bookblog.ro

Despărțiri

Titlu: Despărțiri
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2006
Numar pagini: 142
ISBN: 973-569-812-9


Dezambiguizare

Simți deodată nevoia să scrii. Te îndrăgostești și nu știi de ce. Nicicând n-am scris nici pentru mulți, nici pentru puțini; am scris mereu pentru dulcele-mi viciu, care nu încalcă vreodată Codul Penal - o afirmație care se susține prin scriitura condensată și stilul ambiguu pe care Onetti îl exersează cu finețe în romanul Despărțiri .

Un roman scurt și concentrat, mai degrabă un micro-roman, care începe ex abrupto, prin ochii proprietarului unui bar dintr-un orășel oarecare, proprietar ce ne devine călăuză și narator al dramelor petrecute în sanatoriul aceluiași orășel trist. Cu ochi pătrunzători și o intuiție demnă de anticele Pythii, naratorul servește băutură și mâncare deopotrivă localnicilor și celor veniți la tratament, făcând în același timp profeții despre anii sau lunile ce le-au mai rămas de trait acestora din urmă.
[Citeste tot Articolul]

Citeste cele 5 COMENTARII si spune-ti parerea!

Şantierul-fantomă

Titlu: Şantierul-fantomă
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2006
Traducere:
Numar pagini: 244
ISBN: 973-569-904-4

"Un bărbat care renunţase la sine şi-şi oferea indiferent capul, ca să-l locuiască şi să umble prin el amintiri amestecate, resturi de idei, imagini de origine impersonală." Un şantier naval în ruină, labirintic şi fantomatic, pe care numai un individ căzut l-ar fi putut percepe, prin viciata lentilă a ratării, ca pe un fel de "terre promise". Laolaltă cu protagonistul, E. Larsen - zis Juntacádaveres, osândit să creadă un timp în propria-i impostură, sfârşim prin a ne lăsa, totuşi, cuceriţi de fezabilitatea unui vis încremenit - resuscitarea economică a portului năpădit de rugină. Atât de îndepărtată îi este gloria încât nimeni nu mai e atât de sigur dacă acest puerto astillero a funcţionat vreodată. Juan Carlos Onetti zideşte meticulos, lipeşte cuvânt lângă cuvânt, ajutându-se de o topică cleioasă, înşelătoare, acaparantă, ce are o nedisimulată inspiraţie faulkneriană - dând greutate frazei şi având însuşirea de a preschimba în obsesie amorul lectorului deja împătimit de arta scriitorului uruguayan.
[Citeste tot Articolul]

Citeste cele 3 COMENTARII si spune-ti parerea!

Despărţiri

0Despartiri recenzie
Autor: Juan Carlos Onetti
Rating: Despartiri rating - recenzii carti
Editura: Nemira
Anul apariţiei: 2006
Traducător: Ileana Scipione
142 pagini
ISBN: 973-569-812-9

Întotdeauna am considerat că întâlnirea cu literatura latino-americană este una care te provoacă. Nu atât prin ideile pe care le lansează cât prin felul în care aceste idei sunt expuse într-un limbaj care te transpune într-un mediu al emoţiilor care curg, într-un firesc numai de ele ştiut.

Întâlnirea cu Onetti a fost una de acest tip. La început, povestea este una simplă: într-un sat de munte în care sunt trataţi bolnavii de ftizie îşi face apariţia un bărbat de patruzeci de ani, retras. Singurele lucruri care îl disting şi în acelaşi timp îi sporesc misterul sunt cele două rânduri de scrisori, de la expeditoare diferite, pe care le primeşte săptămânal.
[Citeste tot Articolul]

Acest articol are 1 COMENTARIU. Spune-ti parerea!

Viaţa scurtă

0Viaţa scurtă recenzie
Autor: Juan Carlos Onetti
Rating: Viaţa scurtă rating - recenzii carti
Editura: Nemira
Anul apariţiei: 2006
Traducător: Ileana Scipione
384 pagini
ISBN: 973-569-884-6

(ediţia în limba engleză aici)

Nu aş putea să vă spun ce este Viaţa scurtă. Convenţional, bineînţeles că este o carte, un roman mai scurt sau o reţea de povestiri. Însă dacă uităm, măcar pe durata citirii acestui text, de cărţile-obiect, Viaţa scurtă seamănă mai mult cu un vis lung care se opreşte brusc, violent. Sau cu o realitate atît de adînc împinsă în interiorul realităţii pe care o cunoaştem, încît pare ficţiune.

De altfel, în prezentarea cărţii apar şi cîteva rînduri ale autorului, printre care: "În realitate, l-am scris pentru că nu eram fericit în oraşul unde locuiam, aşa că el reprezintă starea de fugă şi dorinţa mea de a vieţui în altă lume, unde să se poată respira fără teamă." Pentru mine, aceste tablouri dintr-un oraş imaginar au fost o lume în care cu greu se poate respira, dar faţă de care am avut o fascinaţie irezistibilă. [Citeste tot Articolul]

Citeste cele 2 COMENTARII si spune-ti parerea!

Copyright ©2011 Bookblog.ro