bookblog.ro

5 cărți în 5 minute

Scris de • 16 June 2015 • in categoria 5 Cărți în 5 minute

Călăul lui Hitler. Viața lui Heydrich

Călăul lui Hitler. Viața lui Heydrich de Robert Gerwarth
Inima inimii

Inima inimii de Antonio Lobo Antunes
Hectare de diamante

Hectare de diamante de Russell H. Conwell
Din înțelepciunea lui Tyrion Lannister

Din înțelepciunea lui Tyrion Lannister de George R. R. Martin
Prietenul andaluz

Prietenul andaluz de Alexander Söderberg

Bine v-am găsit la o nouă rubrică marca bookblog.ro :D În cadrul acesteia vom discuta lunar despre 5 recenzii apărute în luna precedentă, pe care voi încerca să le prezint în așa fel încât să nu vă consum mai mult de 5 minute din timp. Să începem!


 

Călăul lui Hitler. Viața lui Heydrich

Titlu: Călăul lui Hitler. Viața lui Heydrich
Autor: Robert Gerwarth
Rating:
Editura: Corint
Anul aparitiei: 2014
Traducere: Alfred Neagu şi Junona Tutunea
Numar pagini: 688
ISBN: 978-606-8623-50-4

Călăul lui Hitler. Viața lui Heydrich relatează viața unei figuri marcante în istoria celui de-Al Doilea Război Mondial, și anume Reinhard Heydrich, supranumit călăul lui Hitler. Departe de a fi o biografie oarecare, cartea propune o viziune inedită asupra vieții bărbatului considerat ca fiind numărul 3 în ierarhia aparatului nazist din Germania prin „empatia glacială” – abordarea folosită de autor atunci când și-a propus să scrie despre Heydrich.

„Reinhard Heydrich este socotit a fi una dintre cele mai malefice figuri ale secolului XX” – o astfel de introducere e suficientă pentru a stârni interesul oricărui cititor. Trebuie să recunoaștem că, de când e lumea, catastrofele de orice gen au venit la pachet cu o fascinație morbidă în fața căreia nu putem rezista oricât de mult ne-am strădui. Iar când vine vorba de nenorociri cauzate de oameni, această fascinație nu face altceva decât să crească exponențial.

CITEȘTE RECENZIA INTEGRAL

  • Plusuri

    Cred că cel mai mare plus pe care îl are această biografie este acea detașare cu care a încercat Robert Gerwarth să abordeze studiul vieții lui Reinhard Heydrich, pe care a numit-o foarte sugestiv „empatie glacială”. Evident, mai este și numărul satisfăcător de mare de pagini pe care se întinde biografia. Sunt adeptul cărților voluminoase, dar când vine vorba de un astfel de subiect, consider că niciun număr nu este prea mare.

  • Minusuri

    Deși în privința lui Heydrich, autorul reușește ceea ce-și propune, adică să evite „a cădea în păcatul de a confunda rolul de istoric cu cel de procuror în procesul unui criminal de război”, în privința unora dintre celelalte figuri ale celui de-Al Treilea Reich care apar în această biografie, nu poate susține același lucru.

  • Recomandari

    Călăul lui Hitler. Viața lui Heydrich se numără printre lecturile obligatorii pentru cei pasionați de cel de-Al Doilea Război Mondial, precum și de biografiile personajelor istorice. Biografia de față este o extraordinară lecție de obiectivitate când vine vorba de figurile proeminente ale celui de-Al Treilea Reich.


 

Inima inimii

Titlu: Inima inimii
Autor: Antonio Lobo Antunes
Rating:
Editura: Humanitas Fiction
Anul aparitiei: 2014
Traducere: Dinu Flămând
Numar pagini: 192
ISBN: 978-973-689-780-1

Cu un titlu atât de ușurel precum Inima inimii ai avea impresia că António Lobo Antunes a scris acel gen de carte pe care o citești mereu cu o stare de bine și, de ce nu?, cu zâmbetul pe buze. Poate că așa și este, dar în spatele măștii se ascund povești și amintiri mai profunde, toate fiind legate între ele de lipiciul numit „viață”.

Stilul fragmentat, aproape poetic, face din Inima inimii o lectură provocatoare și unică. Chiar dacă ar părea haotic la început, felul în care a fost scrisă cartea reflectă perfect multitudinea de gânduri fără cap și coadă și idei alambicate din mintea unui scriitor. Și, ca bonus, în recenzia completă găsiți și un clip video cu un fragment din carte. O tentație irezistibilă!

CITEȘTE RECENZIA INTEGRAL

  • Plusuri

    Faptul că acest volum beneficiază și de o prefață. Traducerea care nu știrbește din lirismul prozei lui Antunes.

  • Recomandari

    Nu contează ce gen literar preferi, aceste cronici pot fi citite și ca un poem în proză, și drept autobiografie, suprarealism sau realism, fiecare se poate regăsi pe sine permițânu-și să se piardă în torentele lor.


 

Hectare de diamante

Titlu: Hectare de diamante
Autor: Russell H. Conwell
Rating:
Editura: Act și Politon
Anul aparitiei: 2014
Traducere: Nicolae Pintea
Numar pagini: 80
ISBN: 978-606-93727-3-9

Cărțile de dezvoltare personală au invadat rafturile librăriilor – atât a celor fizice, cât și a celor virtuale. Promisiunile cu care acestea ne îmbie sunt greu de refuzat: de la a face bani din piatră seacă și până la a slăbi miraculos doar prin puterea voinței. Deși multe dintre acestea vând castraveți grădinarului, se mai găsesc unele care ies în evidență prin onestitate și idei perfect realizabile.

Redactată pe baza unui discurs public ţinut de Russell H. Conwell de peste 6.000 de ori, Hectare de diamante relatează o serie de poveşti, toate despre oameni, despre eşecurile acestora, dar, cel mai important, şi despre succesele lor.

CITEȘTE RECENZIA INTEGRAL

  • Plusuri

    Partea discursului care îndeamnă la valorificarea resurselor care se află la îndemâna oricui.

  • Minusuri

    Îndemnul prea puțin voalat la îmbogățire

  • Recomandari

    Pasionaților de retorică pentru că vor găsi un exemplu bun de discurs, celor ce își doresc un discurs motivațional.


 

Din înțelepciunea lui Tyrion Lannister

Titlu: Din înțelepciunea lui Tyrion Lannister
Autor: George R. R. Martin
Rating:
Editura: Nemira
Anul aparitiei: 2014
Traducere: Oana Alexandrescu
Numar pagini: 160
ISBN: 978-606-579-890-8

Cine nu a auzit de Cântec de gheață și foc? Să reformulez... Cine nu a auzit de Game of thrones? Cred că nu există persoană care să nu fi fost expusă fenomenului mondial cu originile în seria de romane scrisă de George R.R. Martin. Sezonul 5 al serialului are parte de o promovare atât de intensă încât, spre totala mea surprindere, prin Sibiu au apărut câteva afișe gigantice cu posterul acestuia.

Probabil cel mai iubit (pentru că nu e cel mai cunoscut personaj al seriei/serialului; o grămadă de meme-uri au avut grijă ca Jon Snow – cel-care-nu-știe-nimic – să fie un nume pe care toată lumea să-l recunoască) locuitor al ținutului Westeross, Tyrion Lannister este și personajul preferat al autorului și, poate că din această cauză, o sursă nesecată de replici haioase, acide și pline de înțelepciune. Volumul de față adună toate citatele care l-au făcut pe Tyrion celebru, laolaltă cu niște ilustrații extrem de amuzante, într-o cărticică de nelipsit din biblioteca oricărui fan GoT.

CITEȘTE RECENZIA INTEGRAL

  • Plusuri

    Ilustrațiile care acompaniază unele replici au făcut ca experiența lecturării volumului să fie cu atât mai plăcută; aspectul cărții lasă impresia unui jurnal adevărat, ceea ce mi s-a părut foarte ingenios.

  • Minusuri

    Ca fan al cărților lui Martin, aș fi preferat un mic „bonus” la finalul cărții, un fragment mititel din următorul volum al seriei Cântec de gheață și foc relatat din perspectiva lui Tyrion sau ceva scris special pentru acest jurnal.

  • Recomandari

    Din înțelepciunea lui Tyrion Lannister e o lectură obligatorie pentru toți cei care așteaptă cu sufletul la gură următorul episod din Game of thrones.


 

Prietenul andaluz

Titlu: Prietenul andaluz
Autor: Alexander Söderberg
Rating:
Editura: Trei
Anul aparitiei: 2014
Traducere: Laura von Weissenberg
Numar pagini: 600
ISBN: 978-973-707-749-3

Scandinavii sunt, fără doar și poate, maeștrii literaturii polițiste. Felul în care aceștia manevrează misterul pe tot parcursul lecturii, dozându-l picătură cu picătură, tensiunea și dezvăluirile surprinzătoare de la final au intrat de mult în legendă. Și cum ar putea să fie altfel când cărțile lor sunt ca niște rezervoare inepuizabile de adrenalină? Să ridice mâna cei care ar putea spune „nu” unei aventuri de câteva sute de pagini în care suspansul atinge noi cote cu fiecare capitol? Nu se oferă nimeni? Îmi închipuiam eu!

Prietenul andaluz garantează că o să țină cititorii cu sufletul la gură prin 3 puncte forte: intriga, personajele și stilul de scriere. Povestea lui Sophie creează dependență pentru că nu lispsesc organizaţiile criminale internaţionale, traficul de arme şi droguri, care se întinde din Europa până în America de Sud, toate fiind legate de apariția unui bărbat misterios în viața ei.

CITEȘTE RECENZIA INTEGRAL

  • Plusuri

    Un roman care ține cititorul cu sufletul la gură, cu o intrigă, deși complexă, ușor de urmărit, creată cu ajutorul unor personaje foarte bine conturate, a căror interacțiune este foarte realistă, Prietenul andaluz se află clar în capul listei mele de romane thriller-polițiste.

  • Minusuri

    Motivul pentru care nu mă încântă romanele polițiste este în primul rând lipsa veridicității anumitor scene. O urmărire cu mașini în centrul unui mare oraș european, în care gloanțele zboară în toate părțile, riscă să devină o știre de prime-time în toată lumea. Nu și în cărțile polițiste, unde astfel de evenimente nici măcar nu alertează poliția. Prologul acestui roman prezintă exact un astfel de eveniment, de o veridicitate îndoielnică. Este, totuși, singura astfel de scenă din roman.

  • Recomandari

    În primul rând aș recomanda romanul lui Alexander Söderberg tuturor fanilor seriei Millenium a lui Stieg Larsson. Moartea lui a lăsat un gol care, în sfârșit, are șansa de a fi umplut. În al doilea rând, îl recomand fanilor literaturii thriller și polițiste, în special acelora care apreciază o intrigă în care personajele vin din zona crimei organizate.






Citeste cele 2 COMENTARII si spune-ti parerea!

  1. Foarte interesantă noua rubrică. Pe placul meu. :)

    raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro