bookblog.ro

---

Amintiri din viata - 20 de ani in Siberia

Scris de • 24 June 2007 • in categoria Biografii/Memorii

Autor: Anita Nandris-Cudla
Rating: Anita Nandris-Cudla - Amintiri din viata - 20 de ani in Siberia rating - recenzii carti

Anita Nandris-Cudla - Amintiri din viata - 20 de ani in Siberia - recenzie cartiAnita Nandris-Cudla este numele unei femei care, la 36 de ani, a fost smulsa din propria casa de securitatea sovietica si deportata impreuna cu cei trei copii de varsta scolara in Siberia, timp de aproape 20 de ani. Odata reintoarsa in Bucovina natala, a scris aceste amintiri care, dupa mine, sunt una dintre cele mai serioase invitatii la a constientiza teroarea comunismului. Sper ca prin lectura acestei carti sa-si vina in fire atat ignorantii care proiecteaza lumini serafice pe aceasta "boala a secolului", cat si cei care cred ca demascarea efectelor acestei ideologii demente ar trebui lasata doar in seama "institutiilor specializate" si a catorva fosti detinuti politici, nu-i asa, cu totii senili si plini de idei fixe. Un dus rece pentru constiintele noastre lancede, narcotizate de agitatia prezentului.

Anita Nandris-Cudla este o femeie de o simplitate consolatoare. O sa cititi in Amintiri din viata" despre cum e sa mergi kilometri intregi prin tundra ca sa culegi niste bobite cu care sa-ti salvezi copiii de boala scorbutului, cum e sa stai de paza ore in sir invelit intr-o haina din piele de ren, pe-un viscol de -40º C, despre cum e sa fii smuls de langa buna ta "mamuca" ramasa izolata la pat, despre cum e sa supravietuiesti cu 700 de grame de paine pe zi si cum e sa-ti educi fiii in plin Gulag. Dar nu o sa gasiti nici macar o data cuvantul "comunism", nici vreun blestem sau explozie de ura vindicativa. Cu atata bunatate, Anita Nandris-Cudla parca trece pe deasupra lumii si desertaciunilor ei. Cinstea, curajul, credinta, rabdarea, nu sunt pentru ea "idei" bune de insailat sisteme morale, ci daturi sufletesti pure pe care le urmeaza in cea mai desavarsita armonie.

D-na Monica Lovinescu, o alta femeie careia tara noastra uituca ar trebui sa-i multumeasca, sesiza: "Anita nu conceptualizeaza; ea traieste pe viu si demnitatea, si curajul, si cinstea, nefalindu-se cu ele. ["] Ea povesteste cum respira, cu cuvinte reimprospatate de roua inocentei." Si intr-adevar, Anita Nandris-Cudla, neimpovarata de concepte, avand terminate doar trei clase primare, isi acordeaza gandurile cu respiratia textului printr-un instinct literar perfect. Scrisul ei susura aspru, oglindeste fidel si e fluid fara platitudini. Este primul mit sfaramat, acela ca trebuie sa fii plin de diplome pentru a putea scrie "bine".

Al doilea mit care trebuie reevaluat datorita cartii este acela al imaginii taranului roman, imagine care oscileaza bolnavicios intre o idealizare legendar-tampa si o minimalizare abrutizanta. Nu! Lumea Anitei Nandris-Cudla, descrisa in aceste pagini, este o lume a normalitatii, in care si religia, si traditiile, si cultul pentru familie, si respectul pentru educatie, si dorinta de a prospera economic se ingemaneaza fara rest. Ni se reveleaza aici o adevarata aristocratie a satului romanesc, care trebuie respectata, si nu viciata de samanatorisme hiperbolice ori de dispretuiri cu damf superior-urban.

Inchei spunand ca Amintiri din viata - 20 de ani in Siberia e, pana la urma, cartea unei lupte pentru regasirea rosturilor violate si recuperarea valorilor batjocorite. A unei lupte poate nu atat impotriva groaznicului "comucid" (in sintagma folosita de un nepot al povestitoarei), cat impotriva oricarui fel de tentativa de confiscare a libertatii.

O recenzie de: Silviu Man

Citeste cele 8 COMENTARII si spune-ti parerea!

 1. gabimirea spune:

  Stii Silviu, am cunoscut un nepot de-al ei care este profesor la un liceu bucurestean. cauta innebunit cartea acestei matusi din neam, pe langa faptul ca-i facea onoare, il emotionau peripetiile ei despre care doar auzise fragmente de la parinti.
  In alta ordine de idei, Nandris este considerata unul dintre memorialistii importanti de dupa Revolutie, cartea sa a trezit numeroase ecouri in presa, da si tu cautare pe internet.
  Si interesant modul cum ai subliniat perceptia simplista asupra taranului roman. Cati oameni n-am vazut sarind la bataie sau au inceput sa injure ca la usa cortului fiindca au fost facuti tarani.

  raspunde

 2. Man spune:

  Gabriel, ceea ce se intampla cu termenul de “taran” este una dintre cele mai triste devalorizari ale unui termen. oricine (ma refer la “oraseni”) arunca o privire pe studiile lui Ernest Bernea sau Dimitrie Gusti vede ce filon urias de intelpciune si mangaiere e trairea taranului roman. Ramane doar sa ne dezlipim putin ochii smog-uiti. :)

  raspunde

 3. Asztrid spune:

  …eu as mai adauga la recenzie ca aceasta carte este si un semnal de alarma: sa nu uitam sa fim oameni! indiferent ca e vorba de Anita, care sufera si trece prin momente deosebit de grele, cat si in ce-i priveste pe rusii care ii supravegheaza si sub ochii carora mor de foame oameni, copii.

  Inca nu am terminat cartea dar ma impresioneaza modul de gandire de la mijlocul acelui secol, stilul de viata simplu de la tara din acea vreme; a fost mai greu pana m-am obisnuit cu limbajul, dar cred ca si aceasta face parte din autenticitatea marturiilor Anitei. Impresionant..

  raspunde

 4. Codruta spune:

  Aceasta carte nu ar trebui să lipsească din casa niciunui român !

  raspunde

 5. les lutic spune:

  am inceput astazi sa traduc acest catea minunat pe Engleza. Noi in comuna Boianul in Canada, ne am pastrat limba vechi aici peste os suta de ani. astept pentru traducirea pentru ei care graiesc engleza

  raspunde

 6. Lex spune:

  Caut aceasta carte de forte mult timp si nu se gaseste nicaieri. Peste tot, au stoc epuizat, dar carti gen ”Sandra Braun” se tiparesc si retiparesc in nestire, iar o carte buna nu.

  raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro