bookblog.ro

---

Dictionar de simboluri

Scris de • 11 February 2007 • in categoria Dana

Autor: Jean Chevalier, Alain Gheerbrant
Rating: Jean Chevalier, Alain Gheerbrant - Dictionar de simboluri rating - recenzii carti

(sau cumpără aici ediţia în limba engleză)

Jean Chevalier, Alain Gheerbrant - Dictionar de simboluri - recenzieDictionarul este o lucrare lexicografica ce cuprinde cuvintele unei limbi; putem avea dictionare explicativ, etimologic, enciclopedic, bilingv sau de specialitate (civilizatie, muzica, literatura, etc.). Iar prin limba cel mai adesea ne referim la limbajul unei comunitati - al unei lumi, insa putem presupune ca si muzica sau literatura sunt ele insele un anume tip de limba, reprezentind forme de comunicare specifice unei arii de interes. In aceeasi insiruire, mai mult sau mai putin logica, putem asuma ca un Dictionar de simboluri explica o anumita limba sau, extrapolind, descrie si explica o lume a simbolurilor.

Intrebari de genul - de ce un dictionar de simboluri? la ce fel de simboluri ne referim? sau ce fel de lume explica? - apar in mod indubitabil atunci cind te afli in fata unui astfel de dictionar, intrucit de obicei folosesti dictionarul explicativ daca nu intelegi semnificatia unui cuvint, pe cel etimologic - pentru a afla originile acestuia, pe cel bilingv - ca sa ii afli traducerea si asa mai departe. Pentru ce ai folosi un dictionar de simboluri? Si ma vad datoare sa incep cu un exemplu, alegind in acest sens cuvintul inima. Daca in dictionarul explicativ afli ca inima este "organ intern musculos central al aparatului circulator, situat in partea stinga a toracelui, care are rolul de a..."; in cel etimologic ca provine din latinescul "anima" si in cel roman - englez ca inima este "heart", in cel simbolic vei plana intr-o cu totul alta dimensiune - "inima este efectiv centrul vital al fiintei umane... este locuinta lui Brahma in India, tronul lui Dumnezeu in lumea islamica sau Imparatia lui Dumnezeu in acceptiune crestina ... miscarea dubla (sistola si diastola) a inimii face din ea simbolul dublei miscari de expansiune si de resorbtie a universului".

Cu astfel de explicatii opereaza Dictionarul de simboluri si ajungi, pornind de la un simplu cuvint, sa calatoresti prin locuri geografice diferite, culturi numeroase, referiri diverse in spatiul literar, stiintific, religios sau mistic, mult imaginar si un magic profund. Este vorba despre o materie neobisnuita, care manipuleaza concepte si notiuni cu preponderenta din arealul imaginarului, unde se pierde realitatea rationalului, lasindu-se loc creativitatii, inspiratiei, inconstientului, lumii intangibile din noi. Se inlocuieste semnificatia imediata, obiectiva, de tip static cu o lume simbolica extrem de dinamica deoarece "un simbol nu poate fi cuprins intr-o definitie, el prin insasi natura lui tinde sa desfiinteze limitele stabilite si sa reuneasca punctele extreme in aceeasi viziune, precum sageata care zboara fara sa se clinteasca in loc, imobila si fugitiva, evidenta si insesizabila" - dupa cum declara chiar Jean Chevalier.

Dictionarul de simboluri are 3 volume, cuprinde 1.200 cuvinte si este, ca structura, mai degraba un ghid de orientare decit o culegere de definitii. Nu are izul stiintific si riguros al dictionarului clasic, ci mai degraba provocativ si inspirational al artei care te invita la interpretare. Este un dictionar pe care il poti citi ca pe un roman, care contine o varietate de capitole, fiecare cu semnul lui, fiecare semn avind o simbolistica proprie. Stimuleaza un tip de gindire nonstiintifica, determinind practic o imagistica bogata capabila sa redea natura Spiritului. Nu este un dictionar la care sa apelezi pentru ca nu cunosti semnificatia propriu zisa a unui cuvint, ci pentru ca doresti sa afli profunzimile semnificatiilor multiple ale acestuia.

As incheia recenzia de fata spunind ca Dictionarul de simboluri este un joc pe care il jucam de fiecare data altfel avind acelasi start, sau ca este cartea spre care eu ma duc zilnic cautind acelasi lucru poate, dar gasind de fiecare data un alt raspuns si as mai alege pentru final definitia unui cuvint ales la intimplare (sau poate nu!) - "Cuvintul este principiul insusi al vietii si a incoltit in oul cosmic... este ceea ce a fost dat oamenilor... este sunetul care se poate auzi, considerat expresia semintei masculine, precum sperma ... este lumina care coboara pe pamint ... este logos-ul, ratiunea si inteligenta, ideea si sensul profund al fiintei, insasi gindirea divina."

O recenzie de: Dana

Citeste cele 13 COMENTARII si spune-ti parerea!

 1. Viorel spune:

  Nota zece!
  Niste carti superbe! :)

  raspunde

 2. Adriana spune:

  mi le-am dorit de cand le-am vazut prima data in vitrina librariei.am tanjit mult la ele pentru ca nu aveam suma respectiva. si de ziua mea le-am primit cadou. am topait cateva zile bune de fericire ca in sfarsit sunt ale mele.si inca le folosesc si le iubesc, desi au trecut ceva ani..

  raspunde

 3. lucia spune:

  Dana,
  Cele trei volume sunt tot ce-ti doresti de la o carte:izvor de cultura,de libiste si de meditatie.Recenzia facuta de tine este deosebita si as indrazni sa spun ca poate da o alta orientare spre lectura cartii…Felicitari !

  raspunde

 4. Dana spune:

  Adriana, si eu am acelasi sentiment … inca.
  Lucia, multumesc.

  raspunde

 5. Ana spune:

  Le folosesc de fiecare data cand caut intelesuri mai profunde, dupa ce privesc un film sau citesc o carte.

  Foarte bun comentariul tau, Dana! Incercam sa arat cuiva la ce este bun un astfel de dictionar si am folosit un citat de aici, sper sa “prinda”!

  raspunde

 6. alin piciul spune:

  ma bucur ca ink mai gasesc oameni pasionati de cultura in special de carti…si eu ma consider unul dintre acei oameni…uneori o carte este singurul refugiu spiritual al omului…foarte bine gandeite comentariile…id de contact alin_machoman

  raspunde

 7. irina spune:

  este o cartea super ajuta foarte mult la compuneri si comentarii multumesc.

  raspunde

 8. snejana spune:

  pot sa o citesc aici? sau trebuie sa o procur?

  raspunde

 9. olesea spune:

  este o carte minunata :)

  raspunde

 10. kskdor spune:

  in acest dictionar se regaseste si simbolistica pomilor (ce reprezinta anumiti copaci) ca nu gasesc cat e net-ul de mare. Singura explicatie, dar incompleta este aici (http://209.85.135.104/search?q=cache:O6_CdrTv7VEJ:www.crestinortodox.ro/Datini_si_obiceiuri_la_romani_in_preajma_Anului_Nou-78-4893.html+semnificatia+pomilor&hl=ro&ct=clnk&cd=1&gl=ro)

  raspunde

 11. kskdor spune:

  Semnificatia pomilor:
  In traditia populara se spune ca fiecare dintre noi are un copac frate. Poate fi vorba de un copac sadit in propria gradina, intr-un parc sau intr-o padurice. In cel mai rau caz, ne alegem un pom pe care-l ingrijim. Dar acesti copaci au anumite sem-nificatii: marul semnifica ri-va-litatile; castanul – teama de neprevazut, liliacul – iubire adevarata; bradul – lupta cu suferinta; alunul – sinceritate; maslinul – reconciliere; piersicul – obstacole ce pot fi invinse; parul – cooperare; visinul – indemn la initiative.

  raspunde

 12. Pingback: Bicicleta metafizica « Veni, vidi, velo !

 13. Rodica spune:

  eu am marele noroc sa scriu teza de licenta bazata pe aceste dictionare.este o carte superba

  raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro