bookblog.ro

---

A treia forţă: România profundă

Scris de • 3 November 2008 • in categoria Altele

Autori: Ovidiu Hurduzeu, Mircea Platon
Editura : Logos
Rating: 5 stele - Ovidiu Hurduzeu, Mircea Platon - A treia forţă: România profundă - rating - recenzii carti

Motto: "Nu ni se potriveşte nici un model extern de civilizaţie: nici cel sovietic, nici cel american, nici cel nipon sau german. Ar fi trebuit să fim lăsaţi să creştem organic, dinlăuntrul nostru. Cred că schema de bază, arhetipal-seminală, a fiinţei noastre se găsea undeva în duhul vechiului sat valah: care sat, murind cu zile, ne-a lăsat de izbelişte, la mijloc de drum, între preistorie şi electronică. Nu avem un pattern, creştem şi descreştem aiurea, după legi haotice, stejari în ghivece, lupi în seminare marxiste, ingineri căutând petrol şi oţel şi negăsind decât cimitire de folclor şi limbă." (Ion D. Sîrbu, Jurnalul unui jurnalist fără jurnal).

În răstimpuri, în orice cultură apar cărţi care dinamitează ideile considerate până atunci a fi de neconstestat. Cărţi inclasificabile, care deschid drumuri, redefinesc perspective şi creează un nou climat. Nu cred că greşesc când afirm că A treia forţă: România profundă, cartea scrisă "la patru mâini" de Ovidiu Hurduzeu şi Mircea Platon va măsura cu precizie cât de permeabili am rămas la idei cu adevărat noi, cât de ancoraţi suntem în realitatea zilelor noastre şi, mai cu seamă, adevăratul nostru apetit nostru pentru libertate - acea libertate nemediată de nici o instanţă politică sau slogan publicitar.

A treia forţă: România profundă nu este bricolaj conceptual manufacturat de doi universitari. Autoritatea lui Hurduzeu şi Platon nu provine din niscaiva fraze lungi şi ameninţătoare, delicat-ininteligibile, nici din docte şi ţepoase note de subsol, ci din faptul că ei ştiu să ţi se adreseze direct, franc, iar nu cu identitatea tupilată după tufişul unor concepte costelive şi arabescuri "telectualiste". În cartea lor - scrisoare-manifest, iar nu poligon pentru patinaj teoretic - se vorbeşte, în cel mai viu şi mai asumat mod cu putinţă, despre ştirbirea fundamentelor lumii, despre lipsirea progresivă a omului de omenie, despre creşterea deficitului de România în România şi alte probleme ce nu pot fi acoperite prin înnodarea de silogisme, ci doar prin mărturisire. Iar Hurduzeu şi Platon mărturisesc, vorba lui aceluiaşi I.D. Sîrbu, citat mai sus, "despre tot ce nu ţi se poate lua la percheziţie".

[Citeşte întregul articol pe secţiunea de Ştiinte Umaniste şi Religie]





Citeste cele 6 COMENTARII si spune-ti parerea!

  1. ursu spune:

    Cu adevarat, suntem prizonierii haihuielii dupa lucruri cvasiefemere. Si desi fiecare dintre noi este daruit cu farame de eternitate, ne instrainam din ce in ce mai mult de noi insine. Cititi si va regasiti!

    raspunde

  2. diana spune:

    Interesant comentariu , incitanta carte.Cred ca Romania este de mult pe un drum (ireversibil ?) de pierdere a identitatii.Dupa perioada de dezumanizare si minciuna fortata a comunismului , capitalismul original mioritic promoveaza banul , placerea seaca si facila si confuzia valorilor.
    Trebuie cititita cartea !

    raspunde

  3. ursu spune:

    Lansarea va fi la ora 10:30. Bine ca nu au pus-o la 3 dimineata.

    raspunde

  4. Luca spune:

    ursu : la cum se organizeaza Gaudeamus-ul, cred ca varianta ta ar fi fost gasita foarte utila. noroc ca te-ai pronuntat acum :)

    raspunde

  5. ursu spune:

    Nu dispera. Niciodata nu e prea tarziu.

    raspunde

  6. ursu spune:

    A fost un adevarat festin intelectual. impresionanta prezenta tinerilor si setea lor pentru profunzimi. Asta ne da incredere ca, Romania profunda este inca vie, in ciuda necrologului intens mediatizat si solidar sustinut de catre intelectualii oficinali (liv.)

    raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro