bookblog.ro

Calatoria Feliciei

0Autor: William Trevor
Rating: William Trevor - Calatoria Feliciei rating - recenzii carti
Editura: Nemira

William Trevor - Calatoria Feliciei - recenzie cartiTrebuie sa recunosc ca de mult timp nu am mai citit un roman pe care sa nu-l pot lasa din mana, precum Calatoria Feliciei (Editura Nemira). Coincidenta sau nu, al 13-lea roman scris de William Trevor este unul al explorarii laturii intunecate a mintii umane, un roman cu accentele unui film de Hitchcock, cu un suspans perfect tesut si cu o poveste ce oglindeste cu un realism tulburator Anglia contemporana.

Felicia, o tanara fata dintr-o localitate izolata din Irlanda, traieste o viata anosta pana la aparitia unui tanar fermecator care pare indragostit de ea. Intoarcerea lui in Anglia si sarcina pe care o descopera la scurt timp sunt catalizatoarele care o determina pe Felicia sa porneasca intr-o calatorie disperata in cautarea iubitului ei. Cu date prea putine, ea ajunge sa rataceasca pierduta in puternica zona industrializata a Birminghamului, pana cand il intalneste pe domul Hilditch.

Domnul Hilditch este in aparenta un mic burghez linistit, apreciat si respectat in societate, pasionat de gastronomie si de colectii. Desi Trevor ofera nenumarate indicii care sa ne dezvaluie adevarata pasiune de colectionar a lui Hilditch (care aminteste de cea a vestitului Colectionar a lui Fowles), concluzia pare a nu fi niciodata una finala.

Personajul Hilditch este foarte asemanator cu alt personaj de referinta al literaturii engleze: contele Fosco (Femeia in alb, Wilkie Collins). Amandoi incep prin a fi niste uriasi bonomi, pasionati de mancare, oameni inteligenti si fermecatori. Dar precum Fosco, Hilditch este un iscusit paianjen ce tese in jurul Feliciei o plasa perfecta a disimularii si o atrage tot mai adanc in barlogul sau. Suspansul este cu atat mai ridicat, cu cat observam modul linistit dar perseverent cu care Hilditch se apropie de prada sa.

Chiar daca Trevor a fost criticat ca nu a reusit sa construiasca personajul Feliciei suficient de bine, Hilditch este insa un joc de puzzle pus cap la cap de un maestru. De la patima pentru mancare, pasiunea pentru colectii, Trevor patrunde adanc in mintea psihopatului burghez, explorand teme spinoase precum un amagitor complex oedipian, ce se transforma sub ochii nostri intr-un abuz infiorator.

Provenienta personajelor este si ea justificata prin numeroase referinte si ironii legate de relatia incordata intre Anglia si Irlanda. Astfel, prin scurte referiri la diferentele dintre "salbaticii" din Irlanda si civilizatia engleza, Trevor duce un pic mai departe romanul, spre taramul politic si al conflictelor ce macina Marea Britanie.

Calitatea prozei lui Trevor este exceptionala, captivanta prin cadenta impusa de autor, prin felul in care isi conduce cititorul si prin luminozitatea scriiturii. Calatoria Feliciei ofera o lectura intensa si captivanta, o incursiune in Anglia secolului XX si o trista lectie de viata.

Mai multe detalii despre carte aici.

Scrisa de Ana-Maria Petritan

Citeste cele 3 COMENTARII si spune-ti parerea!

Copyright ©2011 Bookblog.ro