bookblog.ro

---

Umbra lui Ender

Scris de • 25 March 2009 • in categoria SF/Fantasy

Autor: Orson Scott Card
Rating: Orson Scott Card- Umbra lui Ender rating - recenzii carti
[Cumpără cartea]
(aici ediţia în limba engleză)

Orson Scott Card -  Umbra lui Ender - recenzie

Înainte de toate cel mai corect este să mărturisesc că nu sunt o cititoare de SF. (Prea) târziu am descoperit genul, fiind ţinută deoparte de un fel de teamă că nu am cum să pricep o lume a imaginaţiei. Dar mi-a încăput pe mână Jocul lui Ender şi mi-am dat seama că nici nu puteam spera la o lectură mai complexă şi emoţionantă.

Dar citind prima sagă a lui Orson Scott Card entuziasmul meu a scăzut cu fiecare volum în parte. La final eram convinsă doar că Jocul lui Ender a fost scrisă dintr-o străfulgerare genială şi restul volumelor nu au fost decât agonice exerciţii pentru menţinerea unui comfort pecuniar pe spinarea succesului primului volum.

Totuşi, ca să înţelegeţi cât de puternic m-a impresionat Jocul lui Ender, am avut curajul să citesc şi primul volum din saga ce continuă povestea lui Ender: Umbra lui Ender. Şi nu mică mi-a fost surpriza să descopăr acelaşi farmec, aceaşi forţă, aceleaşi sentimente puternice care au făcut din Ender o legendă.

Sunt sigură că vă mai amintiţi de Bean: băiatul mărunţel, extrem de inteligent şi omul de încredere a lui Ender. De această dată Bean se află în centrul acţiunii, dar doar pentru a-l evidenţia mai bine pe Ender şi luptele duse de el pentru salvarea omenirii.

Bean este un orfan crescut pe străzile din Rotterdam, unde inteligenţa sa precoce îl salvează de la moarte. Descoperit de o măicuţă, Bean este trimis la Şcoala de luptă unde aminteşte tuturor de Ender. Doar că Bean este un copil chiar mai special decât cei din selectul grup în care a nimerit. Atât de special încât uneori chiar şi Ender este pus în umbră.

Dacă firul epic este uşor de expus, din punct de vedere stilistic Orson Scott Card a dat dovadă de foarte mult curaj.
În primul rând, Umbra lui Ender trebuia să fie un roman care să nu fie în "umbra" Jocului lui Ender.
În al doilea rând, Umbra lui Ender are finalul deja cunoscut. Ba mai mult, cunoaştem deja toate aventurile care duc la deznodământ. Cum să reuşeşti, ca scriitor, să captezi interesul cititorului într-un asemenea caz?

Intensitatea emoţională din Jocul lui Ender se regăseşte în totalitate în Umbra lui Ender. Iar acest aspect este marele câştig al romanului. La el se adaugă capacitatea lui Orson Scott Card de a se juca cu percepţia noastră şi să ne convingă de faptul că nuanţele realităţii sunt relative, iar strălucirea unui erou este dată de multe ori de sluga necunoscută care îi lustruieşte armura.

Dacă ar fi să aleg, mi-aş dori ca Umbra lui Ender să nu fie al 5-lea volum al seriei, ci al doilea. De citit imediat după Jocul lui Ender, atunci când amintirea lui este încă proaspătă şi puternică. Dacă ar fi să am timp, mâine aş dori să citesc din nou Jocul lui Ender pentru că între timp am învăţat să privesc un pic mai atentă la importanţa personajelor secundare.

Scris de
Ana-Maria Petriţan





Citeste cele 5 COMENTARII si spune-ti parerea!

  1. Gabi spune:

    Nici eu nu sunt o cititoare de SF-uri, insa recenzia ta ma provoaca la citit :)
    Felicitari Ana !

    In afara recenziei si cu acordul lui Andrei o sa postez o invitatie in numele unei prietene.

    “Pentru cei care mai citesc povesti, pentru cei care scriu povesti, pentru cei care le spun copiilor lor povesti si pentru toti ceilalti care isi scriu propriile povesti (de fericire, de succes, de groază sau comice), pentru cei carora le place sa caute si sa gaseasca urme magice in viata obisnuita, un buchet de invitatii la:

    Discutii despre cum se intra si se iese din povesti, pe
    http://scrie-o-poveste.blogspot.com/

    Detalii despre un curs de scriere creativa:
    http://www.damaideparte.ro/index.php/curs-de-scriere-creativa-cum-sa-scrii-o-poveste-si-ce-sa-faci-cu-ea/684/

    Cursul va fi prezentat si într-un mini-workshop de 45 de minute, în cadrul festivalului Body Mind Spirit / duminica 29 martie ora 17, la Sala Palatului, sala 1:

    http://www.bodymindspiritfestival.ro/SITE/index.php?option=com_content&task=view&id=55&Itemid=72

    La acest workshop, ca si la intreg festivalul, intrarea este gratuita.”

    Va invit si eu alaturi de ea cu mare drag, duminica la Sala Palatului.

    Multumesc frumos, Andrei ! :)

    raspunde

  2. ama spune:

    Multumesc Gabi :)

    raspunde

  3. raluca spune:

    Cat de cruda e soarta romanelor fantasy romanesti?

    Am 18 ani si tocmai am scris unul, care urmeaza sa se publice la editura Paralela 45 luna aceasta. Si ma refer la fantasy romanesc in adevaratul sens al cuvantului… adica inspirat din mitologie romaneasca si din mitologie dacica. Aveam 15 ani cand am inceput sa il scriu si simteam in mitologia romaneasca acea euforie a literaturii fantasy care ii da tot farmecul. Plus ca… din cate stiu eu nu prea s-a scris fantasy pe acest subiect. De ce nu, mitologia autohtona chiar nu merita?

    raspunde

    • gabi spune:

      Mi-ar placea sa citesc ce ai scris tu… Unde gasim romanul?

      cat despre recenzie… e foarte bine scrisa :D am gasit-o dupa ce am citit cartea si subscriu la tot.

      raspunde

  4. emilia spune:

    am citit doar saga umbrelor si jocul lui ender si au fost intr-adevar niste carti emotionante..le recomand tuturor

    raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro