bookblog.ro

5 cărți în 5 minute

Scris de • 19 January 2016 • in categoria 5 Cărți în 5 minute

Lean In

Lean In de Sheryl Sandberg și Nell Scovell
Evanghelia după Lucifer

Evanghelia după Lucifer de Tom Egeland
Eleanor & Park

Eleanor & Park de Rainbow Rowell
Calea samuraiului astăzi

Calea samuraiului astăzi de Yukio Mishima
Suita franceză

Suita franceză de Irene Nemirovsky

La mulți ani și bine v-am regăsit la prima ediție a rubricii 5 cărți în 5 minute din noul an. 2015 poate că nu mai e de actualitate de ceva vreme, dar noi nu suntem încă pregătiți să-i spunem adio și încercăm, cu fiecare ocazie ivită, să ne aducem aminte de el. Așadar, vă invit să treceți și voi în revistă 5 dintre cele mai interesante recenzii publicate pe site în ultima lună a anului ce tocmai s-a încheiat.


 

Lean In

Titlu: Lean In
Autor: Sheryl Sandberg și Nell Scovell
Rating:
Editura: Litera
Anul aparitiei: 2015
Traducere: Irina Brateș
Numar pagini: 320
ISBN: 978-606-741-181-2

Poate că v-ați aștepta ca o carte scrisă de către directorul de operațiuni de la Facebook să fie ceva despre importanța rețelelor de socializare în ziua de azi sau altceva prin care să încerce să aducă îndrăgitul site în discuție. Dar nu. Sheryl Sandberg a decis să aducă în discuție un alt subiect, de mii de ori mai delicat și mai important pentru societatea secolului 21: inegalitate între sexe și prejudecățiile învechite despre rolul femeii și al bărbatului în special atunci când vine vorba despre piața muncii.

Plină de sfaturi practice și modele de urmat, Lean In este o carte pe care fiecare ar trebui să o citească și care, cu siguranță, se va dovedi un real ajutor atât pentru femei, care au ocazia de a descoperi cum să-și facă vocile auzite printre multe altele, cât mai ales pentru bărbați, care vor reuși astfel să-și înțeleagă mai bine colegele.

CITEȘTE RECENZIA ÎN ÎNTREGIME

  • Plusuri

    Tonul prietenesc, sfaturile însoțite de exemple clare, cifrele care exclud din ecuație gradul de subiectivitate de care s-ar putea face vinovat subiectul abordat.

  • Recomandari

    Oricărei femei care își dorește să le aibă pe toate, dar să le aibă în echilibru.


 

Evanghelia după Lucifer

Titlu: Evanghelia după Lucifer
Autor: Tom Egeland
Rating:
Editura: All
Anul aparitiei: 2015
Traducere: Adriana Diana Pop
Numar pagini: 480
ISBN: 978-973-724-861-9

Un manuscris străvechi care ar putea fi cheia pentru a desluși unele dintre cele mai vechi mistere ale lumii. Un arheolog ciudățel, albinos și cu vederea foarte proastă, cu o personalitate puternică, din cauza căreia ar putea fi perceput drept nesuferit de către unii, și cu niște obiceiuri stranii și fascinante. O sectă misterioasă, cu origini tocmai în inima Carpaților, care nu se dă în lături de la nimic pentru a pune mâna pe acel manuscris. Pare o rețetă garantată pentru un thriller de excepție, nu?

Pentru Evanghelia după Lucifer găsiți o recenzie ceva mai... diferită pe site, fiind prima cronică scrisă de doi bookblogeri. De aceea, în locul obișnuitelor PLUSURI, MINUSURI și RECOMANDĂRI, o să vă las un fragment din recenzia propriu-zisă :D

MOTIVAȚIA/HOW IT ALL STARTED:

ROXANA: Titlul. Încă dinainte să citesc sinopsisul cărții titlul m-a făcut super curioasă. Mai apoi, descrierea mi-a accentuat dorința de a parcurge volumul. Conspirații biblice, manuscrise antice, secrete, apocalipsă și mistere. Nu sună minunat totul? Cum să nu te tenteze o astfel de combinație?

RĂZVAN: Titlul, bineînțeles. M-a intrigat, m-a făcut să-mi imaginez fel de fel de scenarii în legătură cu ce s-ar putea întâmpla în carte. Am fost cucerit de ideea romanului dinainte să citesc descrierea făcută de editură, dar după ce am aflat ideea ce stă la baza thriller-ului scris de Tom Egeland am fost și mai entuziasmat să pun mâinile pe carte.


     

    Eleanor & Park

    Titlu: Eleanor & Park
    Autor: Rainbow Rowell
    Rating:
    Editura: Art
    Anul aparitiei: 2015
    Traducere: Florentina Hojbotă
    Numar pagini: 328
    ISBN: 978-606-93849-3-0

    Rainbow Rowell este una dintre cele mai cunoscute și apreciate scriitoare de literatură contemporană de peste ocean (e destul să-i cauți numele pe youtube pentru a fi asaltat de numeroase videoclipuri cu și despre cărțile ei), iar Eleanor & Park cu siguranță a ajutat-o să ajungă acolo unde este azi, fiind a doua carte pe care a publicat-o și printre cele mai populare opere ale sale.

    Povestea din Eleanor & Park îi urmărește pe... Eleanor și Park (șocant, știu! :D), doi adolescenți neobișnuiți și niște protagoniști atipici pentru romanele young-adult. Eleanor este o fată plinuță, cu părul creț și roșcat, iar Park este pe jumătate corean. Împreună, cei doi vor trece printr-o mulțime de provocări, luptând pentru viitorul frumos la care amândoi visează și la fericirea până la adânci bătrâneți. Un roman simplu, adorabil, de care nu ai cum să nu te îndrăgostești, perfect pentru această perioadă a anului.

    CITEȘTE RECENZIA INTEGRAL

    • Plusuri

      Modul incredibil de frumos în care autoarea creionează sentimentele și gândurile personajelor.

    • Minusuri

      Mi se pare că tatăl vitreg al lui Eleanor nu a fost pedepsit așa cum merita.

    • Recomandari

      Având în vedere faptul că acțiunea romanului se desfășoară de-a lungul anului 1986, cred că volumul este ideal atât pentru cititorii maturi, care își vor regăsi cu siguranță adolescența între paginile acestei povești, dar și pentru cititorii tineri, pentru a descoperi cât de diferite și în același timp, cât de asemănătoare erau viața, iubirile, pasiunile, problemele și în general, întreaga adolescență a generațiilor trecute, pe vremea când tehnologia și Internetul încă nu erau atât de avansate încât să acapareze aproape în totalitate relațiile dintre oameni.


     

    Calea samuraiului astăzi

    Titlu: Calea samuraiului astăzi
    Autor: Yukio Mishima
    Rating:
    Editura: Humanitas
    Anul aparitiei: 2014
    Traducere: Iuliu Rațiu
    Numar pagini: 163
    ISBN: 978-973-50-4407-7

    Personal, nu găsesc nimic mai interesant decât să descopăr fragmente din tradițiile altor țări prin intermediul cărților scrise de autori originari din țările respective sau a filmelor produse acolo. Pe lângă ninja, samuraii cred că sunt cele mai cunoscute fețe ale culturii japoneze, și vor rămâne așa multă vreme datorită misterelor ce înconjoară această grupare elitistă.

    O reinterpretare cu iz modern al unui vechi cod de etică şi conduită a samurailor, numit Hagakure, Calea samuraiului astăzi a devenit un bestseller în Japonia și restul lumii imediat după publicare. Ca un fapt intresant, Yukio Mishima a terminat de scris această carte cu trei ani înainte să comită suicid în Tokyo, la sediul Forţelor de Autoapărare.

    CITEȘTE RECENZIA INTEGRAL

    • Plusuri

      Construcția volumului și analiza amănunțită a scrierii Hagakure.

    • Recomandari

      Celor pasionați de cultura japoneză tradițională, de contrastul dintre tradiție și modernitate, de samurai.


     

    Suita franceză

    Titlu: Suita franceză
    Autor: Irene Nemirovsky
    Rating:
    Editura: Polirom
    Anul aparitiei: 2014
    Traducere: Nicolae Constantinescu
    Numar pagini: 352
    ISBN:

    Romanul lui Irene Nemirovsky a fost descoperit la șaizeci de ani (ȘAIZECI!) după ce a fost scris, devenind un fenomen editorial absolut. Suita franceză a stat la bazele unui film în regia lui Saul Dibb, cu Kristin Scott Thomas, Margot Robbie și Ruth Wilson în distribuție.

    Pe lângă detaliile fascinante din culise, despre drumul anevoios pe care l-a parcurs romanul din stadiul de manuscris și până la „produsul finit” (un zvon spune că autoarea ar fi știut că romanul va fi publicat postum), Suita franceză este o poveste minunată despre societatea franceză descompusă de oroarea şi distrugerile ce au venit la pachet cu Al Doilea Război Mondial, fiind totodată una dintre primele cărți care au ca tematică lumea din timpul Războiului.

    CITEȘTE RECENZIA INTEGRAL

    • Plusuri

      Dinamica scrierii.
      Structură excelentă.
      Personaje şi scene vii, cu impact emoţional.

    • Recomandari

      Suita franceză e probabil prima ficţiune despre Cel de-al doilea Război Mondial. Şi una dintre cele mai bune. Destinul norocos al acestei cărţi este încă un exemplu despre cum totalitarismul şi violenţa nu reuşesc să distrugă umanitatea.






    Citeste cele 2 COMENTARII si spune-ti parerea!

    1. Mada spune:

      “Lean In” foarte faina cartea asta!!

      raspunde

    2. pcFrog spune:

      Am cumparat si citit Calea samuraiului astăzi de Yukio Mishima dupa recomandarea bookblog. Multumiri de recomandare. A meritat. O recomandam si noi celor care inca nu au reusit sa o citeasca.

      raspunde

    Lasa un comentariu

    Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

    Copyright ©2011 Bookblog.ro