bookblog.ro

---

Cartea tibetana a mortii si a vietii

Scris de • 4 March 2007 • in categoria Dana

Autor: Sogyal Rinpoche
Rating: Sogyal Rinpoche - Cartea tibetana a mortii si a vietii rating - recenzii carti

(ediţia în limba engleză)

Sogyal Rinpoche - Cartea tibetana a mortii si a vietii - recenzieIata cum nu ma pot abtine si iarasi ma aventurez prin zone adinci, prin lumi altele decit cele la indemina, aruncind inca o provocare inspre cele mai putin stiute, inspre altceva decit ceea ce vedem zi de zi sau credem ca stim si cunoastem. In recenzia de fata o sa incerc sa atrag atentia asupra budismului tibetan, prezentind o carte extrem de simpla in profunzimea ei - Cartea tibetana a mortii si a vietii. Scrisa in 1992 de Sogyal Rinpoche pentru lumea occidentala, este o carte de referinta in a intelege cum este privita viata si moartea in acceptiunea budista - ca parti integrante ale aceluiasi Tot, in care moartea este o oglinda pe care se reflecta toata semnificatia vietii, reprezentind un curs natural al curgerii noastre ca spirite, o etapa si nicidecum o finalitate.

Sogyal Rinpoche s-a nascut in Tibet si a fost recunoscut ca fiind incarnarea unui parinte spiritual important din secolul 12, invatator al lui Dalai Lama al 13-lea. Din 1971 s-a stabilit in Occident, fiind unul dintre cei mai importanti maestri spirituali ai vremurilor noastre. Cartea tibetana a mortii si a vietii - cea mai importanta scriere a sa - beneficiaza de o introducere semnata de insusi Dalai Lama si constituie o extensie si o dezvoltare a cunoscutei Carti Tibetane a Mortii, fiind "o sursa de calauzire si inspiratie pentru toti cei care infrunta provocarile acestui timp si intreprind calatoria spre iluminare din compasiune pentru toate celelalte fiinte" - asa cum spune chiar Rinpoche. As adauga ca, pe linga calauza spirituala pe care Rinpoche ne-o ofera in a intelege lumea, viata si moartea, este un semnal de alarma pentru timpurile pe care le traim, de totala dezagregare spirituala, superficializare si violenta, in care aplecarea spre spiritual nu ar trebui sa fie un lux elitist, ci mai degraba o necesitate vitala pentru supravietuirea noastra.

Alcatuita pe trei piloni centrali - Viata, Moartea si Moartea & Renasterea - Cartea tibetana a mortii si a vietii transmite un mesaj esential, care transcende din miezul filosofiei budiste - scopul vietii pe pamint este realizarea unirii cu natura iluminata, iar acest lucru este posibil daca ne deschidem, ne ascultam si intram in contact cu adevarata noastra Minte - sau cum vrei sa o numesti, Dumnezeu pentru crestini, Siva sau Buddha - Divinitatea.

Mintea e considerata a avea doua laturi - cea lumeasca sau Mintea obisnuita (SEM) - care poseda constienta discriminatorie si simtul dualitatii, partea din noi care gindeste, face planuri, creeaza, este spatiul populat de ginduri si emotii, fiind pentru majoritatea dintre noi exclusiv cea pe care o traim / cunoastem si care se dizolva in momentul mortii, si Mintea Divina (Rigpa), constienta primordiala, pe care o continem dar cu care putem pierde legatura interioara si pe care ar trebui sa o regasim inca din timpul vietii. Astfel, viata si moartea devin un intreg, fiind inseparabile si avind determinari biunivoce. Moartea nu reprezinta sfirsitul, anihilarea, pierderea de noi insine, ci doar o etapa in procesul existentei. Se considera a fi patru realitati ale existentei (Bardo) - viata, agonia si moartea, dupa moarte si renasterea - "Religia mea este sa traiesc si sa mor fara regrete", spunea Milarepa; "A te deprinde cu moartea inseamna a te deprinde cu libertatea ... motivul profund al fricii noastre de moarte este ca nu stim cine suntem" spune Rinpoche.

Acceptarea Nepermanentei este cheia in aceasta cale spirituala, lipsa de atasament si posesiune sunt esentiale pentru a trai liber - "ce s-a nascut, va muri; ce s-a strins, se va risipi; ce s-a acumulat, se va irosi; ce s-a construit, se va narui" - iar asta nu presupune lipsa de actiune sau pasivitate bolnavicioasa, ci doar un indemn de a trai simplu si in echilibru cu tine, cu viata si moartea ta. Fiecare insa are de ales intre calea intelepciunii si calea ignorantei, ele sunt departe una de alta si duc la destinatii diferite... iar "ceea ce suntem acum este rezultatul a ceea ce am fost, ceea ce vom fi a ceea ce facem acum" (Buddha).

Cartea tibetana a mortii si a vietii vorbeste pe limba noastra, dar o alta limba, pe care alegem sa o intelegem sau nu. Eu simt ca merita sa o arat si altora pentru ca de multe ori (precum in cazul celor 4 erori din invataturile budiste) adevarul asupra propriei noastre vieti sau morti este prea aproape ca sa il putem recunoaste, prea profund ca sa il putem sonda, prea simplu decit am crede, prea minunat ca sa ne acomodam.

O recenzie de: Dana

Citeste cele 11 COMENTARII si spune-ti parerea!

 1. rebecca spune:

  Super tare! Eu nu am reusit sa trec de primele 30 de pagini, am editia veche. Doar titlul imi ridica parul de pe mine! Desi sunt fascinata de subiect, superstitiosul din mine a trait in permanenta cu convingerea ca daca o citesc cine stie ce lucruri nebanuite vrajitoresti se abat asupra-mi. Dar daca tu confirmi ca esti inca pe 2 picioare si functionezi in limitele umanului s-ar putea sa ma impulsionez. Oricum recenzia ta imi suscita si mai tare interesul

  raspunde

  • Vlad spune:

   Am citito de 3 ori si am sa o Mai citesc inca o data este ceva deosebit si prea realistic , trebue sa accepti ca moartea exista si vei deveni libera …. Dar este ceva si Mai tare ca si aceasta carte nu stiu daca se gaseste in romineste se numeste PUTEREA PREZENTULUI este in engleza , daca o gasesti te sfatuesc sa o citesti …. succes

   raspunde

 2. radu spune:

  “Cartea tibetana a mortii si a vietii” e o lectura destul de simpla, as zice o carte de popularizare. Ti-as recomanda si “Calugarul si Filosoful” de Matthieu Ricard si Jean-François Revel (fiul si tatal), o carte in care se discuta mai mult in contradictoriu, intre un calugar budist (fiul) si un agnostic (tatal). Cartea a aparut la Editura Irecsson.

  raspunde

 3. dana spune:

  rebecca, radu are dreptate lectura este simpla si usoara, ce iei de acolo tine de fiecare in parte … poate sa iti dea un alt unghi din care sa te uiti la tine, la viata & altele
  radu, misto recomandari :)

  raspunde

 4. s/c spune:

  Foarte interesant. De mult caut aceasta carte si nimic despre ea. Daca tot ai facut recenzia, de unde ai cumparat-o?

  raspunde

 5. nicole spune:

  chiar asa , de unde se poate face rost de ea..va rog sa raspundeti

  raspunde

 6. Andrei Rosca spune:

  nicole: raspundem daca stim; iar eu unul habar n-am.

  raspunde

 7. Vali spune:

  Cartea se gaseste la anticariatele din orasele voastre, sau cea mai simpla alegere, pe net,faceti comenda.

  raspunde

 8. Calin spune:

  Cartea poate fi comandata la editura Herald si nici macar nu este scumpa,cam 32 lei plus taxe postale. Are 650 de pagini !!!

  raspunde

 9. mihai spune:

  da cartea este foarte interesanta eu am vazut un documentar si s-a zbarcit pielea rau de tot pe mine

  raspunde

 10. Mutu Florica spune:

  Am auzit despre aceasta carte azi la dentista mea si as dori sa o am in biblioteca.
  O voi comanda atunci cand voi primi un mesaj de la Ed. Herald despre existenta ei in stoc. Astept.

  raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro