bookblog.ro

Trupuri de femei, priviri de bărbaţi

Titlu: Trupuri de femei, priviri de bărbaţi
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2009
Traducere:
Numar pagini: 328
ISBN: 978-973-50-2085-9

Aveam nevoie să ies puţin, doar puţin, din cercul lecturilor pur ficţionale, specific filologice, şi astfel m-am îndreptat spre Sociologia sânilor goi a sorbonianului Jean-Claude Kaufmann.Vă mărturisesc dintru început, veţi vedea ulterior că nu este lipsit de semnificaţie, că din prima zi de lectură, mai mulţi colegi de serviciu, precum şi soţul meu acasă, şi-au exprimat intenţia discretă de a citi respectiva carte asezonată cu inspirata copertă. În tot acest timp, eu le-am răspuns cu un zâmbet şarmant şi îndreptându-mi umerii ceva de genul "Desigur, dragul meu, dar e doar sociologie"" Şi gură aurită am avut.

Din lectura amintită, am rămas cu două observaţii pline de substanţă: prima ar fi că sociologia are o bună metodă de a ancheta fapte banale de existenţă pentru a reliefa mecanismul social, iar cea de a doua este că sociologia nu a rezolvat nici măcar ea chestiunea misterului feminin, rămas până în zilele noastre un graal al literaturii în general.

Metoda sociologică a lui Kaufmann este simplă şi eficientă, el anchetează timp de doi ani peste trei sute de subiecţi, bărbaţi şi femei, pe cinci plaje franceze, cu privire la opiniile lor despre coborârea jos a sutienului pe plajă. Locul este după cum am precizat deja plaja, un fel de clişeu al naturii libere şi nu prea. Acuma este momentul să vă întrebaţi voi înşivă, cititorii şi cititoarele mele de faţă, ce simţiţi, de la caz la caz, în situaţia de a vă scoate sânii la aer sau de a fi simpli spectatori ai unui astfel de gest. Dacă n-aţi răspuns încă, nu vă neliniştiţi, răspunsul chiar nu este simplu, dar parcurgând cartea vă veţi regăsi în mod cert în unele dintre opiniile consemnate cu ghilimele ale subiecţilor francezi anchetaţi.
[Citeste tot Articolul]

Spune-ti parerea!

Copyright ©2011 Bookblog.ro