bookblog.ro

---

Biografii: scriitorul egiptean Naghib Mahfouz

Scris de • 5 November 2014 • in categoria Biografii

N 1„Poţi spune dacă un om e isteţ după răspunsurile pe care le dă. Poţi spune dacă un om este înţelept după întrebările pe care le pune.” (Naghib Mahfouz).

În sensul frazei de mai sus, al cărei autor este, Naghib Mahfouz a fost un om înțelept. Romanele sale sunt, înainte de toate, întrebări esențiale despre lume, viață, dragoste, trădare, vise (unele împlinite, altele uitate sau sfărâmate), despre umanitatea simplă și, în același timp, complexă, care trece dincolo de timp, cultură, mentalități și tradiții.

Probabil că primul lucru care trebuie spus despre Naghib Mahfouz este faptul că este singurul laureat al Premiului Nobel pentru literatură din lumea arabă (1998). Această recunoaștere, în primul rând, a operei sale remarcabile, a atras un interes de amploare și pentru literatura țărilor arabe, ducând la o creștere remarcabilă a numărului de traduceri ale operelor scriitorilor din această parte a lumii.

Însă, înainte de momentul premiului Nobel, să aruncăm o scurtă privire asupra lui Naghib Mahfouz.

N 2

Născut la Cairo, în 1911, Naghib a fost al șaptelea copil din familia unui modest funcționar guvernamental. Și-a petrecut copilăria în vechiul cartier el-Gamaleyya al capitalei egiptene, care va deveni, ulterior, o importantă sursă de inspirație pentru romanele sale. A studiat filosofia la Universitatea din Cairo, devenind, apoi, funcționar de stat în Ministerul Cultelor, și consilier în Ministerul Culturii. În cei aproape 70 de ani de activitate literară, a scris 34 de romane, 350 de nuvele și multe scenarii de film.

Viața, ca și opera, lui Naghib Mahfouz au traversat, într-o rar întâlnită comuniune, etape esențiale ale istoriei Egiptului, cu răsturnări spectaculoase de regim politic, războaie, ocupații militare străine, atacuri teroriste, prosperitate și sărăcie, modernitate și înapoiere. De aceea, nu este nicio exagerare în a spune că romanele lui Mahfouz sunt oglinda fidelă a ultimului secol de istorie egipteană. Dar nu numai scrierile sale… viața creatorului lor constituie ea insăși un excelent material de roman…

Deși scrisese lucrări importante și până atunci, consacrarea definitive vine în anii ’50, când publică Trilogia Cairoului (O plimbare prin palat, Palatul dorinței și Strada Zahărului), ciclul de romane dedicat unei familii de negustori care trăiește într-o perioadă foarte tulbure din istoria modernă a Egiptului – epoca emancipării unei societăți aflată, încă, sub ocupația colonială britanică, fiind, de fapt, romanul unei schimbări progresive a mentalității unor generații dintr-o familie egipteană tradiționalistă. Trilogia a apărut, în 2011, și în România, la editura Polirom, în excepționala traducere a profesorului Nicolae Dobrișan.

n 3

Un destin aparte l-a avut un alt roman al său – Băieții de pe strada noastră (1959, tradus și publicat în limba română în 2009). A fost interzis în Egipt, sub acuzația de blasfemie, romanul fiind o parabolă a istoriei universale, abordând viețile lui Adam, Moise, Isus și Mohammed, explorând relația dintre credință și cunoașterea științifică.

La fel ca și Salman Rushdie, Naghib Mahfouz s-a aflat pe lista neagră a fundamentaliștilor islamiști, iar, în 1994, la vârsta de 82 de ani, a fost înjunghiat de doi islamiști egipteni. A supraviețuit acestui atac, dar a rămas parțial paralizat.

Turiștii care vizitează și azi capitala egipteană pot vedea cel puțin două mărturii palpabile ale prezenței lui Naghib Mahfouz – una este statuia scriitorului, amplasată în centrul orașului, iar cea de-a doua este cafeneaua El-Fishawi, al cărei client nelipsit a fost, timp de mai multe decenii, și unde, se spune, că și-a scris o mare parte din celebrele sale romane. Aceste locuri de pe harta orașului sunt, poate, semne ale iubirii și recunoștinței pe care egiptenii o poartă celui care a pus lumea arabă pe harta internațională a Marii Literaturi.

Citeste cele 2 COMENTARII si spune-ti parerea!

 1. Joseph spune:

  Very nicee

  raspunde

 2. Jecu spune:

  Saramago – 1998
  Mahfouz – 1988
  (Nobel pt Literatura)

  raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro