bookblog.ro

---

Adam şi Eva

Scris de • 30 December 2007 • in categoria Altele

Autor: Liviu Rebreanu
Rating: Liviu Rebreanu - Adam şi Eva rating - recenzii carti

Liviu Rebreanu - Adam şi Eva - recenzie cartiMajoritatea tinerilor români se gandesc la Ion (1920) si Pădurea Spânzuraţilor (1922) - şi poate Răscoala (1932) - atunci când aud de Liviu Rebreanu. Acelaşi autor le aduce probabil în minte pagini întregi de comentarii dictate la clasă, manuale sterile de limba româna şi volume de comentarii care "asigurau" o notă bună la bacalaureat.

În timpul liceului, dintre cele trei romane rebriene menţionate mai sus, cel mai mult mi-a plăcut Pădurea Spânzuraţilor. Imediat după ce am terminat-o de citit am dorit să lecturez şi Adam şi Eva (1925). Auzisem despre Adam şi Eva că era o carte despre reîncarnare şi metempshihoză cu multe scene violente, care se înscrie, alături de Pădurea Spânzuraţilor, în categoria romanelor psihologice rebriene. Cu toate că vedeam în fiecare zi cotorul cărţii Adam şi Eva în bliblioteca din bucătărie, chiar deasupra dulapului unde ţineam pâinea şi zahărul, nu am ajuns să o citesc în timpul liceului.

De fapt, au trecut 10 ani de la absolvirea liceului din Arad iar între timp biblioteca din bucătorie a fost mutată şi pâinea pe care o serveam zilnic a fost înlocuită cu orezul thailandez. Dar, la ediţia a doua a Schimbului de Cărţi din Thailanda, am intrat în posesia carţii Adam şi Eva, dându-mi astfel rara posibilitate de a citi literatură românească la 7000 de kilometri depărtare de casă.

Adam şi Eva este structurată în şapte capitole, fiecare reprezentând o nuvelă care la prima vedere pare a fi de sine stătătoare, dar care de fapt se leagă de "povestea" din capitolul-nuvelă precedent. "Firul roşu care leagă cele şapte capitole" (despre care însuşi Rebreanu vorbea în Geneza romanului Adam şi Eva) face ca următoarea întrebare să fie ridicată: Este Adam şi Eva un roman sau un ciclu de nuvele cu ramă? Răspunsul dat de criticii literari este varianta a doua.

Firul epic al cărţii se desfăşoară de-a lungul a şapte vieţi ale aceluiaşi suflet care încearcă necontenit să se unească cu sufletul pereche, aducând astfel aminte de mitul platonician al androginului. Cifra şapte şi multiplii lui apar obsedant nu doar în structura cărţii (şapte vieţi, şapte capitole cu şapte părţi fiecare) dar şi pe parcursul naraţiunii, reprezentând zile de naştere, date ale morţii, perioade de călătorii, ritualuiri antice etc.

Personajele feminine ale acestui "fals roman" (după cum este numit de către unii critici) dau titlul fiecărui capitol-nuvelă: Navamalika, Isit, Hamma, Servilia, Maria, Yvonne şi Ileana. Dar Adam şi Eva urmăreşte povestea personajului masculin al perechii, iar sufletul acestuia se reîncarnează de şapte ori în indianul Mahavira, egipteanul Unamonu, babilonianul Gungunum, cavalerul roman Axius, călugărul german Adeodatus, doctorul francez Gaston Duhem şi, în final, românul Toma Novac. Pe parcursul capitolelor se observă o creştere în statutul bărbatului de la membrul unei caste inferioare la un filozof cu o stare materială foarte bună, sugerând astfel apropierea de ultima reîncarnare şi înţelegerea tainelor sufletului. Cu toţii sunt eroi tragici care vor suferi morţi violente iar iubirea lor va rămâne neîmplinită până la a şaptea moarte, când, în cele din urmă, sufletele se vor uni.

Faptul că acţiunea fiecărui capitol se desfăşoară pe meridiane şi în civilizaţii diferite, care variază de la India antică din Capitolul I până la România începutului secolului 20, face din Adam şi Eva şi o interesantă lecţie de istorie. Bărbatul în veşnica sa căutare a sufletului pereche este profund influenţat de contextul social-politic al fiecărei perioade în parte. El ia parte la călătorii, înmormântări, războaie, nunţi, epidemii şi revoluţi doar pentru aşi găsi în cele din urmă sufletul pereche, care va duce în acelaşi timp şi la condamnarea sa la o moarte violentă.

Povestea iubirii celor doi este întotdeauna scurtată de un al treilea personaj, un personaj handicap specific romanelor lui Rebreanu, care va fi şi cauza sfârşitului tragic fiecărui personaj în parte. Fără acest personaj handicap cele şapte vieţi ar fi avut un sfârşit fericit, în care sufletele celor doi ar fi îmbătrânit împreună. Nu astfel a fost viziunea lui Rebreanu care prin construcţia sistemului celor şapte reîncarnări ne face să ne întrebăm noi înşine: Oare ne-am găsit sufletul pereche?

Scrisa de Mihnea Voicu Şimăndan

Citeste cele 17 COMENTARII si spune-ti parerea!

 1. Laura Baban spune:

  Mihnea, nu e “nuvele cu ramă”, desi suna dragut :) Corect este “povestiri in rama” sau “povestire in povestire” sau “ancadrament”, asa cum ne-au invatat “manualele sterile de limba romana”. :)”

  raspunde

 2. Mihnea spune:

  O nuvela este o povestire mai lunga. “Povestirile” din “Adam si Eva” sunt de aproximativ 30 de pagini fiecare, deci sunt nuvele. Dar, s-ar putea sa ai dreptate referitor la “manualele sterile de limba romana”.

  raspunde

 3. Laura spune:

  “Adam si Eva” e una dintre cartile mele preferate si cred ca e una dintre cele mai frumoase povesti de iubire scrise vreodata. Iti da drogul de nebunie, un strop de fantastic, o felie de erotic si te face sa iti incepi cautarea sufletului pereche.

  raspunde

 4. Alina spune:

  Este o carte superba, care are insa o nota aparte, distincta fata de toate celelalte romane ale autorului. In mod cert este un roman, nici vorba de un ciclu de nuvele( desi Rebreanu scrie nuvele interesante) ci de un roman in toata regula, structurat pe capitole. Mihnea, poate ai dezvaluit un pic cam mult din “actiunea” romanului… Poate faci un mic review si la Ciuleandra.

  raspunde

 5. Mihnea spune:

  Alina, din pacate nu am Ciuleandra in biblioteca din Bangkok!

  raspunde

 6. Alina spune:

  Nu-i nimic, trece-o pe lista cu “should read” pentru cand te intorci in Romania. Si daca iti va placea, poate ii faci si un mic review.

  raspunde

 7. Pingback: Unde ne intalnim pt SdC #9 Thailanda : Schimb de Carti - un proiect bookblog.ro

 8. Ruxy Radu spune:

  Am terminat astazi de citit cartea si m-a dezamagit profund.Stiind inainte de a incepe lectura doar faptul ca trateaza metempsihoza si refacerea mitului androgin in mintea mea se conturase un roman incredibil de dragoste.Din pacate am gasit micile povestiri mult prea detaliate pentru ceea ce vroiau sa prezinte n esenta…analiza psihologica neimpresionanta si finalul dezamagitor…
  Inceputul insa mi-a placut foarte mult.
  As mai vrea sa precizez ca am inceput sa citesc aceasta carte pentru ca in mintea mea am gasit-o ca o continuare, sau o adaugare la actiunea unuia dintre filmele mele preferate”The fountain”
  Desi m-a dezamagit profun prin “Jar” si “Adam si Eva” cartea mea de capatai va ramane mult timp de acum incolo Padurea Spanzuratilor, pe care o gasesc inegalabila ca valoare.

  raspunde

  • phydor spune:

   pai cred ca asta era si scopul..ruptura sa fie cat mai brusca si mai violenta,sa socheze detaliul povestirii si sa intrerupa firul vietii pentru o fractiune de secunda dupa care sistemul se restarteaza si apare iar abundenta de cutume si personaje..

   raspunde

 9. Pingback: Mai bine vorbim de club « Oana Stoica Mujea

 10. Pingback: Ţara cetăţeanului turmentat… « Oana Stoica Mujea

 11. Pingback: Aş vrea să uit

 12. Chiuleles spune:

  Am citit-o mai demult, pe la 10 ani. Nu stiu cat am inteles din intreaga poveste, stiu insa ca prima poveste m-a speriat incredibil de mult.
  Statutul femeii insa nu creste naparat cu fiecare poveste, spre deosebire de cel al barbatului. De la printesa se ajunge foarte usor la prostituata, iar povestile sunt concentrate mai mult pe barbati. Totusi mi-a placut enorm din ceea ce am prins la 10 ani: ca dragostea adevarata nu moare, ca cei ce se iubesc din tot sufletul vor ajunge intr-un final impreuna, in cidua oricaror bariere.

  raspunde

 13. Cata D spune:

  Imi amintesc firul romanului…l-am citit la lumina instalatiei de Craciun , prin clasa a 9-a. Rebreanu e senzational, deschizator de orizonturi, la fel si Eliade.

  raspunde

 14. Pingback: Citate din "Adam şi Eva" de Liviu Rebreanu

 15. Lidia spune:

  Buna puteti sa imi povestiti si mie pe scurt ce se intampla in fiecare capitol? am nevoie pentru un proiect.va rog.

  raspunde

 16. Pingback: CITIT-AȚI OARE ”Adam și Eva” de LIVIU REBREANU? | Colțul Cultural

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro