bookblog.ro

---

François-Henri Désérable, câștigătorul Premiului Goncourt – Alegerea României 2017 vine în Bucureşti şi Timişoara

Scris de • 20 October 2018 • in categoria Stiri

Scriitorul francez François-Henri Désérable, câștigătorul Premiului Goncourt – Alegerea României 2017, se va afla în România, în perioada 30 octombrie – 2 noiembrie,  pentru un turneu literar, cu romanul Un anume domn Piekielny, la Bucureşti şi Timişoara, la invitaţia Institutului Francez din România şi a Editurii Humanitas Fiction.

Cu această ocazie, va fi lansată ediția în limba română a romanului Un anume domn Piekielny, apărută la Editura Humanitas Fiction, în colecția „Raftul Denisei“, coordonată de Denisa Comănescu. De asemenea, François-Henri Désérable va fi preşedintele de onoare francez al ediției de anul acesta a Premiului Goncourt – Alegerea României, organizată de Institutul Francez din România.

Roman prezent pe toate listele marilor premii literare franceze în 2017 (Goncourt, Renaudot, Femina, Médicis, Interallié, Grand Prix du roman de l’Académie française, Prix Jean Giono), Un anume domn Piekielny a obținut, în 2017, Premiul Goncourt – Alegerea României, iar în Franța a câștigat, în același an, Marele Premiu de literatură al orașului Saint-Étienne.

Programul evenimentelor:

Marţi 30 octombrie, 19.00, Sala Elvire Popesco a Institutului Francez Bucureşti  (Bd. Dacia 77)

Dezbaterile de la Elvire: François-Henri Désérable în dialog cu Lidia Bodea, director general Editura Humanitas, şi cu scriitoarea Simona Sora despre importanţa scrisului şi locul autorilor literari în societatea contemporană.

Discuţie în limbile română şi franceză, cu traducere simultană în ambele limbi, urmată de un dialog cu publicul şi de o sesiune de autografe.

Miercuri ,31 octombrie, 19.00, Librăria Humanitas Cişmigiu (Bd. Regina Elisabeta 38)

Lansarea ediţiei în limba română a romanului Un anume domn Piekielny de François-Henri Désérable, apărută la Editura Humanitas Fiction în traducerea Adinei Diniţoiu.

Vor vorbi: François-Henri Désérable, Marius Constantinescu, scriitor şi jurnalist, Mihaela Dedeoglu, jurnalist RFI, Adina Diniţoiu, critic literar. Întâlnirea va fi moderată de Denisa Comănescu, director general al Editurii Humanitas Fiction.

Discuția se va desfășura în limbile română şi franceză, cu traducere în limba română, și va cuprinde, de asemenea, o sesiune de întrebări şi răspunsuri precum și o sesiune de autografe.

Joi 1 noiembrie, 12.00, Atrium-ul Institutului Francez Bucureşti (Bd. Dacia 77)

Conferinţă de presă cu ocazia anunţării deciziei juriului „Premiul Goncourt – Alegerea României 2018“, în prezenţa Excelenței Sale Doamna Michèle Ramis, Ambasadorul Franţei în România, şi a scriitorului François-Henri Désérable.

Joi, 1 noiembrie, 18.30, Librăria franceză Kyralina (Str. Biserica Amzei 10)

Întâlnire cu François-Henri Désérable în cadrul programului radio Le son des mots, realizat în parteneriat de Librăria Kyralina şi Radio România Internaţional.

Discuția se va desfășura în limba franceză. Sesiune de autografe.

Vineri, 2 noiembrie, 18.30, Librăria „La Două Bufniţe“ din Timişoara (Piața Unirii 11)

Lansarea ediţiei în limba română a romanului Un anume domn Piekielny de François-Henri Désérable, în prezenţa autorului.

François-Henri Désérable în dialog cu criticul literar Vasile Popovici și cu membri ai juriului Goncourt de la Timișoara.

Discuția se va desfășura în limbile română şi franceză, cu traducere în limba română, și va fi urmată de o sesiune de autografe.

Roman poetic și picaresc în egală măsură, ironic și livresc, autobio­grafic pe alocuri, Un anume domn Piekielny este o pledoarie seducă­toare pentru literatură, o mărturie care atestă puterea extraordinară a ficțiunii de a crea personaje vii, ce sar din pagină, abolind granița din­tre imaginar și real. Sfârșitul lui Piekielny într-o groapă comună unde au fost aruncați evrei uciși de naziști de­vine un simbol pentru mulți­mea acestor destine anonime întrerupte de atrocitățile istoriei.

 

 

 





Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro