bookblog.ro

---

Norii

Scris de • 26 April 2007 • in categoria Altele

Autor: Petru Cretia
Rating: Petru Cretia - Norii rating - recenzii carti

Petru Cretia - Norii - recenzie cartiIntalnirea cu Norii lui Petru Cretia se situeaza undeva la granita dintre binecuvantare si soc. Soc pentru ca rareori poti intalni idei mai simple si mai pure decat aceea de a scrie o intreaga carte cu nori, vant si ceturi, cu umbre si stele. Binecuvantare pentru ca fiecare din gandurile insirate miraculos de catre Cretia te elibereaza dintr-o rutina a lecturii si a starilor pe care le astepti de la lectura. Ai senzatia ca fiecare rand arunca o lumina blanda pe suprafatele marelui mister care te inconjoara si te intrebi, intr-o continua mirare, cum de nu ai vazut tu, inainte, minunile acelea.

S-a scris despre Norii ca ar fi "jurnal meteorologic". Nimic mai nedelicat. Aici, cerurile sunt, intr-adevar, obiect de contemplatie, dar mult mai fascinant este ca ele devin un vehicul catre propria gasire. Cartea este cu nori, dar despre sufletul lui Petru, care privind in sus, isi descopera... adancurile. Din balansul acesta de privire-afara - privire-inauntru se naste rostul atat de frumos al cartii.

As recomanda cartea atat celor dornici de lectura, dar si ... melomanilor (daca faceti parte din ambele "tabere", savoarea lecturii se va dubla, cu siguranta). Cuvantul lui Cretia, energia tandra cu care-si framanta frazele fac din Norii o carte care naste sonoritati de o misterioasa claritate. La nici o alta carte citita nu am mai resimtit senzatia aceasta, de simfonie cantata in soapta, de incantantie limpede.

Cum suna acest allegretto: "Priveste cerul ca pe-o simpla intamplare si are sa-ti para mai frumos, si ai sa fii mai fericit in vesnicia clipei fara timp" (p. 75). Sau allegro: "Intre doua furtuni exista ceasuri cand toate mirosurile par sa se fi ucis unul pe altul si nu ramane decat mireasma desarta si feciorelnica a cerului" (p. 78). Sau adagio, preferatul meu "Privind, privind mereu, ai sa-ntelegi, fara indoiala c-ai sa intelegi, ca viata este un prilej" (p. 85).

Pentru cei mai rigurosi dintre cititori, am o singura veste proasta: scrisa pentru a fi rasfoita, si nu citita liniar, lectura "la sir" este foarte dificila la Norii. Pentru mine, e cartea pe care nu voi sti vreodata daca am citit-o integral. Si probabil ca voi fi in continuare incapabil sa o incadrez scrupulos la raftul cu "metafizica", "religie", "jurnal" sau "filozofie". Si, sincer sa fiu, neputinta asta imi place.

O recenzie de: Silviu Man





Citeste cele 15 COMENTARII si spune-ti parerea!

  1. Liviu spune:

    Nu inteleg de ce o recenzie atat de frumoasa primeste note atat de mici. E o recenzie poetica, nu neaparat tehnica, dar consider ca e mai buna decat altele, care, cu pretentia de a fi tehnice, nu reusesc sa fie nici macar poetice. Cred ca ar trebui stabilite standarde clare, atat pentru formatul recenziei, cat si pentru notatul lor si al cartilor puse in discutie.
    PS: Cat despre recenzor, d-le Rosca, e un termen generos, care ingaduie si ideea recenzurarii. Or, ce este critica, daca nu o forma de a interzice (criticand neajunsuri) parti ori chiar lucrari intregi. Nu calariti un cuvant ca pe un cal, caci el poate capata varii semnificatii. Uneori, cuvantul este ca o ceapa: se lasa desfoliat in diferite straturi semnificante.

    raspunde

  2. Woodisor spune:

    Domnule Liviu, adevarul este ca recenziile primesc note de la cititori. Nu de la noi. Aceasta este parerea cititorilor nostri. :)

    raspunde

  3. Liviu spune:

    Schimbati cititorii.

    raspunde

  4. Andrei Rosca spune:

    Cu cine ne propui sa incepem, Liviu ? :)

    raspunde

  5. oana spune:

    Mi-a placut mult asocierea cartii cu muzica. acum, daca ma gandesc bine, cand am citit si am visat cartea asta, parca imi (in)canta un pian difuz. poate si asta marea starea de magie transmisa de “Norii”. si am invatat sa ma uit mai cu folos la toate cerurile, si cele din mine, si cele din altii…

    raspunde

  6. Man spune:

    Liviu, multumesc de apreciere. Cititorii, totusi, nu trebuie schimbati. Uneori, merita sa le fie schimbate parerile. Alteori, doar ascultate si tinute bine minte. Sper totusi ca pe bookblog nu o sa se mai schimbe cuvinte de tip “ceapa”, cum spuneai. Destul ne ustura ochii … :)

    raspunde

  7. Liviu spune:

    Domnule Rosca, daca tot nu aveti atata umor incat sa fi citit corect sugestia mea, incepeti cu dvs. personal.

    raspunde

  8. Liviu spune:

    Speechless, already?

    raspunde

  9. oceanograful spune:

    Liviu – In stanga sus scrie “cartile care conteaza”. Uneori oamenii se mai inseala.

    Man – Felicitari pt recenzie.

    Andrei – Succesul site-ului se datoreaza si cititorilor. Daca unul are pareri diferite nu inseamna ca trebuie ironizat cand nu este cazul.

    raspunde

  10. Andrei Rosca spune:

    oceanograful: sunt de acord cu tine; totusi, mi se pare foarte ciudat ca exista cateva persoane care intotdeauna sunt deranjati de ceva pe bookblog si totusi intra in fiecare zi de 3-4 ori pe el.

    In plus, unei persoane care ne propune sa ne schimbam cititorii fiindca lui nu ii convin rating-urile acordate unor carti, nu am ce altceva sa ii spun.

    Este normal ca oamenii sa aiba pareri diferite dar asta nu inseamna ca ar trebui sa se schimbe conceptul unui site fiindca o persoana din ~1000 cati intra in fiecare zi, este nemultumita.

    Nu crezi?

    raspunde

  11. oceanograful spune:

    Corect. Dar asta nu inseamna ca toate comentariile sa fie favorabile (cat timp sunt decente). Poate el nu a inteles conceptul. In dreapta poti sa adaugi o sectiune noua intitulata “ce este bookblog”.

    raspunde

  12. Liviu spune:

    Stimate Domnule Rosca,
    Vad ca persistati si, fara sa vreti, ati dat mai sus definitia vulgului: o mie de persoane au o parere cu care altul nu este de acord. Daca cititorii lauda borhotul editorial pe care va invredniciti adesea sa-l comentati, e rau, iar sansele de redresare ale romanilor nu vor veni de la tineri, de la acest gen de tineri. In al doilea rand, imi pare rau sa va vorbesc ca unuia mai putin dotat decat este cazul: cum vedeti ca ati putea schimba cititorii? Impuscandu-i? Interzicandu-le accesul? Va amintiti, desigur, despre excelentul articol al d-lui Goma, intitulat Sa fie schimbat electoratul! – scris in urma unor replici date de politicieni nemultumiti ca, in anul 2000, Iliescu a urcat iar la carma. Un dram de inspiratie patafizica tot exista aici: si electoratul, si cititorimea se cer educate. Educati-va cititorii prin recenzii pertinente despre carti de bun gust. Iar daca se intampla sa nu puteti fara a discuta carti proaste, aratati de ce sunt proaste: literar, istoric, moral. Cam despre asta era vorba. Si incercati sa acceptati critica oarecum mai pozitiv, daca vreti sa supravietuiti si, eventual, sa dati recenzii mai de Doamne-ajuta. Numai bine.

    raspunde

  13. Andrei Rosca spune:

    oceanograful: poate ca ar trebui intr-adevar sa facem o sectiune intitulata “ce este bookblog”. Am sa ma gandesc serios la asta.

    raspunde

  14. Cornelia spune:

    Mie mi a placut foarte mult recenzia, la asa carte, asa recenzie. De fapt recenzia exprima exact ce simti citind cartea. Si exact nu isi are locul intre metafore sau descrierea starilor sufletesti. Si totusi e potrivit.
    Nota mea pt recenzie este 11.

    raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro