bookblog.ro

---

The Doors of Perception

Scris de • 5 October 2006 • in categoria Altele, Zeeny

Autor: Aldous Huxley
Rating: 4 stars

Aldous Huxley The Doors of Perception

"Daca usile perceptiei ar fi destelenite,
lucrurile ar aparea omului asa cum sunt,
adica infinite." William Blake

Acest concept se regaseste in studiul Portile perceptiei (The Doors of Perception), scris de Aldous Huxley in 1954, si de aici a influentat, 10 ani mai tarziu, denumirea grupului "The Doors".

Portile Perceptiei nu este un roman, ci un studiu cvasi stiintific al scriitorului, deja in varsta de 60 de ani la vremea aceea, asupra posibilitatii de rafinare a constiintei si de accesare a unor capacitati cerebrale care in mod obisnuit sunt inaccesibile.

Daca se reduce aportul de glucoza in creier, acesta reactioneaza transformand perceptia intr-o lupa. Se "vede enorm si simte monstruos", dar fara naturalismul caragialesc. Spatiul si timpul vor fi ignorate, in schimb se va mari semnificativ perceptia vizuala. Huxley a elaborat acest studiu pe propria persoana, cu ajutorul unui compus chimic (mescalina) obtinut dintr-un cactus (peyote). Aceasta se utiliza in timpul ceremoniilor initiatice si religios-spirituale ale indienilor din America de Nord, si dupa furtunosii ani 50-60, consumul ei a fost interzis in Statele Unite.

Cartea lui Huxley a fost denumita chiar "biblia hippiotilor" pentru preceptele cu titlu aproape de recomandare privind "deschiderea mintii" si nu s-a bucurat de prea mare aprobare din randurile bisericii, deoarece s-a subinteles ca ar sugera ca extazul mistico-religios nu ar fi altceva decat o excitatie a creierului sub influenta drogului.

Ipoteza lui Huxley, care provine dintr-o familie de biologi si fiziologi, era ca in stadiu natural creierul actioneaza ca o supapa cu functie epuratoare, care retine si cuantifica informatia intr-un anumit moment dat, impiedicand omul sa fie coplesit de ea si permitandu-i sa se incadreze in mecanismul mare al lucrurilor. Potential pentru "deschiderea mintii" exista in oricine. Acesta poate fi usor atins, sustine Huxley, prin utilizarea acestui compus chimic, care nu numai ca ar lasa libere aceste porti ale perceptiei, dar prin aceasta ar oferi individului o alta cunoastere a lumii.

Experimentul lui Huxley a fost facut sub supraveghere medicala si i s-au inregistrat audio conversatiile si reactiile verbale. Tot studiul a fost scris pe baza acestor inregistrari. I s-au testat reactiile la muzica, pictura, natura, obiecte familiare si necunoscute.

Spre sfarsitul lucrarii se avanseaza o ipoteza a posibilitatii iesirii din cotidian cu ajutorul mescalinei. Sunt ecouri ale romanului sau Minunata lume noua (Brave New World), scris cu peste 10 ani inainte, in care societatea viitorului lua o "vacanta de la viata" cu ajutorul unor pastile numite soma. Argumentele sale sunt destul de practice, subliniind faptul ca omul isi va cauta mereu iesirea din sine prin diverse substante intoxicante: alcool sau drog. Mescalina ar fi un substituent potrivit, spune Huxley, deoarece nu da stari iresponsabile, nici nu reduce inhibitia, nici nu sedeaza, nu este toxica si nici macar nu produce dependenta.

Sub influenta mescalinei, lumea capata o noua dimensiune si fiecare detaliu incepe sa existe in sine, capatand noi intelesuri, care pot aduce o stare de iluminare, pot transcende realitatea comuna sau, dimpotriva, pot fi dureroase si insuportabile pentru bietul mecanism fragil care suntem, neobisnuit sa priveasca in ochi tainele universului sau fata lui dumnezeu.

Reviewer: Zeeny

Citeste cele 11 COMENTARII si spune-ti parerea!

 1. macsuta spune:

  super prezentare! Ai talent! Subiectul e interesant! Pana la urma cat de safe e mescalina?

  raspunde

 2. vox spune:

  Exista aceasta carte tradusa in romana?
  Mescalina este 100% safe. pentru detalii, citeste pe wikipedia sau erowid.

  raspunde

 3. Georgiana spune:

  vreu sa cumpar carteaaaa!!!!!!! unde o pot gasii?????

  raspunde

 4. Eugen spune:

  Din cate stiu eu, exista o traducere in limba romana de la editura Sophia, dar aici se numeste “Porti spre vesnicie”. Problema e ca nu stiu daca e vorba despre aceeasi carte.

  raspunde

 5. mandrudragos spune:

  unde pot gasi cartile a. huxley

  raspunde

 6. Steph spune:

  no way….Porti spre vesnicie de la editura Sophia este o carte care trateaza un subiect religios .deci departe de usile perceptiei lui Huxley:))) asa ca sunt in aceasi dilema de unde fac rost de carte si tradusa in romana daca se poate????:(

  raspunde

 7. Franciscb spune:

  Mai toate civilizatiile din trecut au folosit plante psihoactive in scopuri religioase/spirituale. Majoritatea oamenilor care au consumat substante psihedelice au avut parte de xperiente mistice. Ce urmari au aceste experiente ? In aceste experiente se darama toate barierele,ti se dizolva ego-ul,realizezi ca esti una cu existenta – etern si indestructibil. Dupa ce ai o asemenea experienta esti un om schimbat,incepi sa vezi frumosul in tot ceea ce exista,scapi de frica de moarte,privesti viata ca un joc frumos…vezi divinitatea in Tot. Acum intelegem de ce substantele psihedelice sunt interzise. Sistemul nu are nevoie de oameni treziti spirituali,ci de sclavi. Multi oameni au devenit foarte creativi si celebri datorita acestor substante psihoactive,cum ar fi: John Lennon,George Harrison,Steve Jobs (apple), Francis Crick (premiu Nobel pentru descoperirea modelului ADN ),Larry Hagman ( actorul J.R din Dallas – care a spus ca datorita LSD-ului a scapat de frica de moarte),Sting ( spune ca dataorita plantei Ayahuasca a avut o experienta mistica care i-a marcat viata)…si foarte multi altii (avocati,oameni de stiinta,cantareti,doctori…)

  raspunde

 8. Franciscb spune:

  Este foarte important ca inainte sa folosesti aceste substante psihedelice sa te informezi foarte bine in legatura cu acestea. De exemplu nu consumi psihedelice in scop recreativ sau pt. distractie. Acestea reprezinta ceva foarte serios si sun menite pentru a fi folosite in scopuri terapeutice si spirituale. De aceea este foarte important in ce conditii le folosesti. In cazul in care nu le iei in conditiile potrivite,ai toate sansele ca experienta psihedelica sa nu fie deloc placuta. Conditiile care trebuiesc respectate cand consumi subst.psihoactive sunt: sa nu suferi de vreo boala mintala,sa nu fi deprimat/stresat,sa faci acest lucru supervizat de cineva specializat in domeniu si in preajma oamenilor pe care ai cunosti si ai incredere. Si foarte important este locul:acesta sa fie undeva in natura sau macar intr_un loc linistit/relaxant. Majoritatea oamenilor care au consumat aceste subst. in cluburi sau locuri dubioase/galagioas au avut parte de experiente negative. Pentru rezolvarea unor probleme de sanatate (fie si mentale) aceste subst. se administreaza de catre psihoterapeuti care pe langa aceste subst. ofera si psihoterapie pentru ca procesul de vindecare sa fie cat mai eficent.

  raspunde

 9. Franciscb spune:

  Alan Watts (filosof si invatator spiritual) a fost sceptic la inceput,cum ca se poate obtine o exp.mistica prin subst.psihedelice. Dupa ce a luat a doua oara LSD a spus ca a avut o experienta de unificare cu constiinta cosmica. Alan Watts spune ca ar fi de ajuns sa iei doar o singura data aceasta substanta psihedelica si sa intelegi/sa realizezi despre ce este vorba -sa realizezi adevarata natura a ta. Watts spune ca nu e de ajuns sa exp.constiinta cosmica,ci dupa ce ai avut aceasta exp. important e sa o integrezi in viata de zi cu zi -daca dupa aceasta exp. incepi sa vezi ca starea de constienta ordinara este ceva minunat -atunci ai realizat cu adevarat iluminarea.

  raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro