bookblog.ro

---

Biografii de scriitori: Mircea Cărtărescu

Scris de • 21 December 2012 • in categoria Biografii de scriitori

Tocmai am terminat de citit Viața pe un peron de Octavian Paler și mărturisesc că mi-a plăcut mult. La finalul lecturii mi-am dat seama că îmi lipsește exprimarea autentică în limba română, netrecută prin filtrul traducătorului. Așa am ajuns să-mi propun să citesc mai mulți scriitori români și cumva în capul listei s-a așezat Mircea Cărtărescu.

M-am întâlnit cu poezia lui Cărtărescu în primul an de liceu - la ora de literatură aveam de studiat o poezie atipică față de reperele cunoscute. Se numea O motocicletă parcată sub stele, și vorbea despre dragoste și ștekere cu prelungitor. Recunosc, la cei 14 ani ai mei de-atunci, n-am înțeles ce vrea să spună poetul. Dar să vedem cine este poetul?

„Nu mă interesa lumea. Mă interesau numai cărţile.”

Mircea Cărtărescu. Născut la 1 iunie 1956. Când vorbește despre propria copilărie, mărturisește că a fost un copil foarte timid și modest, prins în lumea cărților, dar că în același timp cea mai frumoasă perioadă a vieții lui a fost între 8 și 13 ani. Adolescent introvertit, absorbit în lectură, citea câte șase - șapte ore pe zi, excluzând posibilitatea de a avea o viață socială. În liceu, deși citea enorm de mult, trăind numai printre cărți, nu își punea problema că ar putea să scrie și el.

L-a pus pe gânduri premiul întâi pe țară la Olimpiada de Literatură, în 1974. Așa a ajuns să dea examen de admitere la Litere. Experiența stagiului militar de la finalul liceului l-a trezit din reverie. Timp de o lună de zile a făcut de gardă în Bărăgan, la minus 20 de grade, pe furtuni de zăpadă.

Astfel, calea lui Mircea Cărtărescu a cotit-o spre literatură. A debutat cu poezii la „Cenaclul de Luni”, iar primul volum publicat Faruri, vitrine, diamante a fost premiat in 1980 de Uniunea Scriitorilor. De altfel, Cărtărescu este unul dintre cei mai premiați scriitori români și anul acesta s-a aflat, pentru al doilea an consecutiv, printre favoriţii la Premiul Nobel pentru Literatură.

De(spre) ce scrie Cărtărescu?

În cuvintele lui: „Am avut un frate geamăn, Victor, de care nu-mi aduc aminte, pentru că el a dispărut la vârsta de un an şi jumătate. Amândoi am fost internaţi cu dublă pneumonie într-un spital. Eu am scăpat, iar el nu. Moartea lui încă nelămurită bine (ca şi pura lui existenţă, de altfel) este trauma vieţii mele, cam tot ce-am scris se leagă de asta, l-am simţit mereu ca pe un alter-ego al meu.”

A scris și despre el însuși, în cele trei volume de Jurnal, care acoperă perioada 1990 - 2010. Interesantă este mărturisirea pe care o face despre acestea - „În realitate, nimic nu e mai străin de mine ca ființa ciudată care gândește și simte în Jurnal și care e o creatură înrudită, de fapt, cu altele din cărțile mele de ficțiune”.

Tabloul lui Cărtărescu nu ar fi complet dacă nu aș menționa și ocupația sa de jurnalist, prin care își îndeplinește „datoria civică de scriitor”. În articole își exprimă deseori părerile politice, motiv pentru care a devenit un personaj controversat, asociat cu diverse nume din peisajul politic.

Câteva detalii în plus:
- „Scrie scriind”, fără a reciti și a face corecturi;
- Dacă ar fi să aleagă un singur nume care i-a determinat cariera literară, răspunsul e Tudor Arghezi;
- A fost funcționar la Uniunea Scriitorilor, profesor de limba română, iar în prezent e conferențiar doctor la Facultatea de Litere a Universității din București.
- Se consideră încă poet, deși nu a mai scris poezie propriu-zisă de peste 14 ani; acum scrie poezie sub formă de romane.

Un prieten îmi spunea că tot ce scrie Cărtărescu devine best-seller în primul rând pentru că are niște titlurile foarte bine alese, cel mai recent exemplu fiind Ochiul căprui al dragostei noastre. Relația mea cu romanele lui se află încă în stadiu de explorare, așa că sunt curioasă: voi de ce l-ați citi pe Cărtărescu?

Teodora

Foto: www.nasul.tv

Citeste cele 7 COMENTARII si spune-ti parerea!

 1. Adelina spune:

  De ce l-as citi pe Cartarescu? Mi-as pune alta intrebare…”De ce l-am citit pe Cartarescu?” pentru ca ajung a realiza ca am citit aproximativ tot ceea ce a scris pana acum. Pot spune ca l-am cunoscut prin poeziile lui care, spre deosebire de romane, nu sunt foarte cunoscute. Le-am indragit, si pentru ca le-am indragit am ajuns sa-l indragesc si pe cel care le scria cu toate ca nu stiam mai nimic despre el pe atunci. Cartarescu are un stil special prin care te prinde in “manuscrisul lui suprem”, te face un personaj al cartii ( de vreo doua ori m-am speriat, odata in Orbitor si odata in Frumoasele straine cand vorbea despre cititor..nu vorbea de un cititor oarecare..vorbea despre mine, despre cum imi dau suvita roscata din ochi, despre cum beau cafea dimineata..la inceput m-am ingrozit zicandu-mi: cum stie omul acesta atatea despre mine? dar apoi am realizat ca el ne vede prin cuvintele lui, el ne imbratiseaza prin ele si ne transforma si pe noi in parti ale romanelor sale). Ii multumesc mult pentru toate cuvintele ce mi le-a daruit si sper ca il voi intalni personal intr-o zi pentru un amarat de autograf ( cu toate ca l-am cautat cand am fost prin Bucuresti si nu i-am dat de urma pana acum). Este un poet roman si sunt foarte trista ca este desconsiderat mai ales de cei care au ditit DOAR “De ce iubim femeile”..ca sa-l cunosti pe Cartarescu trebuie a-l citesti mai mult..pentru ca literatura lui se leaga ca niste piese de puzzle.

  raspunde

 2. argezi spune:

  plurium interrogationum: “de ce l-as citi pe…” deja pleci de la premisa ca l-am citi. merita citit?

  raspunde

  • nelloti spune:

   Da, merita citit cu prisosinta. Nu cred ca intrebarea isi are rostul atunci cand este vorba de Cartarescu. L-am descoperit dupa anii’90 si ma simt bine ca sunt contemporan cu el. Prima data m-a cucerit fantasticul, din proza de inceput, apoi fiecare vorba scrisa era altceva decat vedeam si auzeam in jurul meu. Imi pare ca a venit din alta lume si ca vrea sa nu zaboveasca mult pe aici.

   raspunde

 3. florilegium spune:

  Eu îl citesc pentru imaginile extraordinare pe care le creează. Jurnalul său, de pildă, e plin de asemenea bijuterii.

  raspunde

 4. Pingback: Mircea Cărtărescu - Istorie și Cultură.ro

 5. MaryBOSS spune:

  Mde… Nu e cine stie ce

  raspunde

 6. Bogdan Varvari spune:

  Dragă Teodora, volumul de debut al lui Mircea Cărtărescu se numește „Faruri, vitrine, fotografii”, nu „Faruri, vitrine, diamante”, cum apare în articolul de mai sus.
  „Aer cu diamante” este titlul uneia dintre cele mai frumoase poezii de Florin Iaru și totodată al celebrei antologii în care sunt cuprinși patru din cei mai importanți poeți opzeciști: Mircea Cărtărescu, Traian T. Coșovei, Florin Iaru și Ion Stratan.
  De aici, probabil, confuzia strecurată în articolul tău.

  raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro