bookblog.ro

5 cărți în 5 minute

Scris de • 8 July 2016 • in categoria 5 Cărți în 5 minute

Comportamente bizare

Comportamente bizare de Robert R. Provine
Castelul de sticlă

Castelul de sticlă de Jeannette Walls
Trenul orfanilor

Trenul orfanilor de Christina Baker Kline
Viața elfilor

Viața elfilor de Muriel Barbery
Zgomotul lucrurilor în cădere

Zgomotul lucrurilor în cădere de Juan Gabriel Vasquez

Vă invităm să trecem în revistă câteva dintre cele mai bune cărți citite de echipa bookblog.ro în lunile ce-au trecut. Totul printr-o nouă ediție a rubricii 5 cărți în 5 minute, bineînțeles.


 

Comportamente bizare

Titlu: Comportamente bizare
Autor: Robert R. Provine
Rating:
Editura: All
Anul aparitiei: 2015
Traducere:
Numar pagini: 272
ISBN: 978-606-587-145-8

Știați că râsul arde calorii și că este contagios? Știați că un căscat durează, în medie, 6 secunde și că până şi bebe din burtică poate să caşte? Știați că sughițul este un act involuntar care apare din cauza unor iritații nervoase apărute la nivelul aparatului digestiv și că este frecvent întâlnit în cazul sugarilor, din cauză că nu au centrii nervoși suficient dezvoltați? Știați că strănutul acționează ca un restart pentru nas și că picăturile de salivă eliberate în timpul unui strănut pot ajunge până la 5 metri?


Robert R. Provine a adunat în cartea sa, Comportamente bizare, lucruri mai puțin cunoscute și extrem de interesante despre cele mai banale activități din viața noastră de zi cu zi și le prezintă într-un mod unic și incitant, debordând de umor.


CITEȘTE RECENZIA INTEGRAL

  • Plusuri

    Informații știintifice, prezentate într-o formă accesibilă și alertă, care captivează cititorul. Umorul autorului care transformă subiectul într-o temă atrăgătoare și ține cititorul aproape de text.

  • Recomandari

    O lectură suprinzătoare pentru cei interesați să înțeleagă dintr-o perspectivă nouă instinctele și comportamentele care stau la baza funcționării noastre ca specie.


 

Castelul de sticlă

Titlu: Castelul de sticlă
Autor: Jeannette Walls
Rating:
Editura: Art
Anul aparitiei: 2015
Traducere: Lorena Lupu
Numar pagini: 374
ISBN: 978-606-93949-1-6

Viața bate filmul. Sau, în acest caz, viața bate cartea. Pentru că oricât de greu ar fi de acceptat, povestea din Castelul de sticlă este cât se poate de reală, biografia lui Jeannette Walls fiind prezentată sub forma unui roman cu o copertă superbă, care a fost bestseller New York Times săptămâni la rând.


Urmărind viața autoarei, din fragedă pruncie și până în prezent, Castelul de sticlă spune, în primul rând, istoria unei familii disfuncționale, care este nevoită să înfrunte nenumărate obstacole de-a lungul anilor: mutările permanente dintr-un orășel în altul, lipsa banilor, a mâncării sau a hainelor, viciile tatălui și încăpățânarea mamei de a-și urma visul prostesc, chiar dacă asta înseamnă să sacrifice copilăria propriilor odrasle și câte și mai câte. Dar, cu toate că este, în mare, o lectură tristă, autoarea a reușit să introducă nenumărate momente înduioșătoare sau de-a dreptul ilare, care echilibrează puțin tonul pesimist al cărții.


 


CITEȘTE RECENZIA INTEGRAL

  • Plusuri

    Una dintre cele mai vii cărți pe care le-am citit vreodată, cu situații la limita normalului și a umanului.

  • Recomandari

    În special celor însetați de autentic, de povești adevărate și de relatarea unor felii de viață.


 

Trenul orfanilor

Titlu: Trenul orfanilor
Autor: Christina Baker Kline
Rating:
Editura: Trei
Anul aparitiei: 2015
Traducere: Mihaela Doagă
Numar pagini: 368
ISBN: 978-606-719-349-7

În 1859, în orașele de pe coasta de Est a SUA, în special în New York și Boston, existau peste 30.000 de copii orfani. O mare parte dintre aceștia aveau probleme cu legea. De aceea, două organizații, Children Aid Society și New York Foundling Hospital, au avut inițiativa de a dezvolta un program prin care să trimită acești copii în orașe din centrul și vestul Statelor Unite. Trenurile orfanilor au dus în perioada 1859 – 1929 aproximativ 250.000 de copii de pe coasta de Est pe coasta de Vest (sau centru) a Statelor Unite.


 


Aducând în atenția pubicului modern unul dintre cele mai controversate și deplorabile momente din istoria Statelor Unite, Christina Baker Kline spune povestea a două generații diferite – prima fiind reprezentată de Vivian Daly, unul dintre copiii care a călătorit cu un tren al orfanilor, și care s-a întors, după ani și ani, în locul de unde a fost alungată pe când era doar o fetiță, iar a doua de Molly Ayer, o adolescentă cu probleme, care, pentru a scăpa de școala de corecție, tocmai ce s-a angajat să o ajute pe Vivian la treburile gospodărești; două prsonaje pe care le leagă mai multe decât s-ar crede.


 


CITEȘTE RECENZIA INTEGRAL

  • Plusuri

    Trenul orfanilor este un roman care acuză practicile malefice ale societății cu o forță extraordinară. Nu e de mirare că a fost desemnat drept bestseller #1 de trei cotidiene care fac topuri literare săptămânal. Este ușor de citit și îndeamnă la reflecții profunde despre societatea în care trăim.

  • Minusuri

    Subiectul este unul care ar trebui tratat mai des. Mi-ar plăcea să citesc cărți pe acest subiect scrise de scriitori cu o capacitate mai mare de reflecție profundă.

  • Recomandari

    Recomand romanul cititorilor care vor ca printr-o lectură destul de ușoară să descopere o acțiune complexă și intensă.


 

Viața elfilor

Titlu: Viața elfilor
Autor: Muriel Barbery
Rating:
Editura: Nemira
Anul aparitiei: 2015
Traducere: Adrian Pătrușcă
Numar pagini: 276
ISBN: 978-606-758-502-5

Despre elfi se spune că nu sunt nici oameni, nici îngeri, ci undeva la mijloc. Ființe curioase și inteligente, elfii au aprins imaginația a nenumărați scriitori și scenariști de-a lungul timpului, cel mai cunoscut fiind J.R.R. Tolkien care, în cărțile sale despre Pământul de Mijloc, a dat naștere unei societăți fabuloase a elfilor, cu tot cu obiceiuri, cântece și, cel mai impresionant, cu propria lor limbă.


Muriel Barbery, cunoscută cititorilor de la noi din țară pentru foarte apreciata Eleganța ariciului (citește recenzia), a fost și ea fascinată de misterioasele creaturi care împânzesc îndeosebi legendele nordice, și le-a adus la viață într-un mod cât se poate de original, care va fi cu siguranță pe placul celor obișnuiți deja cu prezența lor în literatura fantasy, reușind să amestece fără efort fantasticul cu lumea banală a oamenilor.


 


CITEȘTE RECENZIA INTEGRAL

  • Plusuri

    O poveste fascinantă care împletește sublim magicul cu realul și care aduce în scenă personaje ale căror trăsături umane se îmbină atât de firesc cu puterile supranaturale.

  • Recomandari

    Fanilor scriitoarei Muriel Barbery (celor cărora le-a plăcut Eleganța ariciului) și celor care sunt fani ai literaturii fantastice.


 

Zgomotul lucrurilor în cădere

Titlu: Zgomotul lucrurilor în cădere
Autor: Juan Gabriel Vasquez
Rating:
Editura: Polirom
Anul aparitiei: 2015
Traducere: Marin Mălaicu Hondrari
Numar pagini: 256
ISBN: 978-973-46-5374-4

O țară decimată de războaie între carteluri și afaceri cu droguri, de sărăcie și traficul de persoane. În ultimele decenii, în Columbia au izbucnit noi și noi conflicte, alimentate de felurite grupuri de presiune și interese: cartelurile traficanților de droguri, gherilele armate și forțele paramilitare, degenerând adesea în conflicte interne sângeroase.


Romanul lui Juan Gabriel Vasquez a fost distins cu International IMPACT Dublin Literary Award 2014, fiind o frescă incredibilă a societății columbiene de pe atunci, pe când rupturile lăsate de epoca celui mai mare traficant de narcotice pe care Columbia l-a avut se resimțeau din plin.


 


CITEȘTE RECENZIA INTEGRAL

  • Plusuri

    Stilul narativ și povestea vieții lui Ricardo

  • Recomandari

    Celor ce își doresc o narațiune aflată la polul opus față de Marquez, care vor o poveste dureros de lucidă și impecabil scrisă.






Acest articol are 1 COMENTARIU. Spune-ti parerea!

  1. Monique spune:

    Cred ca m-as opri doar la cartea Comportamente bizare. Ceva usor de weekend, cva de cultura generala. Multumesc pentru titluri.

    raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro