bookblog.ro

---

TOP 8 Cărţi de Crăciun pentru cei mici şi cei mari

Scris de • 21 December 2015 • in categoria Top 5

Articol oferit de EMAG

Zilele de decembrie par să aibă o magie specifică lor – luminile de pe stradă, jucăriile şi decoraţiunile de Crăciun, cântecele de la radio sau fredonate în neştire de cei de lângă noi – toate ne duc cu gândul la sărbători şi la ceea ce Crăciunul înseamnă pentru fiecare dintre noi. Editurile nu se lasă mai prejos în această perioadă a anului, împânzind librăriile cu fel de fel de cărţi dedicate acestor sărbători. În toate culorile acestor cărţi, ce alegem în febra cumpărăturilor?1 Editura Nemira a pregătit pentru cititorii săi un pachet de Crăciun cu trei cărţi care se completează reciproc: Crăciunul în cele mai frumoase povestiri (cu povestiri scrise de Charles Dickens, Oscar Wilde, Mark Twain sau Arthur Conan Doyle), Poveste de iarnă, de Mark Helprin (o poveste de iubire, cu un strop de magie şi cu ,,o atmosferă specifică saloanelor Belle Epoque”), şi Enciclopedia Crăciunului, de Gerry Bowler, care ne oferă un interesant ocol al lumii prin prezentarea obiceiurilor de Crăciun din diferite ţări.

craciunul in cele mai frum pov

2 Există de asemenea cărţi clasice, arhicunoscute şi ecranizate, la care ne întoarcem în preajma sărbătorilor. Una dintre acestea este cartea lui Charles Dickens, Poveste de Crăciun, cu binecunoscutul său personaj ursuz, Scrooge, şi cei trei vizitatori ai săi din ajunul Crăciunului. Şi dacă tot suntem la categoria personajelor care nu întâmpină cu bucurie Crăciunul, cine oare nu a auzit de Grinch şi de povestea sa scrisă de Dr. Seuss? Cum a furat Grinch Crăciunul spune povestea lui Grinch, monstruleţul care alege să trăiască izolat de lume, încercând să ignore bucuria şi pregătirile de sărbători ai locuitorilor ţinutului… pentru cei care nu au citit încă această carte, va reuşi Grinch să fure Crăciunul sau va reuşi acesta să-i încălzească inima micuţului monstru?

pov de craciun

3 Expresul polar, de Chris Van Allsburg, este o altă carte celebră, care a avut parte şi ea de ecranizare. Cum ar fi dacă în seara de ajun te-ai trezi cu un tren în faţa casei, gata să te ducă spre Polul Nord, împreună cu alţi câteva tineri, acolo unde Moş Crăciun, alături de renii lui, te aşteaptă?

expresul polar

4 Dar dacă acelaşi Moş Crăciun ne-ar răspunde la scrisori? Primele rânduri pe care le aşezăm pe hârtie îi sunt adresate lui. Cum ar fi dacă rolurile s-ar inversa şi acesta ne-ar scrie despre minunatele lui aventuri de la Polul Nord? Scrisori de la Moş Crăciun, de J. R. R. Tolkien adună scrisorile primite de copiii acestuia în fiecare decembrie, fiecare plic purtând ştampila de la Polul Nord, în care se povestesc năzbâtiile celor care trăiesc aici.

scrisori de la m c

5 Crăciunul are obiceiurile şi semnificaţia sa pentru fiecare dintre noi, indiferent de vârsta pe care o avem. Truman Capote este un scriitor cunoscut pentru multe dintre scrierile sale, dar printre povestirile sale se numără şi una dedicată acestei sărbători, O amintire de Crăciun, scriere autobiografică, care vorbeşte despre un Crăciun şi ritualurile sale văzute prin ochii unui copil şi al unui om în vârstă. Şi dacă încercăm să găsim o carte despre sentimentele ce definesc această sărbătoare, atunci cartea lui R. D. Mottok, În căutarea sufletului Crăciunului, poate fi una dintre alegeri.

sufeltul cra

6 De asemenea, Viaţa şi aventurile lui Moş Crăciun, de Frank Baum, poate veni ca o completare a aventurilor lui Moş Crăciun spusă de Capote. În această carte cei mici vor găsi răspunsuri la unele dintre întrebările lor – unde locuieşte Moş Crăciun? A fost vreodată copil? Cum reuşeşte şi cine îl ajută cu cadourile de Crăciun?

viata

7 Spărgătorul de nuci, de E. T. A. Hoffmann, poate fi o altă alegere de Crăciun. În jurul bradului de Crăciun, cei doi copii, Clara şi Fritz se ceartă pe cadouri, Clara alegându-se cu spărgătorul de nuci. Ceea ce fetiţa nu aştepta este ca spărgătorul să se transforme într-un print şi să ajungă alături de acesta în împărăţia dulciurilor.

spargatorul

8 Pentru cei mai mari, care preferă aventurile şi romanele poliţiste, Crăciunul lui Poirot, de Agatha Christie se poate număra printre cărţile citite lângă brad – o crimă a unui tiran milionar în noaptea de Crăciun, o reuniune învăluită în mister, şi un detectiv specific scriitoarei care trebuie să descifreze toate aceste mistere.

poirot

Indiferent de vârsta pe care o avem şi de gusturile literare, de ceea ce citim în timpul anului, Crăciunul ne aminteşte de copilărie, de zăpadă, de un a fost odată ca niciodată, de tradiţii, jocuri şi de cărţile celebre în care ne-am regăsit în pragul sărbătorilor de iarnă.

 

 

 





Acest articol are 1 COMENTARIU. Spune-ti parerea!

  1. Zina spune:

    Mi-ar plăcea să citesc ”Enciclopedia Crăciunului”. Am s-o caut!

    raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro