bookblog.ro

Cunoaşterea inutilă

0Autor: Jean-Franí§ois Revel
Rating: Jean-Franí§ois Revel - Cunoaşterea inutilă rating - recenzii carti
Editura: Humanitas

Jean-Franí§ois Revel - Cunoaşterea inutilă - recenzie carti

Pace şi bine!

Între diferitele motive pentru care m-am lăsat atras de lectura acestei cărţi a fost de departe numele traducătorului, azi o personalitate critică de prim rang în literatura română, Dan C. Mihăilescu, cât şi titlul care, nu-i aşa, promite un demers negativ asupra cunoaşterii. De ce m-a atras numele lui Dan C. Mihăilescu că nu mi s-a întâmplat să-mi fac rost de vreo carte până acum pe motiv de traducător! Apoi mă gândesc că autoritatea critică nu îţi aduce automat şi o aură de bun traducător. Nu, m-a interesat cum de a găsit acest om timp pe lângă lectura din abundenţă necesară pentru emisiunea sa de cultură de la Pro Tv să mai traducă şi ditamai opul lui Revel. Dar, privind mai atent paginile de gardă, am realizat că traducerea era din 1992, când probabil Dan C. Mihăilescu nu găsise debuşeul comercial care să-i permită să trăiască doar din comentariile critice. Oricum este o realizare a sa de tinereţe.

Bun, învăţătura de aici este că mi s-a vîndut cu o altă copertă nouă o marfă mai mult sau mai puţin expirată, mai ales că toate exemplele politice ale lui Revel sunt din perioada de până în 1990.

Apoi titlul în sine are clare conotaţii comerciale. Cunoaşterea nu este inutilă, ci mai degrabă serveşte unor scopuri strâmbe, cam asta ar fi ideea acestei cărţi. Titlul corect al cărţii ar fi mai degrabă ideologia şi informaţia întrucât acestea sunt principalele ei teme şi cele pe care voi încerca să le prezint detaliat cu toate ramificaţiile care mi s-au părut mie semnificative.
[Citeste tot Articolul]

Citeste cele 22 COMENTARII si spune-ti parerea!

Copyright ©2011 Bookblog.ro