5 cărți în 5 minute
Scris de Razvan Timar • 29 November 2015 • in categoria 5 Cărți în 5 minute
Chiar dacă luna trecută a fost Halloween-ul, ediția de față a rubricii 5 cărți în 5 minute nu este deloc înfiorătoare ;)
Autor: Rabih Alameddine
Rating:

Editura: Polirom
Anul aparitiei: 2015
Traducere: Mihaela Negrilă
Numar pagini: 280
ISBN: 978-973-46-5018-7
Ce poate fi mai frumos decât o carte despre... cărți? Un roman dedicat zecilor de mii de opere ce nu contenesc să ne uimească și să ne țină companie atunci când ne simțim singuri. Femeia de hârtie, roman finalist al National Book Award în 2014 și al National Book Critics Circle Award în 2015, spune povestea unei femei librar ajunsă la amurgul vieții care a fost nevoită să sacrifice totul pentru marea sa dragoste: cărțile.
O poveste emoționantă, bine documentată, o odă închinată literaturii, cartea lui Rabih Alameddine prezintă „o lume fascinantă, țesută în amintirile unei neobosite cititoare”. De neratat pentru orice cititor feroce!
CITEȘTE RECENZIA INTEGRAL
Plusuri
Imensa cultură generală pe care o are autorul se structurează în acest roman ca o piatră de temelie, ca o armătură pentru un edificiu monumental. Personajul Aalyia este atât de marcat de această cultură, încât mai ușor este să scoatem personajul din roman, să îl lăsăm fără el și să-i menținem un sens, decât această cultură.
Recomandari
Recomand Femeia de hârtie romanticilor. Dar și celor care vor să-și pună la încercare cultura generală, precum și celor care nu au idee la ce servește, în final, lectura.
Autor: N.K. Jemisin
Rating:

Editura: Nemira
Anul aparitiei: 2015
Traducere: Silviu Genescu
Numar pagini: 400
ISBN: 978-606-758-178-2
Rafturile dedicate literaturii fantasy încă sunt „dominate” de celebrele serii Stăpânul inelelor, Harry Potter și Cântec de gheață și foc și de multe alte romane... inspirate de popularitatea celor 3. Astfel, majoritatea cărților din acest gen mai mult decât ofertant au ajuns să semene între ele (uneori cam prea mult, aș putea spune). Dar, din când în când, mai apare câte o carte specială, diferită față de celelalte, surprinzătoare în toate aspectele, un roman unic.
Luna ucigașă este fix această carte. Impecabil scrisă, de o sensibilitate amuțitoare, cu o lume intrigantă și extrem de bine gândită și personaje fantastice, N.K. Jemisin a reușit să aducă la viață o poveste cum nu s-a mai văzut, despre curaj, dragoste, trădări și, nu în ultimul rând, magia viselor.
CITEȘTE RECENZIA INTEGRAL
Plusuri
Stilul poetic al autoarei. Personajele și lumea impecabil construite. Acțiunea mereu surprinzătoare.
Recomandari
Iubitorilor de fantasy.
Autor: Paula Hawkins
Rating:

Editura: Trei
Anul aparitiei: 2015
Traducere: Ionela Chirilă
Numar pagini: 408
ISBN: 9786067193503
Fata din tren urmărește evenimentele care au schimbat radical viețile a trei femei cum nu se poate mai diferite. Rachel este o alcoolică recent divorțată care pare să nu aibă tăria de a trece peste durerosul eveniment și continuă să se amestece în viața fostului ei soț. Anna, femeia pentru care Rachel a fost părăsită, este o familistă convinsă, dar și o mincinoasă experimentată. Iar Megan – pe care Rachel o vede în fiecare zi atunci când trenul cu care merge la serviciu face oprirea obligatorie – are o viață aparent perfectă, dar, în spatele acestei măști, se află secrete mult mai întunecate.
Un concurent redutabil pentru titlul de „cel mai bun thriller al anului”, romanul Paulei Hawkins a fost comparat de nenumărate ori cu Fata dispărută, poate cel mai bun thriller scris în ultimii ani. Și pe bună dreptate: Fata din tren are toate ingredientele care au făcut din cartea lui Gillian Flynn un fenomen mondial, dar nicio secundă nu pare o imitație slabă a acestuia. Personajele pe care Hawkins le-a însuflețit cu atât de mult talent sunt mult mai întunecate decât Nick și Amy.
CITEȘTE RECENZIA INTEGRAL
Plusuri
Jocul de-a șoarecele și pisica, plantarea falselor piste, angrenarea curiozității care te face să vrei să termini cartea într-o singură lectură.
Recomandari
Iubitorilor de romane de suspans/ thriller.
Autor: Colectiv
Rating:

Editura: Millenium Books
Anul aparitiei: 2015
Traducere:
Numar pagini: 464
ISBN: 978-606-8693-05-7
A fost odată ca niciodată o idee. Din acea idee a luat naștere un atelier de scrieri S.F. și fantasy, iar în urma întâlnirilor din cadrul atelierului a fost publicată antologia Eroi fără voie. Sfârșit? Nu, nu, nu. Acesta este doar începutul!
Eroi fără voie adună între paginile sale 11 povești, 11 eroi, tot atâtea lumi noi de descoperit și stiluri de scriere de adorat. Antologia ne atrage, încă odată, atenția asupra valorilor autohtone și, involuntar sau nu, reamintește că și România are scriitori de S.F. și fantasy buni și foarte buni, care pot concura fără nicio problemă cu autorii consacrați din străinătate.
CITEȘTE RECENZIA INTEGRAL
Plusuri
Din cele 11 povestiri cuprinse în antologie, este practic imposibil să nu îți placă măcar una. Varietatea și alternativele asigură calitatea și plăcerea lecturii.
Minusuri
Prezența aproape exclusiv masculină :) - complet „remediabilă” la următoarele ediții!
Recomandari
Există SF/F românesc, și încă bun. Recomand cu căldură antologia atât fanilor, cât și neofiților. Este un punct de plecare constructiv în misiunea de descoperire a ceea ce are de oferit acest gen pe la noi.
Autor: Simon Dunstan și Gerrard Williams
Rating:

Editura: Litera
Anul aparitiei: 2014
Traducere:
Numar pagini: 472
ISBN:
Una dintre cele mai populare, intens discutate și tulburătoare teorii conspirative este cea conform căreia Hitler a supraviețuit evenimentelor dezastruoase din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. S-au scris zeci (poate chiar sute) de cărți pe această temă, s-au produs nenumărate documentare care au întors pe toate părțile această supoziție sumbră.
Simon Dunstan și Gerrard Williams s-au documentat temeinic înainte să înceapă să scrie Hitler în Argentina, Viața Führerului după cel de-al Doilea Război Mondial, rezultatul fiind o carte extrem de veridică, a cărei abordare jurnalistică o face și mai accesibilă publicului larg.
CITEȘTE RECENZIA INTEGRAL
Plusuri
O carte foarte bine documentată, rezultat al unor cercetări aprofundate și detaliate. Stilul jurnalistic, alert, care ține cititorul conectat la desfășurarea poveștii.
Recomandari
O carte adresată, în principal, celor interesați de istoria Germaniei naziste.