Corectii este acel tip de roman care te incita si te chinuieste prin realismul dramatic al personajelor sale. Scris cu multa verva, atentie pentru detalii, umor si o incredibila capacitate de a diseca comportamentele umane si diferitele tipuri de relatii sociale, Corectii este considerat "primul mare roman al secolului XXI!" (The Village Voice).
Actiunea are in centru familia Lambert, formata din parintii varstnici si cei trei frati: Gary, Chip si Denise.
Enid, mama, desi nu poate fi acuzata de o autoritate maladiva, vrea sa obtina controlul prin exploatarea varstei si a slabiciunii pe care o au baietii ei fata de ea. Dupa aproape 50 de ani de casnicie, doreste acum sa se distreze, dar boala sotului ei este o piedica imposibil de trecut. In consecinta, transforma Craciunul in "ultimul" si duce o batalie (mai mult sau mai putin cinstita) pentru a-i aduce pe toti in casa parinteasca.
Albert, figura eminamente patriarhala, este ros de Parkinson si dementa. Face eforturi disperate pentru a-si pastra ultimele urme de independenta si demnitatea, cauzand astfel cu atat mai multe probleme celor ce ii poarta de grija.
Gary, cel mai mare dintre frati, dupa o cariera de success si investitii inspirate, se vede prins intr-o casnicie ce ii scapa de sub control, instrainat de baietii sai si incercand din rasputeri sa-i convinga pe toti din jur ca nu sufera de o depresie clinica.
Chip, fratele mijlociu, dupa ce rateaza o cariera de profesor universitar, devine un scriitor incapabil sa-si termine singura lucrare. Este atras intr-o afacere dubioasa cu un baron interlop lituanian si prins in anarhia si coruptia ce domneau in Lituania.
Denise, mezina, un bucatar faimos si talentat, dupa ce se elibereaza de o casnicie nefericita, isi exploreaza propria sexualitate si traieste cu povara de a-si convinge mama ca nu isi iroseste viata traind cu un barbat insurat, dupa cum Enid se teme.
In jurul acestor personaje se construieste romanul, mergand pe tot atatea fire diferite, prezentand tot atatea puncte de vedere. Astfel romanul are o foarte pronuntata coloratura personala, personajele fiind atent construite si prezentate.
1. Prevestirea asupra "ultimului" Craciun este doar o metoda a lui Enid de a-si santaja copiii sa vina acasa sau este o premonitie reala?
2. Comparand casnicia lui Gary cu Caroline cu episoadele despre tanarul cuplu Enid-Albert, se remarca o asemanare intre tata si fiu?
3. Cum se explica taberele formate in familia Lambert - Denise cu Albert, Gary, Chip cu Enid - si ce motiveaza schimbarea lor? Se intrevad aceste preferinte inca de la scena cinei?
4. Cat de afectate sunt personajele de tehnologie si consumerism? Este anhedonia lui Gary ("stare fiziologica definita prin incapacitatea de a trai placerea in situatii considerate placute") o consecinta a acestora?
5. Este moartea lui Alfred o cheie catre fericire, un catalizator catre o noua viata? Poate fi intr-adevar considerat Alfred vinovat de nefericirea lor?
6. Ce simbolizeaza aceste "corectii?"
7. Este uriasul scandal provocat in jurul cartii (prin alegerea ei in Clubul de Carte a lui Oprah si apoi eliminarea sa) raspunzator pentru uriasul success al cartii? Sau si-ar fi castigat renumele si fara aceasta publicitate?
- Ana-Maria
elle g. spune:
21 November 2007 | 9:39 am
enid pare genul de mama care se lamenteaza si se autocompatimeste. ar vrea sa se dea mare in fata vecinilor si a presupusilor prieteni cu familia ei si nu prea poate. a-i aduna pe toti pentru un ultim craciun petrecut impreuna poate fi un bun prilej pentru membrii familiei de a-si rezolva micile probleme, desi eu am perceput demersul mai mult ca o ambitie personala a lui enid. si chiar mai mult, un bun motiv pentru franzen de a avea un punct catre care sa convearga toate povestile / actiunile. ca sa raspund primei tale intrebari, e un soi de santaj din partea lui enid, pentru ca nu-mi pare a-l iubi pe al atit de mult incit sa-i ofere placerea asta asa gratuit.
consumerism si corporatism? cu siguranta, din belsug, daca ne gindim numai la legaturile lui al cu axon corporation sau la midland pacific etc.
ironia culminanta mi se pare, la urma urmei, faptul ca ceea ce se dorea a fi un moment de caldura si fericire [sarbatorirea craciunului], se transforma intr-o rabufnire generala a tuturor membrilor disfunctionalei familii, in care fiecare e ratat din punct de vedere moral si social.