bookblog.ro

---

Fragment: „Un singur fir” de Tracy Chevalier

Scris de • 31 January 2020 • in categoria Altele

Autor: Tracy Chevalier
Titlu: Un singur fir

Editura Polirom
Traducere din limba engleză şi note de Vali Florescu
Colecţia „Biblioteca Polirom”. Seria Actual

 

***

Turnă iar ceai pentru amândouă, știind că ar fi nesănătos să discute mai mult despre Arthur.

— Și... tu și Dorothy aveți un... plan pentru viitor?

— Da, vrem să locuim împreună intr‑o căsuță, răspunse Gilda prompt. Ne‑am gândit la toate. Ne‑am descurca, la limită. Salariul de profesoară al lui Dorothy nu‑i chiar atât de mic. Acasă la mine suntem cam înghesuiți acum, că Olive a născut. Și sunt sigură că vor mai urma și alți copii. Așa că am o scuză solidă ca să mă mut. Se pare că există și o parte bună în povestea cu Olive cea îngrozitoare. Cine‑ar fi crezut?

Dorinţa ei de‑a vorbi spunea limpede că voia să‑și împărtășească planurile cuiva. Era puțin probabil să poată vorbi cu altcineva.

— Le‑ai spus lui Joe și tatălui tău?

— Nu încă. Aștept momentul potrivit – de preferat, când ne tot lovim unul de altul și copilul plânge.

— Și familia lui Dorothy?

— Amândoi părinții ei au murit în epidemia de gripă din 1918, ca și mama. Dorothy stă cu sora ei și familia acesteia. O să se bucure că au mai mult spațiu și o gură mai puțin de hrănit. Și e în regulă, nu? Uneori prietenii locuiesc împreună, nu‑i așa?

Părea că încearcă să se convingă singură.

— Cred că da.

Rămaseră o clipă tăcute, terminandu‑și țigările. Gilda mușcă dintr‑un biscuit și râse.

— De ce‑am făcut asta? Urăsc biscuiții Garibaldi!

Se vedea că e încă agitată, iar Violet căută o cale de‑a o linişti. Era dificil, fiind ea însăși tulburată. Cumva, în timpul conversației, relația ei cu Arthur devenise legată de cea dintre Gilda și Dorothy. Dacă își exprima șocul, mâhnirea, dezgustul sau orice sentiment negativ la adresa ei, acesta avea să se reflecte imediat în atitudinea lui Dorothy față de ea. Cum se întâmplase asta?

Își dădu seama că se încruntă, iar asta o face și pe Gilda să se încrunte. Așa că puse prima întrebare onestă la care se putu gândi.

— De când simți asta?

— Legat de Dorothy sau în general?

— Ambele.

— Am știut din clipa în care am intalnit‑o pe Dorothy, acum un an, la o întrunire a brodezelor. Dar mi‑a luat ceva timp să‑i câștig dragostea. Ne‑am întâlnit iar la Corfe Castle, în vara asta.

— Lângă Swanage.

— Da. Și acolo lucrurile au devenit mai limpezi, pentru amândouă. E atât de diferită de mine! Așa că... înțelegi. Ea nu zice prea multe, în timp ce eu vorbesc exagerat. Ea visează cu ochii deschiși, în timp ce eu sunt foarte atentă la tot ce se întâmplă în jur. Ea e atât de înaltă și de fermecătoare în felul ei, în timp ce eu sunt atât de..., zise Gilda fluturând o mână spre sine. Dar pentru Dorothy nimic din toate astea nu contează.

— Și în general? insistă Violet, fiindcă era sincer interesată.

Gilda o privi lung.

— De când mă știu.

— Deci...

— Deci toate lucrurile alea pe care le‑ai auzit probabil: că femeile fac asta pentru că nu‑și găsesc un bărbat, că sunt disperate și e ceva nefiresc, că sunt nefericite și isterice pentru că n‑au făcut niciodată... aia. Sex. Nimic din toate astea nu mi se aplică. Nu știu de ce, și nu știu dacă e nefiresc, dar așa sunt eu.

— Și cei din familia ta știu?

Violet încercă să‑și închipuie reacția mamei ei la asemenea vești în familia lor – sau a lui Tom ori a lui Evelyn. Cum le‑ar explica ei o asemenea relație lui Edward și Marjory? Apoi înțelese: situaţia ar fi fost aceeași și în cazul unei legături amoroase între ea și un bărbat însurat.

***

După ce Primul Război Mondial i-a răpit fratele şi logodnicul, Violet Speedwell a devenit o „femeie de prisos”, fără şansa de a avea familie. La 38 de ani, lucrează ca dactilografă pentru o companie de asigurări. Dorinţa de independenţă o îndeamnă să se mute la Winchester, la mică distanţă de mama ei (o femeie înrăită de doliu). Într-o zi în care vizitează maiestuoasa catedrală din oraş, nimereşte la o slujbă unde se sfinţesc pernele de rugăciune cusute de Grupul de brodeze al Catedralei. Aici, Violet se împrieteneşte cu exuberanta Gilda, lucru care-i va pune la încercare curajul când aceasta îşi va declara public dragostea pentru Dorothy, una dintre cele mai talentate brodeze. Însă şi ea are propriile secrete: e atrasă de Arthur, un clopotar însurat. Cțnd forţe exterioare îi ameninţă greu cțştigata independenţă şi la orizont se iveşte perspectiva unui nou război, Violet trebuie să lupte din toate puterile să prindă rădăcini într-un loc neprielnic femeilor de prisos.

 

Tracy Chevalier s-a născut în 1962 şi a copilărit în Washington. A părăsit Statele Unite în 1984, stabilindu-se în Anglia. După ce a lucrat câţiva ani ca redactor, a obţinut un masterat în literatură la University of East Anglia. A debutat în 1997 cu romanul Albastru pur, ce s-a bucurat imediat de un succes răsunător. Doi ani mai târziu a apărut Fata cu cercel de perlă, considerat de Publishers Weekly „fenomen editorial”, atingând în scurt timp cifra-record de un milion de exemplare. În anul 2000, lanţul de librării Barnes & Noble i-a acordat premiul pentru una dintre cele mai bine vândute cărţi în SUA. Romanul a fost recompensat cu premiul cititorilor revistelor People, Time şi Elle. În anul 2001 a publicat un al treilea roman, Îngeri căzători, frescă a Angliei eduardiene, aflat luni de zile pe lista de bestselleruri din Anglia şi SUA. Au urmat, printre altele, Ultima fugară (2013) şi La marginea livezii (2016). Tracy Chevalier a adus un suflu nou romanului de atmosferă, în care reconstituirea istorică îi fascinează   pe cititorii de toate gusturile, de la rafinaţi până la adolescenţi. La Editura Polirom au apărut, unele în mai multe ediţii, Albastru pur, Fata cu cercel de perlă, Doamna şi licornul, Simetria de temut, Făpturi uluitoare, Ultima fugară, La marginea livezii.

 





Acest articol are 1 COMENTARIU. Spune-ti parerea!

  1. teodora spune:

    Sună interesant. Este de trecut în lista lecturilor :) mulțumesc!

    raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro