bookblog.ro

---

Biografii de scriitori: Mircea Eliade – sacru şi profan

Scris de • 17 October 2012 • in categoria Biografii de scriitori

Mircea Eliade. E primul nume care mi-a venit în minte în momentul în care m-am hotărât că e timpul pentru un articol despre un scriitor român. Recunosc, experiența mea se rezumă la „Maitrey”, „Romanul adolescentului miop” și câteva nuvele, dar cumva mi s-a fixat în memorie ca un autor învăluit de o aură fantastică.

Adolescentul miop

„La 16 ani învaţă singur italiana, ca să-l poată citi in original pe Papini, şi engleza, pentru a parcurge opera lui Frazer, începe studiul ebraicii şi al persanei”, scrie Mircea Handoca despre adolescentul Eliade. De altfel, la 14 ani își scrie opera de debut, povestirea Cum am găsit piatra filosofală, urmată mai târziu de Romanul adolescentului miop și Gaudeamus, în care scriitorul își povestește adolescența și perioada studenției.

Mi-ar plăcea să fac o plimbare prin Bucureștiul tânărului Eliade - strada Melodiei și casa cu mansardă, strada Mântuleasa unde a făcut școala primară, liceul Spiru Haret, unde a fost coleg cu Noica, locuri descrise în cărțile sale. Din perioada bucureșteană a scriitorului a rămas doar o plăcuță, pe Dacia 141, unde a locuit o vreme cu prima soție, Nina. Oare de ce în România nu există o casă memorială dedicată scriitorului ?

Alain și Maitreyi / Mircea și Amrita

În 1928 pleacă cu o bursă în India, la Calcutta, pentru a studia sanscrita și filozofia cu Surendranath Dasgupta. Cei trei ani petrecuți acolo reprezintă un capitol „exotic” din viața lui Eliade, pentru că se îndrăgostește de fiica lui Dasgupta și astfel ia naștere celebra poveste de iubire, evocată de scriitor în romanul „Maitrey”.

Recent am aflat că Maitreyi Devi a scris propria variantă a poveștii: romanul „Dragostea nu moare”, deoarece varianta oferită de Eliade descria o relație sexuală care de fapt nu a avut loc. „Mă surprinde să văd că Mircea [Eliade], deşi este atât de recunoscut şi onorat, se târăşte atât de mult pentru faimă, încât nu ezită să‐şi arunce onoarea în vânt”, scria ea în corespondența cu Mac Linscott Ricketts, cel care a tradus cărțile lui Eliade în engleză. Nu putem ști însă care din cele două fațete ale aceleiași povești este cea mai apropiată de adevăr - a lui Eliade, reprodusă după însemnările din jurnalul ținut în acea perioadă sau a lui Maitreyi, țesută din memorie, la peste 40 de ani distanță.

Scriitor, activist și cercetător

Ar mai fi multe de povestit despre Eliade: în tinerețe a fost partizan cu mișcarea legionară, inspirat de Nae Ionescu - profesorul care l-a sprijinit și i-a impulsionat cariera. Acuzat de propagandă, a petrecut trei luni la închisoare. Între 1941 și 1945 a locuit în Portugalia, ca atașat cultural - „Jurnalul portughez” ținut în acea perioadă este singurul document biografic complet ce a rămas în urma scriitorului. A avut două soții, Nina și Christinel, despre care se spune că a fost marea lui iubire.

După al doilea război mondial, Eliade nu s-a mai putut întoarce în România, aflată sub regimul comunist, deși se îndepărtase de ideologia legionară. În 1958 a fost invitat să conducă departamentul de Istoria Religiilor al Universității din Chicago. Și-a petrecut a doua parte a vieții în Statele Unite, până la moartea sa în Aprilie 1986. În acest timp a publicat 3 volume despre Istoria credințelor și ideilor religioase și cele 16 volume din Enciclopedia Religiilor . În semn de recunoaştere a contribuției în domeniu, catedra de Istoria Religiilor de la Universitatea din Chicago îi poartă numele.

În încheiere, vă împărtășesc un citat din „Maitreyi”, cu speranța că v-am stârnit interesul de a avea o carte de-a lui Eliade în bibliotecă - E foarte greu să ai ceva cu adevărat, să-l capeţi sau să-l cucereşti. Mai mult ne închipuim că posedăm, decât posedăm.
Teodora

P.S. Știați că Maitreyi a fost ecranizat în 1988, cu Hugh Grant în rolul lui Mircea Eliade? :-)
Foto:www.apostolia.eu





Acest articol are 1 COMENTARIU. Spune-ti parerea!

  1. LS spune:

    Felicitari pentru aceasta postare. Este important ca Mircea Eliade si scrierile lui sa fie readuse din cand in cand in atentia cititorilor.

    raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro