bookblog.ro

---

Seara FILIT 2 și Guillermo Arriaga: ”The story never dies”

Scris de • 3 October 2014 • in categoria Stiri

Așteptam cu nerăbdare și multe emoții întâlnirea cu Guillermo Arriaga, scriitor, scenarist, regizor și, după cum am aflat, vânător. Aceeași sală boem-roșiatică și un moderator pe măsură - scriitorul Marius Chivu, care a avut grijă să descoasă fiecare cotlon artistic al lui Arriaga. A fost o seară ca un roller-coaster, răspunsurile, poveștile și gândurile când sobre și înțelepte, când jucăușe, trecându-mă printr-o serie de emoții mai ceva ca un roman sau film bun.

Arriaga a început prin a spune că este onorat să fie invitat la FILIT și ne-a salutat cu un ”Bună seara” stângaci. De aici, însă, spiritul său de performer a luat avânt, fiind într-un permanent ”duel” cu Marius Chivu, râzând ori provocând, întristând și uimind. De la gesturi spontane, la exemplificări vizuale, Guillermo Arriaga a creat o seară magică (cred că nu e exagerat acest cuvânt pentru a descrie ceea ce am trăit).

ArriagaDintre cele mai puternice idei, într-un decupaj cronologic:

I never left literature - a spus Arriaga, comentând despre statutul lui de scenarist, mărturisind că poate lucra ani întregi la un scenariu. I have to be inspired to write. I learned to write in trains, hotels, wherever...

I would not be able to write if I didn't hunt. Arriaga vânează, vânează pentru a ”închide cercul vieții”, pentru a trăi cu ”contradicțiile umane”, pentru a înțelege și a trăi natura, cu frumusețea și cruzimea sa.

For me, it is a compliment to have accidents. A avut parte de numeroase accidente și a fost aproape de moarte, însă consideră că asta l-a făcut să trăiască în adevăratul sens al cuvântului. Death wants us to be humble. So it licks some parts of our body., râzând despre aspectul său și experiențele sale pe muchie de cuțit

You write for your tribe. You don't know if it's big or small. Arriaga crede că fiecare artist își are tribul, iar acel trib îl va înțelege pe deplin.

In cinema we are still finding our own language to tell stories. - despre pasiunea sa pentru literatură și cinematografie deopotrivă, pe care nu le vede separat și nici nu le poate gândi altfel decât completându-se.

Ar artist has to be like that. Go far into the abyss. Artistul trebuie să se afunde în profunzimile umanității, să nu se ferească de vreun subiect, să îți împingă tot mai tare limitele.

 

Un sfat pentru cei tineri: Risk in everything! Fall in love (it will hurt). Between pain and anesthesia, choose pain.

 





Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro