bookblog.ro

---

Revelatie pe Amazon

Scris de • 14 September 2006 • in categoria Altele, Zeeny

Autor: Petru Popescu
Rating: 4 stars

Petru Popescu Revelatie pe AmazonAmazon Beaming este jurnal de calatorie reprodus de un romancier. Jurnalul apartinea exploratorului si fotografului Loren MacIntyre de la National Geographic. Reproducerea in forma romantata - lui Petru Popescu. Traducerea cartii in 1993 si a titlului in Revelatie pe Amazon elimina sintagma nascocita de chiar personajul principal si care trimitea cu gandul la comunicarea "radianta" care i-a schimbat viata, insa in acelasi timp acest titlu aduce cititorul mai aproape in orizontul de cunoastere, aratandu-i-se de la inceput intrarea intr-o experienta revelatoare.

Jurnalele de calatorie pot fi plicticoase, calatoriile initiatice pot sa nu iti spuna nimic daca nu esti pregatit sa mergi cu ochii printre cuvinte ataturi de " drumet. Loren MacIntyre se pierde de buna voie in jungla amazoniana impreuna cu un trib considerat disparut, indienii Mayoruna, Oamenii Pisica. Atitudinea sa, initial documentaristica - cine sunt ei, cum traiesc, cum comunica, de ce sunt nomazi, se transforma treptat in apartenenta. Handicapat de bariera limbii vorbite, i se ofera carja gandului - comunicarea telepatica (Amazon beaming) - suspendata in atemporal.

Cartea este scrisa fara multe jocuri si pasi de dans tehnici. Singura cochetarie este succesiunea povestirii la persoana a 3-a si a relatarilor tip jurnal, pe persoana 1 (fragmente reproduse de autor din cei 3 ani de vanatoare cu reportofonul si carnetul de notite, cat a durat documentarea pentru carte). In rest, constructia este simpla si verticala, pe axa 0 a Amazonului, urmand traseul exploratorului mai intai in jos, pe cursul raului javari, in jungla amazoniana, apoi in sus, in Anzii Peruvieni, pe bratul Apurimac. Aceasta oscilatie pe axa verticala dobandeste o a 3-a dimensiune spatiala - lungimea raului si cautarea sursei, si chiar o a 4-a, cand MacIntyre, "bajbaind in jurul universului, il deschide intr-un colt" - avand sansa unei imersiuni in timpul imemorial, "inceputurile".

Traind in afara timpului lumii sale cateva luni, exploratorul se adanceste intr-un drum fantastic prin ineditul situatiei, dar si din cauza substantelor halucinogene folosite de indieni. De la plante pana la otrava secretata de pielea unei broaste, felurite metode sunt utilizate pentru inlesnirea iesirii din trup si a comuniunii cu inceputurile, acele ramasite ale memoriei ancestrale fata de care modernitatea si civilizatia s-au facut opace, insa pe care amazonianul gol, cu mustati false de leopard si cu centura de scoarta de copac le simte accesibile si aproape, pentru ca in jungla, pe Amazon, "raul cat o mare", timpul nu alearga de om, ci il infasoara, cocon, pentru a-l scuipa inapoi in lume, in scurtul "acum" ca pe un sambure de intelegere si" revelatie. Doar pe Amazon.

Reviewer: Zeeny





Citeste cele 9 COMENTARII si spune-ti parerea!

  1. macsuta spune:

    Mie mi-a ramas ptr poezia exprimarii titlul unui roman scris de Petru Popescu: ” Dulce ca mierea este glontul patriei”.

    raspunde

  2. macsuta spune:

    Am mai citit de el si o autobiografie!

    raspunde

  3. Nicole spune:

    Am citit cartea in 1993, probabil o voi reciti acum, dar ceea ce mi-a ramas in minte dupa atata timp este atmosfera de magie, strania putere “radianta” a “amazonienilor”. Sunt curioasa daca voi intelege mai mult acum sau va ramane valabila prima impresie…

    raspunde

  4. Pingback: » Ten Minutes Older, The Trumpet (2002) Zeemovies

  5. Tweety spune:

    Va sfatuiesc sa citi Prins, de acelasi autor (Petru Popescu)!

    raspunde

  6. Dan spune:

    Si SFARSITUL BAHIC e captivant!

    raspunde

  7. Da,mă da e o carte polițistă !

    raspunde

  8. Saraha spune:

    Mişto…

    raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro