de des amintit în dogmele Abaţiei. Romanul este avantajat de o structură liniară, cu planuri paralele care urmăresc destinele personajelor importante, pe măsură ce se apropie deznodământul.

Xtyn este probabil adevărata cheie a întregii enigme sau acea voce a autorului care va dezvălui totul la sfârşit. Iar revelaţiile reuşesc să nu dezamăgească deşi pe alocuri pare că totul se încheie într-o mare grabă.

Dacă celelalte volume dădeau uneori impresia unei complexităţi inutile, "Infinita Abaţie" reuşeşte să nu cadă în capcana romanelor multor autori români care-şi ameţeau cititorii. Iar povestea ce ni se dezvăluie nu este deloc simplă.

Ca o concluzie, se poate spune că Dan Doboş a reuşit pe deplin ceea ce şi-a propus. Şi-a câştigat cititorii cu o trilogie închegată, cu o poveste captivantă şi personaje care nu-l lasă indiferent pe cititor.

Eu personal nu pot decât să spun următoarele: de abia aştept următorul roman al lui Dan Doboş! Este clar că va fi o călătorie şi mai "nebună" decât povestea Abaţiei, iar în ceea ce-l priveşte pe acest autor, viitorul nu poate decât să aducă ceva bun.
Deci? Pe când următorul roman, domnule Doboş?

Reviewer: Dan Radulescu

Citeste cele 16 COMENTARII si spune-ti parerea!

 1. Jen spune:

  si atunci, de ce numai doua stele?

  raspunde

 2. stan gabriel spune:

  cum de nu am auzit de Dan Doboş si trilogia lui? si chiar de ce 2 stele?

  raspunde

 3. Jen spune:

  Gabriel, probabil nu te-ai uitat unde trebuie. Sunt printre cele mai bune carti (SF) scrise de vreun roman, parerea mea. Plus ca se si gasesc destul de usor prin librarii…

  raspunde

 4. Dan spune:

  Doar doua stele din mai multe motive – in primul rand, daca compar cartea strict cu SF-urile autohtone probabil ca ar fi primit mult mai multe stele… in al doilea rand pentru ca autorii romani au o “boala” de care Dan Dobos nu a scapat in totalitate. Mai exact povestea nu curge cu aceea fluiditate pe care o au romanele de calibru.
  Eu cred ca se poate si mai bine si tocmai pentru ca trilogia m-a lasat cu sentimentul ca se poate mai bine si ca ar fi frumos sa fiu cat mai impartial in acordarea unei “note”, am ales sa-i acord doar 2 stele.

  raspunde

 5. Jen spune:

  mie chiar mi s-a parut ca povestea curge foarte bine si ca are stofa de roman/trilogie de pe alte meleaguri… normal, nu e dune sau mai stiu eu ce, dar eu i-as fi dat macar 3 stelute. then again, e recenzia lui dan nu a mea :P

  raspunde

 6. dan dobos spune:

  Are dreptate Dan. De doua ori. Si cu privire la o oarece fractura intre prima carte si urmatoarele doua si cu privire la faptul ca tot ceea ce e mai bun abia va sa vie…

  raspunde

 7. Dan spune:

  Ufff… :) Eu si cu gura mea mare :) Atunci macar un “teaser” despre ce ni se pregateste?

  raspunde

 8. Jen spune:

  un teaser, doua, un capitol, o carte… :D

  raspunde

 9. Dan Dobos spune:

  Se pregateste cartea al carei prolog este povestirea “Ingeri, iesiti din morminte”, prezentata pe sait.
  Va fi un roman hard SF de aventuri, dar in care se vor detalia si citeva linii de extrapolare a tendintelor politice manifestate in lumea de astazi.
  Cu alte cuvinte va fi un roman mult mai aproape de adevaratele domenii care ma pasioneaza, intr-un viitor ceva mai apropiat. Ca sa ma simt insa si eu bine, am bagat si citeva pasaje dintr-un fel de politologie a viitorului.
  Sper sa va placa.
  Si apropos. Cel tirziu de Craciun il veti putea rontai. Si critica. Si desfiinta. Sau poate il veti instela. Ca de aici am pornit, nu-i asa? De la stelele lui Dan.

  raspunde

 10. Răzvan spune:

  Tot colindând bloguri şi chaturi am dat şi peste comentarii cu privire la Abaţie (a lui Doboş). Personal sunt destul de dezamăgit de realizările SF-iştilor români dar nici nu sunt de genul…e străin…trebuie să fie bun.
  Acum de Abaţie…i s-au dat 2 stele. Bine…dar din câte? :) Dacă e din 6 eu mai adaug una fără să stau prea mult pe gânduri.
  Felicitări Dan Doboş.

  raspunde

 11. Răzvan spune:

  Încă ceva. Ovidiu Bufnilă. A făcut o recenzie Abaţiei. Foarte severă. Aşa am devenit şi mai curios. O găsiţi aici : http://www.lumivirtuale.ro/lumi26/ob26-dd.htm

  raspunde

 12. Andrei Rosca spune:

  I s-au dat 2 stele din 5.

  raspunde

 13. Ovidiu spune:

  Am citit trilogia, am fost foarte incantat. Eu as da 4 din 5 stele. E un roman complex. Exact asa cum este prefatat al doilea volum, poti gasi absolut orice ai nevoie in Abatie. Daca vrei sf si nave le gasesti, daca vrei religie si o sumedenie de intorsaturi sunt si ele, ca sa nu mai zic de artificii politice.
  Pana la Abatie nu auzisem de Dan Dobos dar .. Toata stima Domnule Dan Dobos pentru un sf de exceptie.

  raspunde

 14. Ovidiu Bufnila spune:

  Uuups! Analiza severa? Nuuuu, de tri ori nuuu! E singura analiza valabila. No offense.

  raspunde

 15. Bogdan Nita spune:

  O trilogie excelenta dupa parerea mea. Este plina de idei originale care mi-au placut la culme, are umor, are poveste si are intorsaturi inteligente. Singurul lucru pe care i-l reprosez e ca nu e de 3 mai stufoasa ca numar de pagini cu multe multe multe detalii si explicatii despre toata lumea in care se desfasoara actiunea. Felicitari sincere autorului si sper sa nu se opreasca aici.

  P.S scorul de 2/5 e mic si merita dublu dupa mine. Pe de alta parte tot aici pe site “Picnic la marginea drumului” are 1/5 deci …

  raspunde

 16. Abaţia e un ficţional profund vălurit şi văluritor.

  raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro