bookblog.ro

Ascensiunea şi declinul planificării strategice

0Autor: Henry Mintzberg
Rating: Ascensiunea şi declinul planificării strategice - recenzii carti
Editura: Publica

(ediţia în limba engleză)

Manager, nu MBA - recenzie carti

De la frustrare la admiraţie

E destul de greu să mai găseşti cărţi bine documentate. De cele mai multe ori, simt nevoia să aprofundez subiectele pe care le găsesc prin diferitele cărţi de management sau marketing pe care le citesc. Nu şi la Mintzberg!

De la el mă aştept întotdeauna la cărţi de peste 400 de pagini, care epuizează subiectul. Sunt cărţi pe parcursul cărora am suficient timp să trec de la o stare iniţială de frustrare la una de admiraţie profundă. Nu ştiu dacă îşi propune asta, sau pur şi simplu aşa îi iese de fiecare data, însă Mintzberg are un talent rar (de profesor, aş spune) de a teoretiza totul în aşa măsură încât te întrebi dacă lucrurile despre care vorbeşte chiar există şi în lumea reală sau au fost inventate special pentru a fi subiecte de cărţi.
[Citeste tot Articolul]

Citeste cele 2 COMENTARII si spune-ti parerea!

Manager, nu MBA

0Autor: Henry Mintzberg
Rating: Manager, nu MBA rating - recenzii carti
Editura: Meteor Press

(ediţia în limba engleză)

Manager, nu MBA - recenzie carti

"Nu merge încotro te poartă cărarea; mergi pe acolo pe unde nu este cărare şi lasă o urmă." - Ralph Waldo Emerson

Cam asta îşi doresc în general antreprenorii, să lase o urmă, să schimbe ceva. Şi unii dintre ei reuşesc să ignore piedicile, să încaseze pietrele aruncate de cei rămaşi pe margine, să îşi păstreze viziunea şi să nu uite că, de fapt, cei mai mulţi dintre ei nu sunt nimic mai mult decât dealers in hope, aşa cum zicea Napoleon.

Oferă speranţe, ajută la creionarea viselor altor oameni, după care fac imposibilul pentru a îşi ţine cuvântul. Prin definiţie, antreprenorii creează sisteme. Managerii, pe de altă parte, sunt construiţi total diferit. În primul rând, managerii sunt recunoscuţi ca specialişti în momentul în care termină un MBA, în timp ce antreprenorii au o singură carte de vizită: suma realizarilor lor. În al doilea rând, managerii conduc sisteme deja existente, sisteme ale căror baze au fost puse de antreprenori.

Nu e vorba despre o carte de management

Manager, nu MBA nu este o carte de management, ci o analiză profundă a sistemului de învăţământ ce ar trebui să formeze manageri. Mintzberg critică dur sistemul şi, pe tot parcursul cărţii, îl desfiinţează sistematic, pas cu pas, oferind şi soluţii şi metode de a îl transformă în ceva decent. De ce doar decent?

[Citeste tot Articolul]

Citeste cele 6 COMENTARII si spune-ti parerea!

Copyright ©2011 Bookblog.ro