bookblog.ro

---

Seară italiană: „Ca din întâmplare, femeie“ de Dario Fo

Scris de • 22 February 2019 • in categoria Stiri

Editura Humanitas Fiction vă invită marți, 26 februarie, ora 19.00, la Librăria Humanitas Kretzulescu (Calea Victoriei nr. 45) la o seară dedicată lansării romanului Ca din întâmplare femeie.Regina Cristina a Suediei de Dario Fo, recent apărut în colecția Raftul Denisei, coordonată de Denisa Comănescu.

În romanul său postum publicat în 2017, Ca din întâmplare, femeie, Dario Fo reînvie istoria unei „regine imposibile“, Cristina a Suediei, una dintre cele mai învațate femei ale secolului al XVII-lea, suverană rebelă și mare iubitoare de artă, admirată și detestată, imprevizibilă și curajoasă. La eveniment vor participa Smaranda Bratu Elian reputat italienist, profesor universitar, Laura Grunberg, scriitoare, sociolog şi profesor universitar și Vlad Russo, senior editor Humanitas.

„Într-un limbaj simplu și curgător, Istoria devine povestire, iar povestirea devine personaj. Romanul postum Ca din întâmplare, femeie trasează, cu forță și daruire, portretul unei femei curajoase într-un moment istoric dificil.“ – Mangialibri

Într-o epoca incertă, în care religia se ciocnea cu politica, morala cu sexualitatea, și marea cultură cu cenzura absolutistă, regina Cristina a înțeles să se implice adânc în dilemele vremii sale. A fost o femeie cu totul ieșită din comun: a îmbrățișat religia catolică deși era protestantă, ridicându-se totodată în apărarea protestanților prigoniți din Franța; n-a ezitat să-și trăiască viața potrivit propriilor preferințe, care nu erau pe placul unei societăți fariseice; a intervenit pe lângă suveranii vremii pentru a garanta libertatea de expresie a marilor oameni de cultură. În jurul ei au gravitat personaje de prim rang ale vremii: filozofii René Descartes, Pierre Gassendi sau Blaise Pascal, cardinalul și omul de cultură Decio Azzolino și marele dramaturg francez Moliere. Între toți aceștia, sub pana lui Dario Fo, regina Cristina apare ca o figură eroică și neînfricată, un personaj zugrăvit în culori vii și neconvenționale.

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro