bookblog.ro

---

Trei intr-o barca

Scris de • 18 November 2006 • in categoria Comedie/Satira

Autor: Jerome K. Jerome
Rating: 5 stars

Jerome K. Jerome Trei intr-o barca Sunt putini dintre impatimitii cititului, care sa nu fi auzit de Jerome K. Jerome si care sa nu zambeasca la auzul numelui sau.

Povestirea umoristica Trei intr-o barca (fara a mai socoti si cainele), scrisa in 1889, abunda in observatii de adanca pshihologie si de un fin umor, un autentic umor englezesc.

Autorul, impreuna cu doi prieteni, George si Harris, si bineinteles foxterierul Montmorency, fac o calatorie pe Tamisa, de la Londra la Oxford. George doarme la banca de la zece la patru in fiecare zi, afara de sambata, cand e trezit si dat afara la doua, Harris intotdeauna stie "un locsor dupa colt unde se gaseste ceva ce nu s-a mai pomenit in materie de bautura", iar Montmorency este un vajnic foxterier fara inhibitii.

Descrierea pataniilor comice, datorate situatiilor neprevazute aparute pe parcursul calatoriei este plina de umor luminos plin de voiosie. Dar sa nu ne inselam si sa-l consideram pe autor un scriitor comic de duzina. Nu, el ironizeaza cu finete individualismul si romantismul exagerat care devenisera litera de lege in epoca Victoriana. Razbat uneori din povestirea sa accente de umor amar si de revolta, dar sunt imediat estompate de intamplarile hazlii care ne capteaza atentia.

Situatiile comice sunt date de fapte marunte ale vietii: instalarea unui cort, impachetarea lucrurilor, montarea unui tablou pe perete, cautarea unui hotel sau incercarea de a deschide o conserva. Totul este atat de autentic incat ne-am putea regasi si noi in unele din aceste situatii (cu conditia sa fim sinceri cu noi insine).

Stilul in care sunt descrise faptele este deosebit de hazliu si starneste un ras sanatos si cu virtuti curative. Dupa ce il citim pe Jerome K. Jerome privim viata si pe semenii nostrii cu alti ochi, devenim mai zambitori si mai intelegatori.

Reviewer: Bogdan Scupra

Citeste cele 7 COMENTARII si spune-ti parerea!

 1. Eugen spune:

  Toate persoanele care sufereau de depresie inainte de a se fi inventat Prozacul, ar fi trebuit sa citeasca aceasta carte. Citind aceasta carte mi-am dat seama de un lucru, umorul bun este vesnic( chiar daca cartea a fost lansata in 1889; pacat doar de faptul ca nu este pastrat 100% umorul tipic englezesc).

  raspunde

 2. emanuela spune:

  Mi-a placut poveaste tare mult avnd in vedere faptul ca este plina de aventuri shi intamplari frumoase…

  raspunde

 3. Pingback: Ulise plutistul « Ulise al II-lea – blog canin

 4. Pingback: Corfu: cu barca | Casa Hanu

 5. ioana spune:

  am scos aceasta carte din biblioteca de mai multe ori si am citit deasemenea de mai multe ori primele doua capitole dar nici o data nu am reusit sa o citesc cu adevarat pt ca tot timpul intervenea cate ceva , acum cartea este langa mine si de data aceasta chiar vreau sa o citesc , sper sa reusesc :)

  raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro