bookblog.ro

---

Aici se nasc marile cărți – Ruxandra Cesereanu

Scris de • 22 October 2013 • in categoria Aici se nasc marile carti

Masa mea de scris arată cam așa, încărcată cu tot soiul de ingrediente: 1. un laptop Toshiba (cam hârșâit); 2. o farfurie mică pe care se găsesc pietre (din Marele Canion, din deșert, de la Pompei, din insula Milos); 3. o albină metalică uriașă și emailată; 4. cea mai pitică și aparte carte din casă (o țin ca pe o cutie de chibrituri în mâini) care conține o invocare a morților dintr-un sit arheologic: 5. o iconiță pe sticlă; 6. doi îngeri mici – unul din paie aurite, celălalt din lut; 6. un înger descărnat de-al lui Damien Hirst (într-o carte poștală); 7. un leu gravat de mine după șablon, la muzeul Victoria and Albert, din Londra; 8. un piron aurit de cale ferată (de odinioară) de la New Orleans, pe care l-am primit cadou la un festival de povestitori din Transilvania și de pe Mississippi; 9. un ban fals din aramă, de trecere peste un pod; 10. o grămadă de caiete și jurnale și carnețele scrise sau doar mâzgălite! În spatele mesei se găsește chitara mea de folkistă și rockeriță, din adolescență (cam dezacordată, fiindcă nu mai știu să cânt, am uitat).

De fotografiat nu vreau să-mi fotografiez masa de scris, fiindcă n-ar fi prea sănătos: o asemenea fotografie mi-ar fura energia de autor, magic vorbind. Așa că trimit, în schimb, o imagine de la o masă de citit și făcut fișe, undeva, într-o faimoasă și erudită bibliotecă londoneză. Cine are imaginație și-o poate închipui și fără să vadă în mod real masa mea de scris de acasă :).

GEDSC DIGITAL CAMERA

 

cesereanuRuxandra Cesereanu este poetă, prozatoare, eseistă. Este, de asemenea, conferențiar la Catedra de literatură comparată a Facultății de Litere din Cluj. Face parte din staff-ul Phantasma, Centrul de Cercetare a Imaginarului, de la Cluj, în cadrul căruia susține ateliere de scriere creativă în poezie și proză. Un singur cer deasupra lor este prima carte de proză realistă a Ruxandrei Cesereanu (cunoscută, până acum, ca autoare de proză fantastică și de autoficțiuni). Dintre volumele de poezie și proză ale scriitoarei publicate până acum amintim: Zona vie (poeme, 1993), Oceanul Schizoidian (poeme, 1998, 2006), Kore-Persefona (poeme, 2004), Coma (poeme, 2008), Purgatoriile (proză scurtă, 1997), Tricephalos (roman, 2002), Nebulon (proză scurtă, 2005), Nașterea dorințelor lichide (proză scurtă, 2007), Angelus (roman, 2010).

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro