bookblog.ro

---

Hiroshima

Scris de • 16 November 2008 • in categoria Altele

Autor: Laurence Yep
Rating: 3 stele - Laurence Yep - Hiroshima rating - recenzii carti

Laurence Yep - Hiroshima - recenzie cartiÎn dimineaţa lui 6 august 1945, bombardierul american Enola Gay decolează de pe insula Tinian din Oceanul Pacific. Destinaţia: Hiroshima. Misiunea: terminarea celui de-al doilea război mondial prin nimicirea Japoniei cu bomba atomică. Cu toate că acest subiect a fost ultra discutat în numeroase cărţi de istorie, dar şi ficţiune, Laurence Yep scrie cărticica Hiroshima având în minte cititorul tânăr, aflat încă în băncile şcolii gimnaziale sau liceale.

În ciuda faptului că Laurence Yep este un autor ale cărui cărţi pentru adolescenţi au fost încununate de două ori cu premiul Newbery Honor, în Hiroshima cititorul este pur si simplu bombardat cu informaţii istorice, de altfel deosebit de interesante, în defavoarea firului narativ. Povestea cărţii ar fi trebuit să graviteze mai mult în jurul personajului principal, Sachi, o fetiţă de 12 ani care locuia cu familia ei în Hiroshima.

Laurence YepValoarea literară a acestei cărţi este discutabilă, în schimb tânărul cititor o poate folosi ca lectură suplimentară pentru lecţia de istorie despre bomba atomică. În capitole scurte, divizate la rândul lor în mai multe bucăţi tematice, Hiroshima prezintă, destul de detaliat, situaţia de dinaintea lansării celor două bombe şi de efectele destructive ale forţei atomice. Din aceste motive, Laurence Yep scrie o carte care parcă pregăteşte cititorul pentru un concurs "Cine ştie câştigă".

Faptul că cititorii-ţintă sunt cititorii tineri i-ar face pe adulţi să considere Hiroshima o carte prea uşoară pentru vârsta lor. Dar limbajul simpluţ folosit de autor este contrabalansat de multitudinea de informaţii despre evenimentele de la Hiroshima şi Nagasaki din august 1945. În acest sens, tu, cititorule matur, ştiai că"
- "bombardierul Enola Gay a fost însoţit în misiune de alte două bombardiere care aveau rolul de a înregistra şi măsura magnitudinea exploziei?
- "bombardierul Straight Flush, care făcea parte din acest convoi, avea şi rolul de a verifica starea vremii, iar în cazul în care cerul Hiroshimei ar fi fost acoperit de nori, Enola Gay ar fi aruncat prima bombă atomică asupra unui alt oraş japonez?
- " locuitorii oraşelor japoneze din timpul celui de-al doilea război mondial aveau la îndemână glugi speciale pe care le foloseau în timpul bombardamentelor americane pentru a-şi proteja capul de flăcări?
- "cercetătorii americani credeau că forţa bombei atomice echivala cu cea a 20.000 de dinamite?
- "din cele peste 75.000 de clădiri din Hiroshima, peste 50.000 au fost distruse?
- "aproximativ 125.000 de oameni au murit în ziua şi în zilele ce au urmat bombei atomice?
Laurence Yep - Hiroshima - recenzie carti- "pentru a reduce (sic!) forţa distrugătoare a bombei atomice, aceasta a fost declanşată la 580 de metri deasupra solului?
- "după declanşarea bombei atomice temperatura s-a ridicat la câteva milioane de grade Celsius?
- "japonezii au refuzat să capituleze, chiar şi cu Hiroshima distrusă, obligând astfel SUA să arunce a doua bombă atomică asupra oraşului Nagasaki la 9 august 1945?
- "70.000 de oameni au murit la Nagasaki?
- "la 15 august 1945 Japonia a capitulat?
- "un grup de femei japoneze desfigurate de bomba atomică de la Hiroshima ("the Hiroshima Maidens"), au fost tratate in SUA pe banii guvernului american?
- "la mulţi ani după explozia celor două bombe atomice, japonezii încă mureau de leucemie?
- "în fiecare an copii din întreaga lume trimit peste 400 de milioane de cocori de hârtie pentru a fi depuşi la monumentul lui Sadako din Parcul Păcii din Hiroshima?

În încheire, un citat din Hiroshima lui Laurence Yep: "Scientists say that if the bombs drop again, no one will win because no one will survive. All life on Earth will end."

Cine ştie câştigă!

Scrisă de Mihnea Voicu Şimăndan

Citeste cele 5 COMENTARII si spune-ti parerea!

 1. mihai spune:

  dupa ce vad aici merita citita cu interes, iar despre japonezi…au o istorie titanica.

  raspunde

 2. mvs spune:

  Da, e o carte care merita citita atat de cei mari cat si de cei mici.

  raspunde

 3. Pingback: Racing with the Wind | bookblog.ro

 4. serj spune:

  salut… daka avetzi posibilitatea sa prokuratzi aceasta karte sau daka o avetzi deja vash ruga daka nu va deranjeaza sa-ni trimitetzi o kopie pe emil: rokoko@mail.md mersi anticipat

  raspunde

 5. Pingback: Cărţi noi în bibliotecă – iunie | Drept la ţintă

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro