bookblog.ro

---

Premiul Uniunii Europene pentru eseu, ediția 2018: Ungaria lui Orbán, de Paul Lendvai

Scris de • 13 November 2018 • in categoria Stiri

Volumul Ungaria lui Orbán de Paul Lendvai, apărut în limba română la Editura Polirom (2017, traducere de Maria-Magdalena Anghelescu), este câștigătorul Premiului Uniunii Europene pentru eseu, ediția 2018.

Inaugurat în anul 2007 la Paris (Le Prix du Livre Européen) de către Asociația Esprit d’Europe (înființată de France Rouqe, Luce Perrot și François-Xavier Priollaud), the European Book Prize – care se acordă titlurilor apărute în categoriile „eseu” și „romane & povestiri” – își propune să promoveze valorile europene și să contribuie la o mai bună înțelegere a Uniunii Europene ca entitate culturală.

Volumele nominalizate la acest premiu trebuie să fi apărut în unul dintre cele 28 de state membre UE, ca ediție originală sau traducere. Printre cîștigătorii edițiilor anterioare, la categoria eseu, se numără: Raffaele Simone (2017), Erri De Luca (2016), Robert Menasse (2015), Tony Judt (2008).

Ceilalți laureați ai ediției cu numărul 12 a European Book Prize sunt Géraldine Schwarz (pentru romanul Les Amnésiques) și Paul Philippe Sands (Premiul special al juriului pentru volumul Retour à Lemberg, considerat „Cartea europeană a ultimelor luni”).

Ceremonia de decernare a premiului în valoare de 10.000 de euro va avea loc în data de 5 decembrie 2018, la Parlamentul European, Bruxelles, cu participarea lui Antonio Tajani, președintele Parlamentului European.

Sub aparenţa democraţiei, Viktor Orbán conduce Ungaria cu o mînă de fier. Drumul său spre putere nu a fost nici scurt, nici lipsit de obstacole, dar în 2010, când Fidesz – organizaţia de tineret independentă pe care a fondat-o în 1988 împreună cu câţiva studenţi, devenită între timp un partid de dreapta conservator – a obţinut victoria în alegerile legislative, Orbán a ajuns în centrul scenei politice. Următorii ani au dovedit în repetate rânduri că noul „om puternic” de la Budapesta nu poate fi oprit din mersul său spre un regim autoritar nici de opoziţia politică, nici de societatea civilă. Între timp însă, statisticile referitoare la economie, politică, instituţii guvernamentale, cercetare şi alte domenii esenţiale arată un declin al Ungariei în comparaţie cu alte state postcomuniste...





Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro