bookblog.ro

5 cărți în 5 minute, ediția AUGUST 2015

Scris de • 16 September 2015 • in categoria 5 Cărți în 5 minute

Anihilare

Anihilare de Jeff VanderMeer
De dragul ochilor lui Nino

De dragul ochilor lui Nino de Kurban Said
Hoțul cuantic

Hoțul cuantic de Hannu Rajaniemi
Jurnal de la șaisprezece ani. Adolescentul

Jurnal de la șaisprezece ani. Adolescentul de Yasunari Kawabata
Ia uite cine s-a întors

Ia uite cine s-a întors de Timur Vermes

Ultima ediție „de vară” a rubricii 5 cărți în 5 minute.


 

Anihilare

Titlu: Anihilare
Autor: Jeff VanderMeer
Rating:
Editura: Trei
Anul aparitiei: 2014
Traducere: Bogdan Perdivară
Numar pagini: 208
ISBN: 978-606-719-052-6

Romanul lui Jeff VanderMeer, primul dintr-o ambițioasă serie SF, împletește armonios horror-ul cu elemente științifico-fantastice pentru a crea ceva unic, de neuitat și de neratat. Zona X este un univers aparte, aflat la limita dintre uman și non-uman, un loc înțesat de mistere imposibile, pe care oamenii se încăpățânează să-l exploreze, cu toate că știu prea bine că este strict interzis să o facă.

Atmosfera sumbră, amplificată de aparițiile stranii ale diverselor făpturi ce locuiesc în Zona X, personajele care au parte de evoluții spectaculoase și misterele țesute cu migală de către autor fac din Anihilare un roman alert și exploziv.

Citește recenzia integral

 • Plusuri

  Eu consider că abordarea, stilului, similar cu cel al lui Serge Brussolo, este un plus. Genul de romane grotești, organice, cu atmosferă închisă, neagră, sunt cu mult prea puține la număr. Iar Jeff VanderMeer intră într-o nișă insuficient acoperită.

 • Recomandari

  Recomand Anihilare în special celor dispuși să abordeze un SF ușor diferit. Inutil să îi menționez pe fanii lui Brussolo, după cât de mult am insistat asupra acestui aspect pe parcursul recenziei.


 

De dragul ochilor lui Nino

Titlu: De dragul ochilor lui Nino
Autor: Kurban Said
Rating:
Editura: All
Anul aparitiei: 2013
Traducere: Antoaneta Olteanu
Numar pagini: 293
ISBN: 978-973-724-485-7

Suntem diferiți, definiți de lucrurile în care credem și modelați de o societate cu valori... discutabile. Mereu mi-a plăcut să descopăr obiceiuri, tradiții și, per total, stilurile de viață ale altor popoare, de pe alte meleaguri. Kurban Said celebrează valorile Azerbaidjanului prin descrieri fastuoase și o idilă nemuritoare.

Un roman al identităților naționale, al diferențelor (dar și asemănărilor) dintre popoarele vecine, cu o poveste de dragoste dintre cei doi protagoniști de origini cum nu se poare mai diferite, vie și grăitoare pentru timpurile în care trăim, Ali și Nino s-ar putea dovedi exact cartea pe care o căutați!

Citește recenzia integral

 • Plusuri

  Un roman care abundă în imagini delicate, încărcat emoțional, marcat de o dublă victorie: o poveste romantică sensibilă și o declarație de credință înduioșătoare față de Azerbaidjan.

 • Minusuri

  De data aceasta, minusurile nu pot veni decât din partea cititorilor, așa că păzea! Dacă sunteți tentați să îi asemănați pe Ali și Nino cu Romeo și Julieta, vă rog, opriți-vă la timp! Nu aruncați umbra Europei asupra acestor pagini!

 • Recomandari

  Pentru cei care vor să citească și altceva decât literatura europeană, pentru cei îndrăgostiți de Asia, pentru romanticii de pretutindeni, pentru patrioți, pentru iubitorii de exotic.


 

Hoțul cuantic

Titlu: Hoțul cuantic
Autor: Hannu Rajaniemi
Rating:
Editura: Nemira
Anul aparitiei: 2015
Traducere: Alina Bilciurescu
Numar pagini: 328
ISBN: 978‑606‑579‑798‑7

SF-ul s-ar putea foarte bine să fie unul dintre cele mai dificile genuri pe care un autor le poate aborda. Lumi ciudate și complexe, civilizații extraterestre și tehnologii futuriste pot părea, la început, o corvoadă, mai ales pentru că fiecare trebuie să aibă și o explicație științifică, să lase cititorului senzația de realism și că o rasă anume de „alieni” poate exista bine-mersi într-o altă galaxie.

Totuși, oricât de ciudat ar părea la început, micul univers imaginat de Hannu Ranjaniemi exercită o atracție extrem de puternică, asemănătoare cu cea dintre polii opuși ai unui magnet. Construcția lumii, personajele excelente și acțiunea nebunească fac din  Hoțul cuantic una dintre cărțile must-read pentru orice împătimit al literaturii științifico-fantastice.

Citește recenzia integral

 • Plusuri

  Personajele foarte bine construite, ritmul alert în care se desfășoară acțiunea și imaginația fără limite a autorului.

 • Minusuri

  Limbajul mult prea tehnic și lipsa unor explicații despre tehnologia folosită de personaje, în special la început, care ar fi facilitat lectura.

 • Recomandari

  Fanilor înrăiți ai literaturii science-fiction.


 

Jurnal de la șaisprezece ani. Adolescentul

Titlu: Jurnal de la șaisprezece ani. Adolescentul
Autor: Yasunari Kawabata
Rating:
Editura: Humanitas
Anul aparitiei: 2013
Traducere: Cornelia Daniela Lupșa
Numar pagini: 192
ISBN: 978-973-50-4652-1

Câți dintre noi nu am privit înapoi la anii copilăriei sau adolescenței și am judecat alegerile sau faptele din trecut prin ochii unui adult? Câți dintre noi nu am rememorat întâmplările hazlii și poznele din serile de vară? Câți dintre noi nu am găsit, la un moment dat, un „artefact” din trecutul nostru și am făcut o călătorie pe strada amintirilor, rememorând totul prin prisma unei persoane trecute prin viață?

Jurnal de șaptesprezece ani. Adolescentul este încununarea plină de succes a scriitorului Yasunari Kawabata de a privi înapoi la propria adolescență și a încerca să înțeleagă mai bine unele evenimente marcante ce s-au petrecut atunci, un soi de terapie, prin care autorul a încercat să se cunoască mai bine.

Citește recenzia integral

 • Plusuri

  Comentariile pe marginea jurnalului făcute de Kawabata. Compoziția volumului.

 • Recomandari

  Pentru cei pasionați de Japonia, pentru cei care vor să-l descopere pe Kawabata.


 

Ia uite cine s-a întors

Titlu: Ia uite cine s-a întors
Autor: Timur Vermes
Rating:
Editura: RAO
Anul aparitiei: 2014
Traducere: Graal Soft
Numar pagini: 320
ISBN: 9786066096386

Una dintre cele mai controversate, detestate și, totodată, fascinante personalități din istorie este, fără urmă de îndoială, Adolf Hitler. Fie că ne place, fie că nu, führer-ul rămâne una dintre figurile marcante ale secolului trecut, în ciuda atrocităților comise de către acesta de bună voie.

Romanul lui Timur Vermes îl „aruncă” pe Hitler în agitația lumii moderne, unde acesta este nevoit să învețe cum să se descurce cu tehnologia și să se muleze pe gândirea actuală. Dacă reușește asta sau nu, rămâne să descoperim fiecare în parte, citind această carte eveniment.

Citește recenzia integral

 • Plusuri

  Plasarea referințelor istorice cu explicații fără de care cartea și-ar pierde din farmec și ar fi o lungă înșiruire de nume.

 • Minusuri

  Aș zice finalul dar asta e strict o opinie subiectivă ce ține de ce mi-aș fi dorit eu versus ce am primit.

 • Recomandari

  Pasionaților de istorie cu un simț al umorului activ.


Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro