bookblog.ro

---

Top jurnale /autobiografii/ memorii

Scris de • 12 August 2010 • in categoria Articole Speciale

In urma cu citeva zile, colegul meu, Cristi, v-a prezentat topul lui de romane clasice. Este rândul meu acum, cu topul de jurnale şi peste ceva vreme, topul de romane ruseşti. Pentru că nu am reuşit să concep un top care să cuprindă atât cărţi scrise de autori români cât şi de străini, am făcut două. Azi, topul de jurnale scrise de autori români:

1. Jurnal 1935-1944 – Mihail Sebastian

Cartea la care revin cel puţin o dată pe an şi care mă vrăjeşte de fiecare dată cu notele scriitorului despre muzică, cărţile la care lucra în acel moment, personalităţi ca Nae Ionescu, Mircea Eliade sau Camil Petrescu, schi,femei, călătorii. E totul acolo: o epocă şi un parfum pe care mi-ar fi plăcut să le cunosc. (vreau cartea!)
2. Jurnalul fericirii – Nicolae Steinhardt

O carte de străfulgerări, cu amintiri, confesiuni, umor, tragedie, o viaţă care a cunoscut închisoarea şi dramele ei, împăcarea cu sine însuşi şi cu lumea. O carte “la întâmplare” despre suferinţa umană şi regăsire, carte de căpătâi pentru memorie şi suflet. (vreau cartea!)

3. Un război, un exil, o viaţă – Regina Ana a României

O viaţă spectaculoasă…povestită simplu. Atât. (vreau cartea!)
4. Jurnalul unei fete greu de mulţumit – Jeni Acterian

Jurnalul lucidităţii, al ideilor despre viaţă şi moarte, artă şi literatură al unei personalităţi complicate care avea teribil de multe de spus despre anturaj si despre propria-i fiinţă. O carte despre maturizare şi despre ispita marilor întrebări. “Sunt atât de tristă, atât de tristă. Sufăr fără cauză. O suferinţă nebună pentru nimic concret. Mi-e rău, mă torturez, mă zvârcolesc!” (vreau cartea!)5. Jurnalele Monicăi Lovinescu

Da, toate. Pentru calitatea de martor, pentru Europa Liberă şi aducerea aminte, pentru exil şi jertfă. (vreau cartea!)Scris de Ioana Ristea

PS. Voi ce cărţi de memorialistică recomandaţi? Care sunt jurnalele româneşti pe care le apreciaţi?

Citeste cele 13 COMENTARII si spune-ti parerea!

 1. gia spune:

  Oana Pelea – Jurnalul 2003-2009
  Mircea Eliade
  Andrei Plesu – Jurnalul de la Tescani
  Constantin Noica – Jurnal filosofic

  :*

  raspunde

 2. cristian.sirb spune:

  Nu știu dacă e bine să pomenim mereu aceleași jurnale, de zici că doar pe aceștia 5 îi avem în patrimoniu. Noroc cu d-na Acterian, că s-a strecurat între acești exclusiviști ai jurnalului românesc!

  Eu recomand jurnalele următorilor: Eliade, Gide, J. Green, Kafka, Pavese, J. Renard și neapărat Caietele lui Cioran, pe care prea puțin le pomenesc la noi. Unele au întrecut opera.

  raspunde

 3. corina spune:

  Jules Renard- Jurnal
  Mihail Bulgakov- Corespondenta. Jurnale
  Constanta Buzea- Crestetul ghetarului
  Ioana Em. Petrescu- Jurnal
  Memoriile lui Sarah Bernhardt- Dubla mea viata

  raspunde

 4. Pingback: corin_a (corina)

 5. Pingback: sorinmanica (Sorin Gabriel Manica)

 6. mvs spune:

  Volumul “Et ego” al aradeanului Viorel Gheorghiţă (deţinut politic al regimului comunist, sonetist, memorialist şi scriitor)

  raspunde

 7. Ioana spune:

  Eliade, da, e sigur printre favoritii mei. Cat despre cele straine, vin si ele curand, cu Jules Renard cu tot.
  Multumesc pentru recomandari, caietele lui Cioran, Meseria de a trai, jurnalul Ioanei Em. Petrescu promit sa le citesc.

  raspunde

 8. Amena spune:

  Si cate mai sunt!Felicitari pentru articole si comentariile aparute – Haideti sa reinviem arta jurnalului, citindu-l!

  raspunde

 9. dumitru spune:

  Niculae Baticu – Amintirile unui alpinist

  Este nr.1 pentru originalitate, redarea unor aspecte ale vremii trecute sub tacere de altii, exactitatea informatiilor utile si peste vreme, influenta transmisa cititorului, etc.

  raspunde

 10. Octavian Brânzei spune:

  Păcat că lista are doar 5 locuri! Oricum, dintre cele 5 locuri unul ar fi trebuit să îi aparţină lui Ioan Ianolide – Întoarcerea la Hristos (document pentru o lume mai bună), apărută la Editura Christiana în 2006 în colecţia Predanie a Mărturisitorilor Români din Închisori. Memoriile lui Ioan Ianolide ar trebui să stea alături de Jurnalul Fericirii.

  Din memorialistica celor care au trecut prin infernul concentraţionar comunist (aici sau în Gulagul sovietic) ar trebui obligatoriu reţinut şi volumul lui Demostene Andronescu – Reeducarea de la Aiud * Peisaj lăuntric – Memorii şi versuri din închisoare.
  Şi mai sînt.

  Singura carte din cele de mai sus de a cărei existenţă în top mă mir – din punctul meu de vedere nu merită un loc între primele 5 – este cartea semnată de Regina Ana. Dar “de gustibus…”

  raspunde

 11. Octavian Brânzei spune:

  Ah, da: memoriile lui Demostene Andronescu au apărut tot la editura Christiana în 2009, cu o prefaţă de Răzvan Codrescu iar memoriile lui Ioan Ianolide sînt prefaţate de Părintele Ghoerghe Calciu-Dumitreasa.

  raspunde

 12. Paunescu Denisa spune:

  Jurnalul unui om dezamagit- W.N.P. bARBELLION. Tradus de curand in limba romana.

  raspunde

 13. Cititor spune:

  Hronicul si cantecul varstelor de Lucian Blaga

  raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro