bookblog.ro

---

Luminiţa, mon amour

Scris de • 3 December 2008 • in categoria Altele

Autor: Cezar Paul-Bădescu
Rating: Cezar Paul-Bădescu - Luminiţa, mon amour rating - recenzii carti

Cezar Paul-Bădescu - Luminiţa, mon amour - recenzie cartiAm luat-o pe Luminiţa, mon amour din raftul librăriei fiindcă mi-a plăcut numele ei. Nu ştiam nimic despre ea, însă promitea o întreagă viaţă în doi, o întreagă poveste de dragoste între cele două coperţi. Culori vii - galben şi roşu, un fluture, însă Luminiţa apare într-o postură demonică, introvertită, în penumbră, cu ochii inexpresivi şi negri. Am înţeles mai apoi de ce.

Luminiţa, mon amour este povestită de Cezar Paul Bădescu, care este deopotrivă autor, narator şi personaj. Din acest motiv, au fost foarte multe discuţii despre această carte dacă este autobiografie sau autoficţiune. Sau biografie ficţională. Sau ficţiune autobiografică. În orice caz, chiar dacă este total adevărată povestea, în mare parte sau cu puţine irizaţii reale, este frumoasă, plină de viaţă şi puternică.

Luminiţa, aşa cum este prezentată de Cezar, este în fapt destul de urâţică, fără viaţă şi slabă. Totuşi, el este alături de ea. Se ataşează la început pentru modul în care gândeşte, pentru preocupările comune şi sexualitatea ei, care ocupă un loc important încă de la început, iar apoi îi rămâne alături fiindcă se simte dator să o sprijine, să o ajute, să o salveze, demonstrându-şi sieşi că este puternic şi poate face acest lucru. Cel puţin aşa am înţeles eu, însă totul este interpretabil, motivaţiile sunt destul de alunecoase aici.

Luminiţa are nevoie de ajutor fiindcă începe să aibă atacuri de panică. Trecând printr-o copilărie nefericită, se simte din nou copil alături de Cezar aşa că îi revin fricile de atunci, care se manifestă acum în fiecare gest pe care îl face. Nu mai poate suporta să merga pe stradă, nu mai poate suporta spaţiile lărgi, spaţiile strâmte, oamenii, ajungând până la urmă să nu mai poată ieşi din cameră. Toate aceste detalii sunt însă mai puţin importante, cât modul în care sunt povestite, din perspectiva lui Cezar. Mult umor, de cele mai multe ori negru. Ironie şi cinism. Tristeţe.

Luminiţa, mon amour este frumoasă, plină de viaţă şi puternică. Frumoasă, pentru că vorbeşte despre dragoste, ataşament, sacrificii, suferinţă, prostie, dependenţă, ambiţie, curaj, credinţă şi sexualitate. Plină de viaţă fiindcă vorbeşte despre oameni diferiţi, fiecare cu felul lui de-a fi şi un discurs diferit, unic, bine conturat. Puternică fiindcă vorbeşte despre lucrurile de mai sus cu detaşarea şi forţa celui care le-a interiorizat şi care chiar dacă nu le-a înţeles pe deplin, le-a acceptat, iar acum fac parte din el.

Cine s-a născut în părţile Moldovei, cine crede mult în Biserică sau cine simte că dragostea necondiţionată îi va aduce un final fericit s-ar putea să se simtă deranjat. Fiindcă părţile Moldovei sunt întunecate, înfrigurate şi gri, ca pe vremea comunismului deşi totul se întâmplă la mai mulţi ani după Revoluţie. Oamenii sunt tradiţionalişti şi încuiaţi. Fiindcă Biserica ortodoxă este dogmatică, împotriva dragostei de oameni şi chiar a familiei. Fiindcă finalul fericit din filmele hollywoodiene poate să lipsească din viaţa noastră, chiar şi atunci când ne-am străduit să fim cei mai buni, să-i ajutăm pe ceilalţi.

Luminiţa devine mai frumoasă, mai plină de viaţă şi mai puternică, după multe încercări alături de Cezar. Însă atunci când apare stăpână pe sine, independentă, voluntară, apare şi egoistă, rece, autoritară. Oare acesta să fie preţul de fiecare dată? Acesta să fie traseul firesc? În orice caz, aflăm chiar de la ea, în finalul cărţii, când i se acordă şi ei dreptul la replică. De sunteţi curioşi, citiţi până acolo. Apoi veniţi să aflăm şi părerea autorului, sâmbătă, 13 decembrie 2008.

Scrisă de Gia Codrescu

Citeste cele 10 COMENTARII si spune-ti parerea!

 1. Oana spune:

  Daca reusesc cu multele carti pe care le am de citit sper ca pana sambata sa apuc si eu sa o citesc. Oricum, ne vedem acolo! :)

  raspunde

 2. Florin spune:

  Sper sa apuc sa o citesc si eu in concediul de sarbatori. :-)

  raspunde

 3. Silviu Man spune:

  “Biserica ortodoxă este dogmatică, împotriva dragostei de oameni şi chiar a familiei”… are you sure? :)

  raspunde

 4. Jen spune:

  silviu, daca ai pus intrebarea aia pe bune mai citeste recenzia o data. CARTEA sugereaza aia, nu gia sau autorul, deci nu are cine sa-ti raspunda… doar daca personajele capata cumva viata.

  raspunde

 5. Gia spune:

  Silviu, in carte sunt date niste citate din Biblie care ar sustine ce am zis, plus invataminte din alte carti, ce este considerat pacat, etc. Cezar are o atitudine de mirare fata de ele, deci detasata…
  Probabil ca daca intrii in amanunt in scrierile bisericesti chiar gasesti lucruri de genul asta/ sau pe care le poti interpreta asa :)…

  raspunde

 6. St Murgeanu spune:

  Biserica ortodoxa este dogmatica!!! :(

  cand eram student, aveam plete si barba, umblam in haine rupte si jegoase, iar bunica mea imi spunea ca nu este frumos ce fac, caci il supar pe dumnezeu cu aspectul meu… si imi spunea asta in fata ditamai icoanei de pe perete in care, guess what?!, Isus era reprezentat cu plete, barba, jegos si in zdrente…

  cam atat despre dogma :(

  raspunde

 7. dorian spune:

  @St Murgeanu,
  Biserica Ortodoxa este una dintre cele mai dogmatice, iar dovezile aduse de cartea lui CP-B sunt edifcatoare pentru ca citeaza pasaje intregi din tot felul de indrumatoare duhovnicesti ortodoxe.

  Se pare ca bunica ta avea dreptate ca-l superi pe dz daca porti parul lung.
  1 Corinteni 11.14 -spune ca este necinste impotriva firii ca un barbat sa-si lase parul lung.

  raspunde

 8. Deşi nu m-am simţit ofensată că m-am născut şi trăiesc în părţile Moldovei şi ca pe vremea comunismului :) atunci cînd am citit cartea, am fost mai reţinută în a o aprecia pozitiv. Nu m-a mişcat, nu m-a impresionat tehnic-estetic, de profunzimea psihologică nu mai spun, astea toate la nişte aşteptări (ale mele) pe măsura popularităţii cărţii. O poveste plină de viaţă, cinism şi tristeţe poţi găsi zilnic pe stradă, o dramă cu nebuni – la fel. Pentru mine, este trist şi dezamăgitor cînd acestea apar cu copertă glossy, bune de consumat.

  raspunde

 9. Silviu Man spune:

  @ jen si gia : eu as face cum scrie la carte, adica sa dam Cezarului ce e al Cezarului si lui Dumnezeu ce e al lui Dumnezeu, daca nu mi-ar fi teama sa nu se lase cu clauze leonine :)

  raspunde

 10. Pingback: Luminita, mon amour la Booktalks 03 « Gia Codrescu

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro