bookblog.ro

---

Noutăţi: Nominalizări, premieri şi reviste

Scris de • 5 April 2010 • in categoria Altele

După o jumătate de iepure de ciocolată, nimic nu-i mai plăcut decât un Internet funcţional pe care pot vedea cum evoluează SF-ul în întreaga lume. Ultima lună a fost o lună a nominalizărilor, fandomul pregătindu-se pentru decernarea premiilor de căpătâi ale literaturii ştiinţifico-fantastică. Aşadar, haideţi să vedem ultimele evenimente din domeniu:

În cursul zilei de 4 aprilie au fost postate listele scurte cu nominalizările Hugo 2010 pe care le puteţi găsi aici. Sunt acoperite, ca de obicei, atât romane cât şi proză scurtă, romane grafice şi filme, precum şi secţiunea de premii John W. Campbell pentru cel mai bun scriitor debutant. Nominalizaţii pentru cel mai bun roman sunt:

BONESHAKER de Cherie Priest
THE CITY & THE CITY de China Miéville
JULIAN COMSTOCK: A STORY OF 22ND-CENTURY AMERICA de Robert Wilson
PALIMSEST de Catherynne M. Valente
WAKE de Robert J. Sawyer
THE WINDUP GIRL, de Paolo Baciagalupi

La capitolul proză scurtă avem autori ca Peter Watts, Nicola Griffith, Mike Resnik, sau nume destul de noi precum Lawrence M. Schoen sau Kij Johnson. Mi se pare interesant că multe dintre titluri (la proză scurtă) au fost alese din Clarkesworld Magazine, şi ar trebui să poată fi citite pe siteul revistei.

Premiul Philip K Dick 2009 a mers către C.L. Anderson pentru romanul Bitter Angels. O menţiune specială i s-a acordat lui Ian McDonald pentru Cyberabad Days.

Ceilalţi nominalizaţi au fost:

THE PRISONER de Carlos J. Cortes
THE REPOSSESSION MAMBO de Eric Garcia
THE DEVIL"™S ALPHABET de Daryl Gregory
CENTURIES AGO AND VERY FAST de Rebecca Ore
PROPHETS de S. Andrew Swann

Tot pe plan internaţional regăsim pe Worlds Without End lista scurtă nominalizărilor pentru premiile Arthur C. Clarke 2010. Lista lungă poate fi vizionată aici. Nominalizaţii care au ajuns în finală sunt:

SPIRIT de Gwyneth Jones
THE CITY & THE CITY de China Miéville
YELLOW BLUE TIBIA de Adam Roberts
GALILEO"™S DREAM de Kim Stanley Robinson
FAR NORTH de Marcel Theroux
RETRIBUTION FALLS de Chris Wooding

Premiul va fi decernat pe 28 aprilie 2010 în cadrul Sci-fi London Film Festival unul dintre cele mai importante festivaluri de gen din Marea Britanie. Pentru cei interesaţi care vor să viziteze Londra şi nu ştiu când, festivalul are loc între 28 aprilie şi 3 mai, la Apollo Piccadilly Circus Cinema. Mai multe detalii găsiţi aici - din ce înţeleg au un concurs destul de interesant de scurtmetraje şi urmăresc să popularizeze filme care nu ajung aşa de uşor la publicul londonez: filme străine sau filme cu buget mic şi din ce înţeleg vizionează şi animaţie japoneză.

Ca să ne întoarcem la literatură, The City & The City al lui China Mieville a câştigat premiul British Science Fiction Association 2009. Şi pentru a sublinia avansul tehnologic, găsim un reportaj ţinut prin i-phone în care Cheryl Morgan prezintă live conferinţa BSFA.

Ceilalţi nominalizaţi sunt:

ARK de Stephen Baxter
LAVINIA de Ursula K. LeGuin
YELLOW BLUE TIBIA de Adam Roberts

În ceea ce priveşte literatura horror, pe 29 martie s-au ales câştigătorii premiului Bram Stoker 2009, îi puteţi vizualiza pe site-ul Horror Writers Association. Câştigătoarea la capitolul roman este Sarah Langan cu Audrey"™s Door. Ceilalţi nominalizaţi i-am găsit pe blogul lui Mircea Pricăjan, care compară ulterior cartea câştigătoare cu Rosemary"™s Baby sau The Shining.

Pe plaiurile mioritice avem o altă premiere, şi anume Clasamentele Cititor SF. Pagina de vot a fost pusă în funcţiune şi vă puteţi exprima preferinţele aici. Printre nominalizaţi regăsim titluri importante, traduse la noi, precum Drumul al lui Cormac McCarthy, Umbra Torţionarului de Gene Wolfe, romanele lui George R. R. Martin, sau antologii precum Tărâmurile Pustiite a lui John Joseph Adams. Nu ezitaţi să vă daţi cu părerea. De asemenea, tot pe Cititor SF am găsit o recenzie la Retribution Falls a lui Chris Wooding, nominalizată la premiul Arthur C. Clarke.

De asemenea, a apărut numărul pe aprilie 2010 din revista Nautilus. Liviu Radu recenzează Antologia Gardner Dozois şi la Tărâmurile Pustiite, printre altele. Aron Biro vorbeşte despre două evenimente fantasy ale cinematografiei recente: The Imaginarium of Doctor Parnassus al lui Terry Gilliam şi Alice in Wonderland a lui Tim Burton. Stefana Czeller şi Eduard Pandele vorbesc despre Helion şi cei treizeci de ani de activitate ai clubului timişorean.

Tot despre Helion discută şi Michael Hăulică în interviul său cu Cornel Secu, unde aflăm că revista Helion se va muta în format virtual, începând cu aprilie. Helion a fost una dintre cele mai vechi publicaţii SF, începând din 1981 şi popularizând recent autori precum Roxana Brânceanu, Marian Coman sau Ionuţ Caragea. Pe site-ul revistei găsim cuprinsul numărului februarie-aprilie 2010 precum şi informaţii referitoare la întâlnirile clubului Helion.

În final, chiar dacă este o ştire mai veche, s-a lansat o enciclopedie SF românească în formula wikipedia - o găsiţi pe wikisf.ro . Informaţiile principale sunt preluate din Dicţionarul SF al lui Mihai Dan Pavelescu şi este o enciclopedie liberă - cu alte cuvinte oricine se simte în stare poate contribui cu articole competente.

Acum mi s-a terminat iepuraşul de ciocolată, va trebui să vânez un altul, şi cred că am epuizat şi ştirile. Paşte fericit, sau atât cât a mai rămas din el!

de Robert Coller

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro