bookblog.ro

---

Top 5 filosofi români

Scris de • 23 May 2013 • in categoria Altele

resized_filoOameni cu dragoste de înțelepciune s-au născut și printre noi. Ba chiar suficient de mulți încât să facem un Top 5 filosofi români. Recunosc că Blaga este o slăbiciune de-a mea și nu am rezistat tentației de a-l așeza în fruntea clasamentului.

Voi ce nume ați mai include în top ? Sau poate doriți să-l rearanjați...

V-am pregătit și un filmuleț interesant.

 

 

1 Lucian Blaga
2 Petre Țuțea
3 Emil Cioran
4 Constantin Noica
5 Gabriel Liiceanu

Foto





Citeste cele 14 COMENTARII si spune-ti parerea!

  1. Bogdan spune:

    Ma gandesc la Alexandru Dragomir si Vasile Conta

    raspunde

    • Clasamentul meu diferă de cel din articolul de mai sus si este gandit pe doua grupe: A. primii cinci filosofi decedati; B.primii cinci filosofi în viață. Pe varianta din articolul publicat aici, numele și ordinea propusa de mine sunt: 1.
      Petrovici; 2.Motru; 3.Aslam; 4.Lupascu; 5.Noica

      raspunde

  2. catalin spune:

    Cred ca prezenta lui Gabriel Liiceanu in top 5 e exagerata. Mai ales atunci cand in top 5 nu apar: Constantin Radulescu Motru, Mircea Vulcanescu, Titu Maiorescu, Nae Ionescu, Ion Petrovici, Moshe Idel.

    raspunde

  3. eugeniu spune:

    Sunt deacord cu tine Cătălin.

    raspunde

  4. marius spune:

    De acord cu Catalin. Apoi, surprinzatoare este pozitia ocupata de Tutea. Puteam sa-l punem chiar pe un merituos loc 1, dar intr-un clasament top 3 al filozofiei aberatiei. Categoric Liiceanu si-ar gasi un loc in top 10-15.

    raspunde

  5. xp spune:

    Doar blaga este filosof, ceilalti sunt clasati in categoria trairismului..cioran, sau eliade. Tb creat un sistem filosofic mai intai…nu doar a filosofa sau a dezbate parti ale unui intreg.

    raspunde

    • Sorin spune:

      Bravo! Ești singurul/singura care ai observat asta. Într-adevăr, doar Blaga e filosof.

      Nae Ionescu a fost doar un profesor, e drept foarte charismatic, care intoxica, împreună cu Noica, mințile tinerilor din anii ’30-’40 cu ideologii fasciste, antisemite, ultranaționaliste. În capcana lor au căzut Eliade, Cioran și alții. Cred că Liiceanu cochetează și el cu astfel de idei, printre mentorii săi aflându-se Noica și Heidegger, acesta din urmă un nazist demonstrat. Intelectuali de renume mondial au afirmat că aproape tot ce a scris Heidegger poate fi descifrat doar în cheie nazistă.

      Eliade și Cioran au fost buni scriitori. Primul a făcut și cercetare și a predat istoria religiilor. Al doilea a fost un maestru al cuvintelor și un foarte exact observator al psihologiei umane. Se poate compara cu Octavian Paler, un alt mare scriitor. Aproape pe orice rând scris de cei doi – Cioran și Paler, se poate extrage un citat. Dar până la filosofie mai e mult.

      Țuțea era cu ale lui, iar Liiceanu este un oportunist și scriitura lui e doar maculatură. Încercați să găsiți o întrebare sau un adevăr fundamental în textele lui Liiceanu. Nu o să găsiți. Nici la el, nici la Pleșu, nici la Noica. Dacă îți transformi gândurile în text nu înseamnă filosofie. Părerologia e altceva decât filosofia. Nici un lexic bogat, nici abilitatea de a jongla cu idei nu te face în mod automat filosof.

      raspunde

  6. Citizen spune:

    In afara de Cioran restul plictisesc cu desavarsire, partinitori propagandisti.

    raspunde

  7. Dar totusi, de ce nu il “vad” PE lista pe Dimitrie Cantemir!!!?..

    raspunde

  8. Sterge repede Liiceanu din lista. Un filosof este cel care creeaza un sistem filosofic propriu. Lucian Blaga si probabil Nae Ionescu sunt singurii nostri filosofi.

    raspunde

  9. Moraru Jean spune:

    Dupa pararea mea doar Blaga si Noica merita sa faca parte din categoria top 5 filosofi romani,la care ar putea fi adugati Mircea Vulcanescu si Alexandru Dragomir. Cioran este un scriitor stralucitor fara a fi un filosof iar Liiceanu un bun autor de literatura personala…

    raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro