bookblog.ro

---

Fragment: „8” de Tudor Ganea

Scris de • 18 June 2019 • in categoria Altele

Tudor Ganea

8

Editura Polirom

Domeniu: Literatură română
Colectie: EGO. PROZĂ
Numar pagini: 240
ISBN: 978-973-46-7800-6
Tip editie: broșată
Format: 130x200
An aparitie: 2019

 

Vasilică se născu într‑o zi de decembrie cu ajutorul gravitației. Chinuită de durerile facerii, Tanța ieșise din coteț și intrase în casă. Punând în aplicare sfaturile Băbuței, se oprise în mijlocul camerei și începuse să sară când pe un călcâi, când pe celălalt. Așa‑i povestise Băbuța că născuse pe fiecare dintre cei nouă băieți ai ei:

— Din picioare, fă! Bați din picioare pă podea, ca la țurca!

Așa proceda și ea acum, tropăind prin cameră și împingându‑și cu podul palmelor, de sus în jos, umflătura burții. Efectul acestui demers nu întârzie să apară sau, mai bine zis, să iasă, căci bebelușul ieși din maică‑sa și căzu cu o bufnitură lipicios‑înfundată pe dușumeaua de brad. Zgomotul acela înăbușit, de om ce lovește pământul, incomparabil în bufnitura sa surdă cu orice altceva de pe lumea asta, Tanța avea să‑l audă și doisprezece ani mai târziu, când Gelu, lovit cu o cheie franceză în cap, se va prăbuși și‑și va da ultima suflare fix în locul unde căzuse din ea acum copilul.

Apa i se rupsese mai devreme, în cotețul porcului, în timp ce se chinuia să afume un cuib de viespi. O viespe o înțepase și durerea îi declanșase contracțiile. Simțind lichidul călduț alunecându‑i pe interiorul coapselor, țipase atât de tare, încât porcul se speriase, se lipise cu spinarea de un perete și se pornise să guițe ca la tăiere. Cu urletele vierului țiuindu‑i în timpane, femeia se târâse până în casă, se oprise în mijlocul camerei și începuse să sară pe călcâie. Porcul guița turbat și icnetele sale fură auzite de Gelu tocmai din centrul satului, acolo unde bărbatul puse paharul de bere pe tejgheaua barului, își ciuli urechile și constată cu un deget ridicat în dreptul buzelor:

— Ăsta‑i Fănică al mieu!

Și se repezi în fugă pe ușa bodegii.

Deși epuizată și speriată, Tanța continuă să parcurgă cu abnegație etapele procedeului de travaliu al Băbuței, a cărei voce o auzea acum clar, răsunând din colțurile camerei, de parcă țiganca s‑ar fi învârtit în jurul ei și i‑ar fi dat indicații prețioase, ca un antrenor de box:

— Tai vâna și scoți afară căsuța!

Așadar, femeia puse mâna pe cuțitoiul de pe mușamaua mesei și, la finalul mișcării de retezare pe care o execută cu un gest scurt, de măcelar, își dădu seama că nu are ce tăia.

— Căsuța! auzi din nou îndemnul țigăncii, și Tanța, obedientă față de vocea din cap, lăsă cuțitul să‑i scape jos, lângă copil, trase din ea placenta și o aruncă fix pe bonturile bocancilor lui Gelu, care își făcuse apariția de minute bune și stătea în pragul ușii.

Bărbatul belise ochii și privea cu gura căscată când la femeia lui, când la copilul de pe podea. Aștepta curios să vadă ce se mai întâmplă, fără să simtă imboldul de a interveni în vreun fel.

— Ia copchilu’, omule! țipă ea și se făcu ghem pe dormeză.

Atunci, la fel ca palma grea cu care Vali‑Tractor obișnuia să‑l trezească din beție de prin șanțurile satului, îndemnul femeii reuși să‑i dea un impuls ce declanșă în Gelu primul din cele trei gesturi paterne pe care acesta avea să le facă vreodată față de Vasilică: îl culese din băltoaca lipicioasă și, ținându‑l depărtat de haine, ca să nu i le murdărească, îl puse cu grijă pe șubă, lângă maică‑sa.

***

Ce se întâmplă când într-un sat din vecinătatea Bucureştiului un pădurar organizează orgii în dricul bisericii, un interlop sângeros deschide un salon de masaj erotic şi un copil hermafrodit atrage în jurul lui roiuri de lăcuste? Cum devine un preot de ţară un as al resuscitării? Poate un copil crescut printre găinile şi gunoaiele din bătătură, urât şi timid, să devină un mare afacerist, cu mult succes la femei? Cum poţi omorâ zeci de oameni şi tot ce se alege de ei să fie un câmp cultivat cu tutun? Ce legătură există între deschiderea unei fabrici elveţiene pe un islaz şi creşterea apetitului sexual al angajatelor de acolo? Răspunsurile la întrebările de mai sus le puteţi găsi în 8, roman ce inventariază păcatele disfuncţionalei familii Mocoiu şi care se sprijină pe o alegorie biblică scrisă într-un registru realist-noir.

 

Tudor Ganea (n. 1983, Bucureşti) este arhitect. A debutat în 2016 cu romanul Cazemata (Polirom), pentru care a primit premiul „Tânărul prozator al anului 2016”, în cadrul Galei Tinerilor Scriitori, premiul pentru debut al revistei Observator cultural, premiul „Nepotu’ lui Thoreau” (debut) şi a fost nominalizat la Premiile Uniunii Scriitorilor (debut). Este prezent în antologia European First Novel Festival (Budapesta, 2017). În 2017 i-a apărut cel de-al doilea roman, Miere (Polirom), distins cu premiul „Tânărul prozator al anului 2017”, iar în 2018 a publicat cel de-al treilea roman, Porci (Polirom). Fragmente din romanele sale au fost traduse în limbile maghiară, turcă, italiană, franceză, spaniolă şi engleză.

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro