bookblog.ro

---

În cifre: Patrick Modiano, câștigătorul Premiului Nobel pentru Literatură 2014

Scris de • 10 October 2014 • in categoria Stiri

Modiano 2Premiul Nobel pentru Literatură i-a fost acordat anul acesta scriitorului francez Patrick Modiano. Deși casele de pariuri îi arătau ca favoriți pe bielorusa Svetlana Aleksievici, kenyanul Ngugi wa Thing'o şi japonezul Haruki Murakami.

În vârstă de 69 de ani, Patrick Modiano a fost recompensat „For the art of memory with which he has evoked the most ungraspable human destinies and uncovered the life-world of the occupation”.

Citește recenzia cărții „În cafeneaua tinereții pierdute”.

 

Iată câteva cifre relevante:

Modiano 3

- 111 persoane au primit Premiul Nobel pentru Literatură până în 2014. Premiul fiind acordat în 107 ani, iar în 4 dintre ei, juriul considerând că doi scriitori se află la egalitate și merită să împartă distincția.
- 201 scriitori au fost propuși pentru premiu anul acesta, dintre care Academia regală de ştiinţe din Suedia a reținut doar 5 spre dezbatere.
- Este al 13-lea scriitor francez care câștigă medalia Premiului Nobel pentru Literatură
- La 22 de ani publică primul său roman „La place de l’etoile” (The Star’s Place) care face referire directă la semnul pe care erau obligați să-l poarte evreii.
- 42 de ani trec până când această primă carte va fi publicată în Germania din cauza conținutului său considerat controversat. Romanul nu a fost încă tradus în limba engleză.
- La 33 de ani este recompensat cu Premiul Goncourt pentru romanul „Rue des boutiques obscures”.
- A publicat 28 de romane, fiind un scriitor prolific care a dat literaturii o nouă carte la un interval de maximum 3 ani.
- În 2012 a apărut cel mai recent roman al său: „L'Herbe de nuit”
- 7 dintre cărțile lui au fot traduse în limba română: „Dora Bruder”, „Micuța Bijou” și „În cafeneaua tinereții pierdute”, „Strada dughenelor întunecoase”, „Scutit de pedeapsă”, „Călătorie de nuntă. Fotograful” și „Bulevardele de centură”.

 





Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro