bookblog.ro

---

Povesti orientale ca instrumente de psihoterapie

Scris de • 1 April 2007 • in categoria Dana

Autor: Nossrat Peseschkian
Rating: Nossrat Peseschkian - Povesti orientale ca instrumente de psihoterapie rating - recenzii carti

Nossrat Peseschkian - Povesti orientale ca instrumente de psihoterapie - recenzie"... un om se scufundase intr-o mlastina in partea de nord a Persiei. Numai capul ii mai iesea inca din mocirla. Striga din toate puterile, dupa ajutor. Curind se aduna o multime de oameni la locul accidentului. Unul se hotari sa incerce sa il ajute pe bietul om. "Da-mi mina, ii striga. Te scot eu din mlastina." Dar cel virit in noroi continua doar sa strige dupa ajutor si nu facea nimic sa ii ingaduie celuilalt sa il ajute. "Da-mi mina", ii ceru omul de mai multe ori. Dar raspunsul era mereu doar un strigat jalnic dupa ajutor. Atunci altcineva se apropie si spuse "Nu vezi ca nu iti va da mina niciodata. Trebuie ca tu sa ii dai mina ta. Abia atunci il vei putea salva."

Aceasta carte mi-a amintit de un episod trecut in care un copil la un moment dat a intrebat "de ce exista povesti, legende, basme care sunt aceleasi, desi provin din diverse parti ale lumii?" - intrebare grea, poate chiar si pentru un adult - iar singurul raspuns pe care i-l puteai da unui copil era "este exact la fel ca in cazul copacilor, desi traiesc in toata lumea, au toti aceeasi infatisare ... pentru ca toti provin din aceeasi saminta." Povesti orientale ca instrumente de psihoterapie utilizeaza exact aceasta abordare transculturala, a ideii de esenta comuna, de bagaj comun pe care il detinem in noi ca oameni, indiferent cum alegem sa il numim - inconstient colectiv, capacitate de cunoastere apriorica, diversitate in unitate. Sau cum este exprimat in religia Baha'i, pe care Nossrat Peseschkian (n. 1933) o imbratiseaza, "suntem toti frunze ale aceluiasi copac si fructe ale aceleiasi crengi."

Povesti orientale ca instrumente de psihoterapie cuprinde o serie de povesti orientale (in special persane) originale, insotite de explicatii aplicate ale acestora in cazuri reale de psihoterapie conduse de catre Nossrat Peseschkian. N. Peseschkian, fiind specialist in psihiatrie si neurologie, a fondat o ramura numita psihoterapia pozitiva - care se bazeaza exact pe valorile transculturale, utilizind elemente metaforice din povesti, legende, mituri pentru a determina o confruntare sau o intelegere usurata a subiectului asupra propriilor conflicte, boli, suferinte. Fiind o abordare jucausa, apropiata de ceea ce inseamna fantezie, intuitie si non-rational se descatuseaza bariere si blocaje in individ, acestuia fiindu-i mai usor sa isi stabileasca un climat de siguranta si incredere in sine.

Zi de zi ne confruntam cu noi insine, cu lumea, cu relatia dintre noi si lume. Si tot zi de zi ne impiedicam de bariere interioare, de blocaje, conflicte, tensiuni inauntrul nostru sau in afara noastra... de cele mai multe ori ne gasim resursele interior pentru a ne depasi fricile, conflictele sau obsesiile. In mlastina din povestea de la inceputul acestei recenzii picam de nenumarate ori in viata, insa de cite ori se gaseste cineva sa ne scoata de acolo? si cel mai important, de cite ori nu ne scoatem de fapt singuri de acolo? Povesti orientale ca instrumente de psihoterapie poate fi privita ca un alt fel de autoeducatie, asa cum se obisnuia in trecut cind povestile, basmele, miturile erau o forma de invatare. Nu! povestile nu sunt numai pentru copii, povestile contin adevaruri profunde despre viata, care te ajuta sa intelegi lucruri mai usor decit prin orice abordare pur rationala si logica.

O recenzie de: Dana

Lasa un comentariu

Adresa de email nu va fi facuta publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright ©2011 Bookblog.ro