bookblog.ro

---

Autori români

Scris de • 13 May 2010 • in categoria Articole Speciale

Ne-am gândit să vă prezentăm, împreună cu buybooks.ro, cîte cinci cărţi pe care le considerăm ca fiind de top. Săptămîna aceasta - Autori români, doar cinci din cei pe care i-am recomanda din toate inimile bookblog.ro :)

1. Cartea şoaptelor


Varujan Vosganian

E un roman-mărturie pe bună dreptate apreciat de critică şi de cititori. Pentru mine a fost revelaţia anului, m-a provocat şi m-a emoţionat (ceea ce ar trebui, după mine, să facă toate cărţile bune). Dacă încă nu aţi citit-o, căutaţi această carte minunată, care povesteşte istoria unui secol, cea a unui popor şi, nu în ultimul rînd, o istorie personală. Puteţi citi aici o recenzie care o recomandă cu căldură.

2. Medgidia, oraşul de apoi


Cristian Teodorescu

În alt registru decît prima carte menţionată, Medgidia, oraşul de apoi reconstituie, într-o serie de povestiri ce pot fi văzute capitole de roman, atmosfera anilor '40 dintr-un oraş pitoresc. Întîmplările arată atît ceea ce e specific acestui "oraş de apoi", cît şi ceea ce e general valabil pentru oameni: pasiuni, drame, iubiri, lupte mai mari sau mai mici. De savurat împreună cu nostalgia după un secol ireal.

3. Animalul inimii


Herta Muller

Cartea este istoria luptei cu absurdul, acesta din urmă fiind compus de represiunea statutul, în toate formele sale, atmosfera bizară, de neîncredere şi suspiciune generală, trădare, însingurare. Este o lectură care dă sau ar trebui să dea motive de gîndire celor care văd comunismul sau orice "-ism" în termeni nostalgici şi joviali.

4. Pupa russa


Gheorghe Crăciun

Pupa russa este un portret extins al feminităţii, în acelaşi timp o viziune asupra lumii în care toate dorinţele se dezvăluiesc, de la cele de statut şi putere la cele sexuale. Romanul urmăreşte, pe mai multe planuri, construcţia, dezvoltarea unei persoane şi pe cea a unei societăţi, cu o teribilă forţă narativă şi plasticitate. Pupa russa e o carte care te poate tulbura cu întrebarea: Eu oare ce-aş fi făcut să fi trăit aşa?

5. O moarte care nu dovedeşte nimic


Anton Holban

Cartea lui Anton Holban se adresează sensibilităţii: e o istorie a neliniştii,a răzgîndirii, a remuşcărilor. Nu o să vă spun a cui moarte nu dovedeşte nimic, spun doar că veţi fi surprinşi de această carte. Cu condiţia să vă lăsaţi purtaţi de ea: e atît de anti-contemporană, totuşi se adresează unei părţi a minţii, a sufletului uşor de sedus. Vă las să descoperiţi cum anume :)

Citeste cele 4 COMENTARII si spune-ti parerea!

 1. emilian spune:

  Merita citita Cartea soaptelor. E o poezie. Am citit fragmente din Medgidia orasul de apoi si mi-au placut. Din pacate nu se mai gaseste nici la editura.

  raspunde

 2. Laura spune:

  Subscriu la “Medgidia” lui C. Teodorescu. Este absolut superba.

  raspunde

 3. Andrutza spune:

  Nu am citit nici una dintre cartile prezentate de voi, dar m-ati facut curioasa. Revin cu pareri dupa ce voi citi macar una dintre ele.

  raspunde

 4. kritinik spune:

  Mi se pare foarte interesanta cartea doamnei Muller. Sper sa o prind cat de curand, pentru ca desi nu sunt melancolica a comunismului(nici nu ma nascusem), mi-ar placea sa inteleg mai bine aceasta perioada, despre care sunt atat de impartite parerile azi.

  raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro