bookblog.ro

Imagini Mişcătoare

Titlu: Imagini Mişcătoare
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2009
Traducere:
Numar pagini: 352
ISBN: 9789731038438

Dacă titlul nu vă spune multe, primele fraze ar trebui să fie suficiente ca să lămurească cititorii asupra temei romanului: "Acesta este spaţiul cosmic. Uneori i se spune ultima frontieră. (Numai că, fireşte, o ultimă frontieră nu poate exista, pentru că, atunci, ce-ar mai fi dincolo de ea? Nu ultima, aşadar, însă fără discuţie, penultima.) ["]". A zecea carte din ciclul Lumii Disc tratează în stilul ironic specific lui Terry Pratchett industria cinematografică, începând de la acest exemplu arhicunoscut al genericului Star Trek.

Fundalul poveştii e bineînţeles bazat pe magie şi pe legile speciale ale Lumii Disc. Undeva la zeci de mile de Ankh-Morpork, în sens Rotaţional, pe malul mării şi în apropierea unui deal prin nimic special la prima vedere un bătrân moare. Din convorbirea ce urmează între el şi Moarte descoperim că se numea Deccan Ribobe şi era ultimul Străjer al Porţii, iar eşecul lui de a pregăti un alt Străjer ca să-i ia locul va dezlănţui o periculoasă forţă întemniţată de milenii. În curând o idee bătrână şi plină de hotărâre evadează din dunele împietrite şi îşi croieşte drum către minţile din Ankh-Morpork.

[Citeste tot Articolul]

Spune-ti parerea!

Magie de ambe sexe

Titlu: Magie de ambe sexe
Autor:
Rating:
Editura:
Anul aparitiei: 2003
Numar pagini: 300
ISBN: 973-85637-3-9

Eskarina Fieraru e o fetiţă normală, dintr-un sat normal, dintr-o familie... ei bine, dintr-o familie cu opt  fraţi. Şi ştim cu toţii că, dacă ai şapte fraţi mai mari şi dacă tatăl tău a avut, la rândul lui, şapte fraţi mai mari, soarta ţi-e pecetluită: o să devii vrăjitor. Dar ce te faci dacă te-ai născut fetiţă? Asta e întrebarea cu care se luptă Buna Batevreme, vrăjitoarea bătrână, cârcotaşă şi suspicioasă (dar cu inima bună)care o însoţeşte pe Esk în călătoria ei spre Ank-Morpork, la Universitatea Nevăzută.

Scrisă cu umor şi fler, "Magie de ambe sexe" ("Equal Rites") face parte din volumele despre Lumea Disc. E prima din serie în care protagonista este Buna Batevreme. Un fel de Vânturache "pe dos", Buna e capabilă, competentă, hotărâtă şi curajoasă (şi femeie). E ceva mai în vârstă, de unde şi numele. Atunci când vrăjitorul Drum Bilet vine să moară la naşterea Eskarinei, pentru a-i preda ei toiagul şi puterile lui, Buna e acolo ca să ajute la venirea pe lume a fetiţei. Din fericire, ea e pe-aproape şi atunci când puterile copilului încep să iasă la iveală. Cum în satul din munţii Vârfu Berbecelui nu îşi pierd vremea prea mulţi vrăjitori, ea e nevoită să o educe pe Eskarina într-ale magiei. Din păcate, copilul nu are magie de vrăjitoare, ci de vrăjitor. De, nu degeaba  a bătut Drum Bilet calea pâna-n satul cu pricina. Aşa că Buna se vede obligată să o ducă pe Esk la Universitatea Nevăzută, unde copilul să poată învăţa să-şi controleze magia masculină.

[Citeste tot Articolul]

Acest articol are 1 COMENTARIU. Spune-ti parerea!

Culoarea Magiei

0Autor: Terry Pratchett
Editura: Colin Smythe
Publicat prima dată în 1983
ISBN: 0-552-12475-3

Acum vreo opt ani mă plimbam pe b-dul Magheru, cautând prin librării ceva bun de citit. Inevitabil, am intrat la Dalles. Am răsfoit una, două, trei cărţi, dar n-am găsit nimic interesant. Până la urmă mi-au căzut ochii pe o copertă foarte frumos colorată (desenată de Josh Kirby).

Fiindcă n-am obiceiul să mă ghidez în alegere după prezentarea de pe ultima copertă, am deschis cartea şi am citit un paragraf la întâmplare. Sunt sigură că e mai bine să-l laşi pe autor să se prezinte cu propriile-i cuvinte:

"Doiflori era turist. Primul întâlnit vreodată în lumea Discului. Turist, decise Vânturache, însemnă idiot."

M-am hotărât pe loc că un autor care vorbeşte atât de ireverenţios despre personajele sale merită citit. Am cumpărat "Culoarea magiei" şi am descoperit o lume plată, purtată de patru elefanţi cocoţaţi pe spinarea unei broaşte ţestoase, într-un univers "de mâna a doua"; o lume în care vrăjitorii sunt laşi şi profitori, în care turiştii au patru ochi, iar bagajele au sute de picioruşe şi un comportament vicios.

[Citeste tot Articolul]

Acest articol are 1 COMENTARIU. Spune-ti parerea!

Copyright ©2011 Bookblog.ro