bookblog.ro

---

Inainte de tacere

Scris de • 27 May 2007 • in categoria Dana, Lit. contemporana

Autor: Ernesto Sabato
Rating: Ernesto Sabato - Inainte de tacere rating - recenzii carti

(carte din circuitul Bookcrossing)

Ernesto Sabato - Inainte de tacere - recenzie cartiCum ai defini moartea? Dar viata? Stim ca logos-ul / cuvintul inseamna viata - Dumnezeu a rostit cuvintul si atunci a fost viata. Si astfel, prin analogie, putem spune ca moartea este opusul cuvintului, deci tacere?

Asa si-a intitulat Ernesto Sabato ultima carte, cea pe care a dorit-o a fi un testament lasat lumii, scrisa fiind la 86 de ani. Un ultim cuvint inainte de tacere.

Adesea ne intrebam, fiind in apropierea "tacerii", daca ar fi sa fim noi, care ar fi cuvintele acelea pe care le-am lasa in urma lumii? La ce ne-am uita? Ce ne-ar face fericiti si cu inima plina de bucurie? Sau ce ne-ar face fiinta sa se stringa? Iar atunci cind citesti sau stai aproape de un suflet aflat «inainte de tacere» intri intr-o comuniune cu el, patrunzi o lume ce se naste intru"™ atunci, parcurgind príªt de o clipa o viata intreaga, respirind pentru o secunda un om pe de-a-ntregul.

Citind Inainte de Tacere exista astfel de momente... dar doar atunci cind Ernesto Sabato le scrie din inima, cind scrie cu sufletul si nu cu propunerea de a lasa ceva valoros in urma. Inainte de Tacere este o carte care te cutremura prin momente de o sinceritate dura "astazi acelor magi din copilarie le-as cere un singur lucru - sa ma intorc in acele timpuri, in care credeam in ei, in acea copilarie indepartata, de acum mii de ani, cind adormeam jinduindu-le venirea " da! as vrea sa ma intorc la candoarea aceea. stiu ca pretind mult - cer magia irecuperabila a copilariei" " si poate de fapt este atit de aproape de ea, as spune eu.

Cartea curge pe firul vietii lui Sabato, punctata de un inceput (Preliminarii) si un final (Pact intre invinsi) usor prea conventionale, in care se exprima intentia cartii, concluzia si provocarea in acelasi timp lansata lumii. Partea de mijloc este compusa din trei parti (Primii ani si marile decizii; Poate sfirsitul; Durerea sfisie timpul) si cuprinde firul vietii lui Sabato, prezentata cronologic si punctata de elemente din viata literara, tendinte culturale, oameni, intimplari, vise si dezamagiri... intr-un cuvint viata brutal de reala.

Sabato spune multe inainte de tacere, lucruri care pot rezona puternic si vibra adinc, sau lucruri care nu spun nimic, chiar pot plictisi prin elemente despre "mondenitatea" din lumea literara, detalii mai mult sau mai putin interesante despre scriitori si intimplari din viata lui sau a lor. Exista insa strafulgerari care pot declansa insight-uri puternice - cum ar fi ca "viata se scrie in ciorna si de fapt nu ne e dat niciodata sa-i corectam paginile". Si pe masura ce citesti nu te poti abtine sa nu te tot intrebi - tu ce ai spune inainte de tacere? ...poate ca "pe masura ce ne apropiem de moarte, ne inclinam mai tare spre pamint". Sau poate ca "deja nu mai sunt nebuni pe lumea asta. toata lumea este teafara la minte, oribil si monstruos de teafara."

O recenzie de: Dana

Citeste cele 2 COMENTARII si spune-ti parerea!

 1. Florin spune:

  saru mana, nus cum am dat de recenzia ta si tare as citi cartea asta.. dar nu gasesc titlul in original sau macar in engleza. pune cumva pe coperta interioara titlul in spaniola?

  multumesc,
  F

  raspunde

 2. Nume spune:

  Antes del fin/Before the end

  raspunde

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro