bookblog.ro

---

J. K. Rowling – înainte și după Harry Potter

Scris de • 13 November 2012 • in categoria Biografii de scriitori

Sunt două motive pentru care am ales să scriu despre J.K. Rowling. Primul, pentru că de la 11 ani sunt fascinată de lumea vrăjitorilor de la Hogwarts. Al doilea, pentru că am văzut întâmplător un film despre scriitoare și am realizat că în afara faptului că a scris Harry Potter, nu știu nimic despre ea. Așa că m-am pus pe cercetat și am descoperit că „Jo” are o poveste de viaţă caracterizată adeseori prin expresia „from rags to riches” – de la sărăcie, la una dintre cele mai bogate persoane din lume.

Joanne Rowling

Joanne Rowling s-a născut pe 31 iulie 1965 (nu intamplator ziua de nastere a lui Harry e 31 iulie), într-un orășel din Anglia. Iniţiala „K” vine de la Kathleen, bunica scriitoarei și a fost adăugata ulterior pentru a-i masca identitatea, la cererea editorului. Are prima experienţă legată de scris la vârsta de șase ani, când creează o poveste despre un iepure, intitulată „Rabbit”. Cu hotărârea că vrea să devină scriitoare, își dorește să studieze la Oxford, dar nu este admisă și urmează un program de literatură clasică la Exeter University.

Marcată profund de moartea mamei sale, în decembrie 1990, pleacă în Portugalia, pentru a preda engleză. Acolo îl cunoaște pe primul ei soţ, Jorge Arantes. Cei doi se căsătoresc, iar la scurt timp li se naște o fetiţă, Jessica Isabel Rowling Arantes, dar mariajul se dovedește a fi unul nefericit: căsătoria lor a durat doar 13 luni și o zi. Pentru a scăpa de abuzurile soţului, Jo părăsește Portugalia și se întoarce în Edinburgh, fără bani și fără un acoperiș deasupra capului. Locuiește o perioadă la sora ei, iar apoi reușește să își ia o locuinţă, trăind din asistenţă socială. Fără serviciu, fără bani și cu un copil de crescut, e perioada cea mai dificilă din viaţa lui Joanne. Așa cum afirmă într-un interviu, a fost o perioadă de depresie în care ajunsese chiar să se gândească la suicid...

Micul vrăjitor care i-a schimbat viața

Ceea ce a ajutat-o să depășească situaţia critică în care se afla a fost determinarea de a scrie Harry Potter. Povestea spune că ideea despre Harry i-a venit în 1990, în timpul unei călătorii cu trenul de la Manchester la Londra, când trenul avea întârziere si s-a apucat de scris imediat cum a ajuns acasă. Multe din personaje sunt inspirate din viaţa ei - Hermione Granger, eleva cu mâna mereu pe sus este portretul lui Rowling la 11 ani, iar personajul Ron este inspirat de un fost coleg de școală.

Întrerupe scrisul după decesul mamei sale și îl reia în Portugalia, unde conturează trei capitole. Continuă în Anglia, iar zvonurile spun că mare parte din prima carte a fost scrisă prin cafenele, în special Nicolson’s și Elephant House. Găsește un agent literar în persoana lui Christopher Little și, după ce este refuzată de 12 edituri (nimeni nu vroia un roman pentru copii) primește avizul pozitiv din partea Bloomsbury, în Marea Britanie, iar mai apoi de la Scholastic Books în Statele Unite.

După publicarea cărţii, restul e istorie. Volumul patru (Harry Potter și Pocalul de Foc) devine cea mai repede vândută carte din istorie, iar J.K. Rowling devine primul miliardar care și-a câștigat averea din vânzarea de carte.

Deși nu există vreo șansă ca aventurile lui Harry Potter să continuie (Rowling a confirmat acest lucru), Joanne nu a renunţat la scris. Astfel, în toamna lui 2012 și-a facut debutul în literatura pentru adulţi, cu romanul The Casual Vacancy, care a fost una dintre cele mai așteptate premiere de carte ale anului. Deși nu am citit încă noul roman și nu pot să mă pronunţ asupra lui, nu cred că va atinge același nivel de popularitate și succes ca seria „Harry Potter”.

Dar asta nu știrbeste cu nimic faptul că Joanne Rowling a oferit lumii una dintre cele mai bogate și pline de imaginaţie povești din literatură. Copilul din mine o să fie întotdeauna încantat să recitească aventurile vrăjitorilor de la Hogwarts.
Teodora

P.S. Vă recomand să vedeţi discursul pe care J.K. Rowling l-a ţinut în 2008, la ceremonia de absolvire de la Harvard, numit „The Fringe Benefits of Failure, and the Importance of Imagination”
Foto: telegraph.co.uk

Citeste cele 11 COMENTARII si spune-ti parerea!

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro