bookblog.ro

Caracatita

0

Autor: Frank Norris
Rating: Frank Norris - Caracatita rating - recenzii carti

Editura: Aldo Press

Frank Norris - Caracatita - recenzieCaracatita este o poveste din vremea cand California era "Taramul Fagaduintei" pentru oricine vroia sa se imbogateasca, din vremea cand granita dinspre Vest avansa, iar omul care locuia acolo era considerat un erou, un pionier, in ciuda gradului scazut de civilizatie de care dadea dovada. Este o poveste despre fermierii cu studii inalte, despre problemele care apar in "ranch"-uri, despre traditii si despre cultivarea graului; despre vite, oi, mandria de a fi american si despre sentimentul inaltator pe care il genereaza natura.

Mai mult decat atat insa, este o poveste despre conflictele sociale generate de industrializare si despre repercusiunile pe care le are economia in plin avant a Statelor Unite ale anului 1901. Este o poveste despre interese politice, despre coruptie si despre hotararile venite "de sus" impotriva carora poti lupta, dar pe care nu le poti invinge. Este o poveste in care ai numai doua optiuni: sa fii fermier sau sa lucrezi pentru "Pacific and Southwestern Railroad".

"Povestea" incepe cu Presley, poet aspirant, adorator al spiritului american, in vacanta de odihna la cel mai mare ranch din Valea San Joaquin. Prin intermediul lui cunoastem majoritatea personajelor si ranch-urilor inca din primele pagini, el este martor al conflictului dintre fermieri si Calea Ferata, caracatita care isi intinde tentaculele ucigatoare de Idealuri, Averi si Frumos, in toate Statele Unite.

Impotriva acestui "monstru de fier", a acestui "leviathan", se duce o lupta crancena, motivata de taxele de transport mereu in crestere, si de suma uriasa cu care "Pacific and Southwestern Railroad", proprietara de drept a pamanturilor din vale date in folosinta, vrea sa le vanda celor care le-au facut profitabile. Pe fondul recoltelor proaste din ultimii ani, si in asteptarea celei din anul respectiv, fermierii, modele de integritate in alte situatii, hotarasc sa coalizeze si sa foloseasca aceleasi arme precum dusmanii lor, si singurele care pareau eficiente: mita si minciuna.

Romanul lung, poate prea lung, este "condimentat" cu cateva povesti de dragoste, legende si biografii ale personajelor. In plus are meritul de a crea o imagine punctuala a peisajului "de la tara" in momentele importante legate de recolta; aproape ca te cuprinde moleseala aceea specifica zilelor cu praf pe drum, lenese si calduroase petrecute in pamantul din curtea bunicilor.

Insa fiind un "muckraker", un denuntator al problemelor din societatea americana de abia atinsa de progresivism, Norris face din Caracatita un semnal de alarma, menit sa atraga atentia asupra necesitatii unor imbunatatiri imediate. Drept pentru care este necrutator cu ranch-urile si fermierii din romanul sau, pe care ii implica intr-un schimb de focuri si pe care ii confrunta cu tradarea si cruzimea celor impotriva carora lupta. Desi nu te-ai mai astepta la un final surprinzator, care il gaseste pe acelasi Presley lasand in urma personajele ramase si ce a mai ramas din ele, scena care se concentreaza asupra personajului negativ, aduna in exprimarea autorului multa manie.

In rest, incredere cat cuprinde pana la urma, privim lucrurile din alta perspectiva, si ne concentram asupra aspectelor pozitive (si ajungem cea mai mare putere economica din lume, si poporul pe care il imita restul). In ciuda ironiei insa, voi recunoaste meritul romanului de a oferi o privire de ansamblu pretioasa asupra vietii in Statele Unite in acea perioada, acordandu-i un rating castigat de 3 stele.

O recenzie de: Raluca Alexe

Spune-ti parerea!

Copyright ©2011 Bookblog.ro