bookblog.ro

---

Eu şi Dali

Scris de • 12 October 2008 • in categoria Biografii/Memorii

Autor: Stan Lauryssens
Rating: 3 stele - Stan Lauryssens - Eu şi Dali rating - recenzii carti

Stan Lauryssens - Eu şi Dali - recenzie cartiMărturisesc că am cumpărat aceasta carte deoarece sunt fascinată de Salvador Dali. Am citit câteva din cărţile scrise de el, am văzut foarte multe ilustraţii cu tablourile lui, am văzut filmele la care a contribuit, i-am făcut şi o vizită în oraşul în care s-a născut, Figueras. Şi, bineînţeles, am fost la muzeul său, cu ouă imense pe acoperiş şi pâinici pe pereţii exteriori. Cu o maşină în faţa intrării, cu menechini înăuntru şi o femeie deasupra cu o barcă şi multe picături de apa. Dali este un suprarealist.

Dali pentru mine însemna următoarele: idei, curaj, geniu, tehnică, perfecţiune, extravaganţă, persistenţă, simboluri, sexualitate, psihanaliză, vis. Mai era şi un model de fidelitate în dragoste deoarece pe Gala a iubit-o, a pictat-o şi ei i-a dedicat întreaga viaţă, din ceea ce povesteşte în jurnalele sale. Mai era şi un om plin de energie şi efervescenţă creatoare, cu talent şi profesionalism în execuţie, cu dorinţa de a face mai mult, de a obţine mai mult. Era exemplul de succes al artistului recunoscut în viaţă, ajuns în scurt timp multimilionar. Acronimul numelui său era Avida Dollars.

Spun toate aceste lucruri la trecut, deoarece Stan Lauryssens a încercat să imi inducă o cu totul altă imagine, care în primă instanţă a pus-o la îndoială pe cea pe care o aveam. În Eu şi Dali, "Eu" este Stan, un umil gauritor de branză - chiar exista meseria asta, a celui care făcea posibil schwaitzerul - care în scurt timp devine om de vânzări în domeniul artei şi broker de investiţii. Iniţial scrie câteva interviuri fictive cu personalităţi celebre pentru o revistă, apoi este remarcat şi transformat în dealer al operelor lui Dali.

Dali, defăimat şi transfigurat

"Dali", pe de altă parte, este aici un obsedat sexual, egocentric, maniac al banilor, nebun şi falsificator al propriilor opere. Se spune despre el că ar fi pictat doar câteva tablouri, restul ar fi fost pictate de oameni special angajaţi pentru acest lucru, cărora le livra doar câteva idei suprarealiste - de obicei, asocieri şocante şi atât, fără vreun sens anume -, că ar fi semnat în alb nenumărate foi pe care au fost imprimate apoi litografii doar pentru a face şi mai mulţi bani.

Se spune despre el că ar fi dat petreceri depravate cu orgii şi tot felul de lucruri necurate, că ar fi avut amante, că ar fi lasat-o şi pe Gala să aibă amanţi şi că ea i-a avut până chiar la o vârstă extrem de înaintată, că ar fi plătit extrem de prost toţi colaboratorii pe care îi avea, sau că şi-ar fi bătut joc de servitorii săi, că ar fi fost şi homosexual. În general o imagine extrem de negativă, cu tot ce se putea mai rău. Este descris la bătrâneţe, aşa cum se presupune că îl cunoaşte Stan, bolnav, lovit de Parkinson şi, evident, nebun.

Dali, exploatat şi vândut cu de-amănuntul

Cartea este scrisă chiar ca de un om de vânzări a cărui principală ocupaţie nu este scrisul sau lectura. Astfel, cartea este concepută într-un stil destul de naiv şi se foloseşte foarte mult de referinţe la Dali, despre care autorul ştie că vor vinde. Sunt prezente foarte multe simboluri, asocieri şi amănunte din viaţa pictorului suprarealist. O carte care parcă trece în revistă toate lucrurile cunoscute în legătură cu Dali, făcându-le ferfeniţă pe fiecare în parte, la capitolul imagine.

Astfel, cred că Stan Lauryssens este un impostor care a profitat de imaginea foarte bine construită şi cu notorietate a lui Dali ca să o denigreze şi astfel să intre în atenţia oamenilor, să devină controversat, să vândă. A fost totuşi o carte pe care am citit-o cu plăcere, urmărind mai ales pasajele în care Stan convingea un investitor să cumpere. Sunt de o maiestrie demnă de preluat şi aplicat atunci când vrem să influenţăm decizia cuiva.

Într-un final, pe mine nu m-a convins. Nu mi-a schimbat imaginea pe care o aveam despre marele Salvador Dali, care chiar dacă este un mit, este o poveste care este frumos şi util să rămână cum e, pentru a ne fi un exemplu. Pentru mine a rămas tot un geniu ce prin idei şi curaj a redat, cu perfecţiune şi extravaganţă, simboluri ce ţin de sexualitate în psihanaliză, făcându-ne cu persistenţă să visăm. A rămas un model de fidelitate, un om plin de energie şi efervescenţă creatoare, un exemplu de artist ce a reuşit să se impună.

Vă invit să vedeţi câte-ceva din creaţiile sale şi să alegeţi singuri, cititind şi cartea, care să fie imaginea despre el.

Scrisă de Gia Codrescu

Citeste cele 10 COMENTARII si spune-ti parerea!

 1. pestisorul de argint spune:

  si mie imi place Dali.dar e si o vorba, fara fum nu iese foc.am citit cartea, nu pot sa spun ca mi-a schimbat vis a vis de geniul Dali, dar pot accepta si partea intunecata a personalitatii lui, daca asta exista. Dali ramane , totusi, Dali.iar Stan cine e, pana la urma?

  raspunde

 2. mvs spune:

  Fiecare geniu are partea lui negativa.

  Imi place mult imaginea depe coperta!

  raspunde

 3. gia spune:

  pestisor, se pare ca Stan a avut chiar ceva legaturi cu lumea pe care o descrie http://en.wikipedia.org/wiki/Stan_Lauryssens totusi ca a fost dealer-ul lui Dali este suprarealist :)

  raspunde

 4. gia spune:

  Mihnea, si mie mi-a placut la nebunie, asta a fost si un motiv pentru care am luat-o, pe langa faptul ca avea numele “Dali” in titlu si ca va fi ecranizata anul viitor cu Al Pacino (care e nascut pe 25 aprilie ca si mine) in rolul maestrului :)

  raspunde

 5. mvs spune:

  Chestia cu Pacino e perfecta. Doar urmeaza ca tu sa scri “Eu si Pacino”…

  raspunde

 6. gia spune:

  Ce idee, suna tare bine, o sa ma gandesc :)

  raspunde

 7. marina spune:

  se spune ca dali, pe vremea cand era aproape necunoscut, s-ar fi intalnit cu picasso. picasso i-a intins mana si si-a spus numele: pablo picasso. dali in schimb a rostit: pablo picasso, mare pictor.

  la fel, se zicea ca dali umbla prin sua sunand din clopotel, ca sa stie lumea ca a venit acolo dali.

  personal, il apreciez nu atat pentru marketingul din jurul lui, cat pentru ideile filosofice si stiintifice din lucrarile sale.

  va recomand sa cititi si Jurnalul unui geniu.

  raspunde

 8. coolda spune:

  Niciodata n-am crezut in “geniul” lui Dali! Gala a reusit sa creeze perfect “brand”-ul Dali.Multa extravaganta,reclama , tam -tam si bla-bla! Si mult,mult kitsch!Or daca acest San Lauryssens arunca doar cu jumatati de adevaruri , nu face decat sa aplice “politicile” de marketing ale Gala&Dali! Mie ,chiar, mi-a placut cartea…Cool?Da!

  raspunde

 9. giorgio spune:

  habar nu aveti de arta …vorbiti de dali fara sa va stergeti pe gura …sunteti in afara problemei dar va dati importanta si va aflati in treaba …nu stiti nimic despre arta si despre dali

  raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro