bookblog.ro

---

Cele mai frumoase 101 poezii

Scris de • 25 January 2009 • in categoria Altele

Autor: Mircea Dinescu
Rating:Mircea Dinescu- Cele mai frumoase rating - recenzii carti
[Cumpără cartea]


De Mircea Dinescu am auzit, la fel ca majoritatea dintre voi probabil, la televizor. Era acel personaj care vorbea mult, colorat, repede, sigur pe el, convingător şi dispus să se ia de toată lumea pentru a demonstra că are dreptate. Asta face şi acum, de fiecare dată când apare într-un talk-show. Mereu penetrant, efervescent, imaginativ.

Apoi, ascultând Pasărea Colibri şi recitarea lui Pittiş a poeziei Sunt tânăr, doamnă, am aflat că a fost scrisă de acelaşi Mircea Dinescu, lucru care m-a mirat nespus. Cum, omul acela agitat şi bănuitor a scris aşa poezie subtilă şi profundă? Talentul de a găsi cele mai neobişnuite şi potrivite cuvinte văzusem că îl are, însă greutatea ideii din spate se pare că mi-a scăpat printre rânduri. Nu ştiam cu cine aveam de a face.

sunt tanar, doamna-florian pitis
Asculta mai multe audio Vedete »

Mai târziu am ascultat Mihai Mărgineanu cu melodia Mai ştii, care mi-a plăcut şi ea în mod deosebit. Liniştitoare şi, mai ales, cu versuri cum nu am mai auzit. Asocieri de cuvinte necrezut de dulci: "veneai pe râu sau râu erai, curgeai în mine până-n rai", "zambet cam mieriu", "erai mireasma", "desis de ochi", "dragoste rostogolit". Am putut să înţeleg ca omul de la televizor, cu adânci convingeri politice este acelaşi cu filosoful care a scris prima poezie amintită, însă că este şi îndrăgostitul nostalgic din Mai ştii, mi-a fost cu atât mai greu cu cât nu l-am perceput niciodată a fi atât de sensibil.

mihai margineanu-mai stii?
Asculta mai multe audio Muzica »

Acum ceva timp am intrat într-o librărie şi am văzut Cele mai frumoase 101 poezii, într-o ediţie suberb editată, cu copertă portocalie, cu un ochi mov de pisică, sau de pisică mov, am zis că trebuie să fie a mea. Mai ales că îmi propusesem să citesc mai multe poezii şi să învăţ câteva, pentru memoria mea şi pentru ca e frumos să ştii poezii. Simt că această manifestare a ideii, a sentimentului - poezia, este o formă care poate exprima ceva ce nu poţi în alte forme, prin proză de pildă.

"Sub paşii tăi cad viermii în extaz
Se bâlbâie salcâmii şi fac spume
Ruşinea-mi fuge beată din obraz
Şi m-aş dori pământ muşcat de râme
Pe care surâzând să îl zdrobeşti
Cu tălpile şi-apoi fără sfială
Trupul să-ţi plimbi în douăşpe caleşti
Invesamantat în pielea goală
Ianuarie să curgă-n luna mai
Să-nnebunească în altare popii
Şi regii sub coroanele de pai
Când treci prin dreptul meu şi mă dor ochii" (Când treci)

Poezii sunt clasice sau contemporane, cu rimă sau vers alb, însă prin toate eşti forţat să concentrezi o idee, să obţii un esenţial, să găseşti anumite cuvinte potrivite, de neînlocuit, ceea ce în proză nu se întâmplă de obicei, fiindcă există mai multă libertate data de spaţiu. Cred că poezia poate exprimă mai mult, mai perfect o stare, decât orice poveste. Nu ai loc de construcţii gradate, trebuie ca tot ce pui acolo să fie definitivat deja.

"O de-aş putea să mă agăţ de-un nor
Să locuiesc în rău, să dorm în plantă
Să fiu un fel de scorbură-ambulantă
Unde îmbătrâneşte un actor" (Iov indragostit)

Este melodie, supleţe, ritm, încordare, tenacitate şi desfrâu. Generozitate şi reprimare. Senzualitate şi terorism. Poezia lui Mircea Dinescu.

Cel mai mult mi-a plăcut Copil de zid, dedicată lui Andrei Pleşu. Spune:

"Să nu-ţi închipui Doamne că de mâine
sufletul meu înalbăstrit de rele
l-or trece îngeri-lipoveni prin pâine.
Suntem doar două lacrimi paralele.
Ne-om întâlni în infinit probabil,
când trupul meu va fi demult arabil,
dar pân-atunci scuteşte-mă de dijmă,
de spaimă de-a fi viu, de cifra şapte,
îngăduie-mă că noroi pe cizmă
căci, ori de câte ori te simt pe-aici, mă
frec de zid şi zidul îmi dă lapte."

Vă recomand cu căldură, perseverenţă şi încredere cartea Cele mai frumoase 101 poezii de Mircea Dinescu. Veţi găsi cuvinte incredibile, ca un duş cu apă rece şi confetti. Idei şocante şi sentimente cu zimţi. Iar despre autor, ce cărţi a publicat, ce premii a luat şi ce a mai adus bun în lumea în care trăim, aici .

Să citim mai multă poezie!

Scrisă de Gia Codrescu

Citeste cele 7 COMENTARII si spune-ti parerea!

 1. andrei ruse spune:

  ma bucur ca mai gasesc si poezie pe-aici. mai rar, dar bun. :) bv. gia.

  raspunde

 2. mvs spune:

  Mai “multa” poezie avem pe sectiunea de poezie a bookblok-ului: http://www.bookblog.ro/poezii

  raspunde

 3. gia spune:

  Mihnea, da, am vrut sa pun link pe sectiunea noastra de poezii, insa am zis ca aceasta recenzie e dedicata acestui poet :) Multumesc pentru completare, daca nu dadeai tu linkul in comentarii, l-as fi dat eu :)

  raspunde

 4. andrei ruse spune:

  da, da, stiu, eu insa m-astept la o analiza buna a unor volume proasssspete. dar nu sunt eu in masura sa judec ce se intampla pe aici, probabil si poezia e un cam inchis, cel putin momentan. ma bucur insa ca mai vad titluri, chiar daca nu-s noi, uite am citit despre volumul lui gamart, dar m-as fi bucurat sa citesc despre el la sfarsitul lui 2007, nu 2008. :)

  raspunde

 5. ivan spune:

  foarte foarte slab!

  raspunde

 6. mvs spune:

  @ivan: La ce te referi? La recenzie, la poezii, la blog?

  raspunde

 7. Jean Bica spune:

  Exact 101…nici mai mult, nici mai putin… :))

  raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro