bookblog.ro

---

Despre viața trăită și viața închipuită în Me before you

Scris de • 17 June 2016 • in categoria Carte vs film

me before you 1You only get one life. It's actually your duty to live it as fully as possible. Acesta ar putea fi tagline-ul filmului Me before you (Înainte să te cunosc), ecranizare a romanului omonim semnat Jojo Moyes. Să trăiești complet, să iubești viața, să te bucuri de ea la fiecare pas – acestea sunt „învățăturile” pe care Lou Clark (jucată genial de a noastră Khaleesi, Emilia Clarke) le primește de la Will Traynor (Sam Claflin, ales foarte bine pentru rol).

Premisa este una clasică, în lungul șir deschis de romanele unor Nicholas Sparks, Cecelia Ahern sau John Green (The Fault in Our Stars, nu?) ori de Hollywood prin A walk to remember sau The Vow – el, tânărul britanic de succes, venit dintr-o familie înstărită, paralizează în urma unui accident/ ea, tânără simplă și fără ambiții (aparent), se angajează să îl îngrijească. De aceea, recunosc, nu aveam mari așteptări ori pretenții când am intrat în sala de cinema. Însă, deși își joacă bine cartea clișeelor și convențiilor, de la decorurile „eye-candy” din orășelul britanic în mijlocul căruia tronează castelul deținut de familia Traynor ori plajele private din vacanțe exotice, până la îmbrăcămintea colorată a eroinei și povestea sa de dragoste, totul decurge într-un ritm firesc, ritm ce te atrage în universul filmului până la capăt.

me-before-you-473389l-imagine

Chimia dintre cei doi se construiește natural, viața își menține cursul și micile drame familiale, iar „marea dramă” se profilează printre rânduri, e acel elefant pe care fiecare dintre personaje când îl ia în brațe, când îl aruncă într-un colț, refuzând să creadă că există cu adevărat. Filmul a stârnit și controverse, e adevărat, dar cred că povestea trebuie văzută/trăită dincolo de ele. Pentru mine a fost o surpriză plăcută și o ocazie de a-i descoperi pe Emilia Clarke și Sam Claflin în roluri diferite, pe care le portretizează consistent, reușind să treacă de tonul plat al melodramei sui generis.

me-before-you-878826l-imagine

Me before you e o poveste care te pune în oglindă cu ceea ce aștepți de la viață, cu experiențele pe care le-ai trăit, cu ideea de boală în formele sale agravante, cu neprevăzutul din fiecare moment, pentru a te scutura bine și a te lăsa cu întrebările și ruminațiile, când se aprind luminile. Cel puțin, cam așa a fost pentru mine. Dincolo de orice critică ori clișeu.

Ecranizare a romanului omonim semnat Jojo Moyes, aparut la Editura Litera.

Citeste cele 3 COMENTARII si spune-ti parerea!

 1. Bookish spune:

  Abia aştept să văd şi filmul. Cartea mi-a plăcut foarte mult, deşi, în mod normal, nu citesc foarte multe cărţi de dragoste.

  raspunde

 2. Eu nu am apucat să citesc cartea înainte, dar filmul m-a convins cu brio :) Sper să îți placă, aștept părerile după.

  raspunde

 3. Ion spune:

  Un film frumos, l-as mai vedea inca o data, merita!

  raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro