bookblog.ro

---

Biografii de scriitori: J. R. R. Tolkien – Părintele literaturii fantastice moderne

Scris de • 29 January 2013 • in categoria Biografii de scriitori

Citind trilogia Stăpânul inelelor, repetam mica poezioară despre inel ca pe o mantră, cuprinsă de fascinația pentru obiectul care avea puterea de a decide soarta lumii.

”One Ring to rule them all, One Ring to find them,
One Ring to bring them all and in the darkness bind them.”

Am început să scriu acest articol cu versurile în minte și cu următoarea întrebare: cum poate un om să creeze o lume atât de complexă, cu mitologie şi limbaj propriu, cu hobbiţi, enţi, elfi şi atâtea alte fiinţe? Cât de bogată era imaginația scriitorului, dacă a reușit să ilustreze toate acestea în cuvinte.

„Într-o gaură în pământ trăia o dată un hobbit”

Povestea lui John Ronald Reuel Tolkien începe pe 3 ianuarie 1892 în Bloemfontein, Africa de Sud. Când micul Ronald avea doar 3 ani, familia a fost nevoită să se stabilească în Anglia, în urma morții tatălui. Aici apare primul izvor de inspirație - a copilărit în peisajele rurale din împrejurimile orașului Birmingham, ce se regăsesc fidel în descrierea ținutului liniștit al hobbiților, Comitatul.

După decesul mamei, Tolkien și fratele său au fost crescuți de către părintele Francis Xavier Morgan, care a devenit protectorul lor, i-a crescut în spiritul catolic și le-a asigurat accesul la educație. Catolicismul a ocupat un rol important în viața scriitorului, mulți critici văzând în romanele sale o bogată simbolistică religioasă.

Tolkien a fost atras de literatură și limbaj de tânăr - împreună cu niște prieteni din adolescență a inventat propria lor limbă, numită Nevbosh. A studiat limba și literatura engleză la Oxford, la Exeter College și a urmat o carieră academică în cadrul universității, ca profesor de literatură și filologie.

„Hobbitul” a luat naștere dintr-o frază, în timp ce Tolkien corecta lucrări la universitate: într-o gaură în pământ trăia o dată un hobbit. Pentru că i s-a părut interesant și a vrut să afle mai multe despre aceste ființe numite hobbiți, profesorul a dezvoltat povestea. La fel ca Tolkien, hobbiții adoră tutunul, mâncarea bună și artificiile. Asta nu e de mirare, având în vedere că sursa de inspirație pentru personajul Bilbo Baggins este însuși autorul. Succesul la publicul de toate vârstele a fost atât de mare încât i s-a solicitat o continuare a poveștii și astfel s-a născut faimoasa trilogie Stăpânul inelelor.

Ronald Tolkien manifesta o afinitate pentru societăți și cluburi. Cea mai cunoscută este probabil „The Inklings”, din care făcea parte și C.S. Lewis, bun prieten cu Tolkien. O mare parte din paginile trilogiei erau citite și discutate la întâlnirile societății, într-un pub din Oxford. Între Tolkien și Lewis a existat o prietenie durabilă care a reprezentat, probabil, inspirația pentru puternicele relații de camaraderie care se regăsesc între personajele din Stăpânul inelelor.

Lingvist, înainte de toate

Cultura lingvistică a scriitorului este mai mult decât impresionantă. Tolkien a învățat latină, franceză și germană de la mama lui, iar pe parcursul studiilor și-a însușit engleza veche, finlandeza, gotica, greaca, italiana, norvegiana veche, spaniola, galeza și galeza medievală. De asemenea, era familiarizat cu daneza, olandeza, lombarda, norvegiana, rusa, sârba, suedeza și cu forme mai vechi ale limbilor germanice și slavone. În plus, a compus propriile sale limbi, cele mai complexe constituind familia de graiuri elfice.

Tolkien dă de înțeles că opera sa este de inspirație lingvistă și reprezintă de fapt un mod de a oferi un spațiu de manifestare limbajului pe care l-a construit. Crezul lui Tolkien era acela că limbile nu pot fi separate de mitologia cu care sunt asociate. Un grai nu poate supraviețui fără niște povești pe care să se sprijine.

Cărțile lui Tolkien au fost și sunt în continuare foarte îndrăgite, aducându-i titulatura de „părinte al literaturii fantastice moderne”. Un lucru pe care l-am aflat scriind acest articol este acela că fanii săi au înființat „societăți”, al căror scop este de a promova interesul pentru viața și opera lui Tolkien, inclusiv în România - Societatea Tolkien din România.

Pe final, concluzia sună așa: fie că e vorba de locurile copilăriei, de amintirile neplăcute ale primul război mondial, sau de frumoasa poveste de dragoste cu soția sa, Edith, Tolkien a cules aceste surse de inspirație și le-a transformat în povești memorabile. Parcurgând biografia scriitorului, mi-aș putea răspunde parțial la întrebarea de la începutul articolului, dar prefer să nu mai cercetez și mă las purtată de poveste.

Teodora

Citeste cele 3 COMENTARII si spune-ti parerea!

 1. Alexandra spune:

  Frumos articol! Felicitari.

  raspunde

 2. Ioana spune:

  Exact aceeasi intrebare mi-am pus-o si eu: cat de bogata sa fie imaginatia autorului ca sa creeze atatea lumi, atatea genealogii si atatea limbi.

  Apoi a venit palma: a creat lumile astea ca sa ofere un spariu de joaca limbilor.

  Un tip genial. Si noi am aflat de el datorita Hollywoodului.

  raspunde

 3. Giulia spune:

  in seara asta am terminat volumul doi din trilogie. minunat, absolut minunat.

  raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro